Ναυαγοσώστες σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου μας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Λευκάδα, 7/7/2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Δήμος Λευκάδας γνωστοποιεί, ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστεί η ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών για την θερινή περίοδο 2022, δαπάνη αξίας 169.508,89€. Οι ναυαγοσώστες βρίσκονται στις θέσεις τους, σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Λευκάδας, όπως αυτές προσδιορίστηκαν από την αρμόδια επιτροπή, και θα παραμείνουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως και τις 18:00 το απόγευμα.

 

Οι επτά (7) ναυαγοσώστες, που ελέγχουν έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν των βάθρων τους, βρίσκονται στις εξής παραλίες:

 

  1. Κάθισμα (2)
  2. Άγιος Ιωάννης (2)
  3. Μικρός Γιαλός (1)
  4. Κάστρο (1)
  5. Άγιο Νικήτα (1)

 

Για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, παρακαλούμε οι λουόμενοι να ακολουθούν τις εξής συστάσεις:

 

* Όπου υπάρχει βάθρο ναυαγοσώστη προτιμούμε να κολυμπάμε εντός εμβέλειας 200μ. εκατέρωθεν του πύργου.

* Μικρά παιδιά και λουόμενοι υψηλού κινδύνου άνω των 65 ετών, να μην κολυμπούν χωρίς εποπτεία ή συνοδεία και άλλου ενήλικα, ακόμα και αν υπάρχει ναυαγοσώστης.

* Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας, γιατί μπορεί να μπουν στο νερό δίχως να το αντιληφθούμε.

* Δεν μπαίνουμε στη θάλασσα μετά από φαγητό για τουλάχιστον τρεις ώρες, και δεν ταΐζουμε μικρά παιδιά στη θάλασσα.

* Δεν κολυμπάμε στα ανοιχτά, όσο καλή γνώση και αν έχουμε. Μπορούμε να κολυμπάμε κατά μήκος της ακτογραμμής.

* Σε περίπτωση που ενώ κολυμπάμε αισθανθούμε κράμπα, κούραση ή αδιαθεσία, διατηρούμε την ψυχραιμία μας, καλούμε σε βοήθεια και δεν σπαταλούμε άσκοπα τις δυνάμεις μας.

* Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα κρύα νερά που επικρατούν στην περιοχή μας, και έχουν προβλήματα με την καρδιά, καλό είναι να αποφεύγουν την κολύμβηση, εκτός αν έχουν πρόσφατα επισκεφτεί τον γιατρό τους και έχει γνωμοδοτήσει διαφορετικά.

* Σε οποιαδήποτε περίπτωση δούμε κάποιον που φαίνεται να κινδυνεύει, ακόμα και αν είμαστε σίγουροι, καθώς ο πνιγμένος δεν φωνάζει (σιωπηλός πνιγμός), ενημερώνουμε τον ναυαγοσώστη ή τους γύρω μας.

* Σε περίπτωση που ανασύρουμε άνθρωπο από τη θάλασσα χωρίς αισθήσεις, καλούμε με ψυχραιμία το 166 και ενημερώνουμε ακριβώς για ότι βλέπουμε, αλλά και το ακριβές σημείο.

* Δεν προσεγγίζουμε θύμα που κινδυνεύει αν δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις, εκτός αν υπάρχει κοντά σωσίβιο ή κάτι το οποίο μπορούμε να δώσουμε να πιαστεί.

* Για οποιαδήποτε απορία, δε διστάζουμε να μιλάμε με τον ναυαγοσώστη σχετικά με τη σήμανση, σημαίες καιρού κλπ, και γενικά ότι άλλο χρειαζόμαστε.

* Ακούμε τις συμβουλές και τις συστάσεις του ναυαγοσώστη, που σκοπό έχουν να μας προστατεύσουν.

 

Ο Δήμος Λευκάδας εύχεται σε όλους καλό και ασφαλές καλοκαίρι!

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *