Ο Βουλευτής Θ. Καββαδάς για την επίσκεψη του Υπουργού Κ. Καραμανλή

Αυτόματο προσχέδιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 5 Ιουλίου 2022

 

Θανάσης Καββαδάς: «Ό,τι είπαμε, το κάνουμε: εγγύηση για τα έργα που χρειάζεται η Λευκάδα η παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών

Κώστα Καραμανλή στο νησί μας»

 

Επίσκεψη στη Λευκάδα πραγματοποίησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μετά από πρόσκληση του Βουλευτή Ν. Λευκάδας, Θανάση Καββαδά, συνοδευόμενος από το Υφυπουργό κ. Γιώργο Καραγιάννη.

Οι Υπουργοί και ο Βουλευτής συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης Σεβασμιώτατο κ.κ.Θεόφιλο, στη συνέχεια προσκύνησαν στην Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης, ενώ ξεναγήθηκαν από τον Ηγούμενο της Μονής Γέροντα Νικηφόρο  στο Εκκλησιαστικό και Ναυτικό Μουσείο.

Ακολούθησε σύσκεψη με συντονιστή τον Βουλευτή στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λευκάδας, κ. Ανδρέας Κτενάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός, ο Δήμαρχος Μεγανησίου, κ. Παύλος Δάγλας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο Πρόεδρος της ΝΕ του ΤΕΕ Λευκάδας, κ. Πανταζής Κηρολίβανος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας κ. Μανώλης Θερμός, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λευκάδας, κ. Διονύσης Γαζής.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Λευκάδας στο ξενοδοχείο Ionian Star με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Κώστα Καραμανλή, την οποία χαιρέτησαν επίσης ο Υφυπουργός κ. Καραγιάννης,  ο Βουλευτής και ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ κ.Γιώργος Μπουρδάρας. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Βουλευτής προσέφερε στους δύο Υπουργούς από ένα καρσάνικο κέντημα, ευχαριστώντας τους με αυτόν τον τρόπο για τη στήριξη και την παρουσία τους στη Λευκάδα.

Μετά το πέρας της επίσκεψης ο Βουλευτής δήλωσε:

«Η παρουσία στη Λευκάδα του Υπουργού Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή και του Υφυπουργού κ. Γιώργου Καραγιάννη αποτελεί εγγύηση για την υλοποίηση των μικρών και μεγάλων έργων που έχει ανάγκη το νησί μας.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην κατασκευή του δρόμου Άκτιο-Αμβρακία, στο πλαίσιο του οποίου η παράκαμψη της Αμφιλοχίας θα παραδοθεί αρχές Αυγούστου, 5 μήνες πριν τη συμβατική υποχρέωση, και του διπλού άξονα Βόνιτσα-Λευκάδα και Άκτιο-Άγιος Νικόλαος. Μάλιστα, το κομμάτι Άκτιο-Άγιος Νικόλαος θα παραδοθεί και αυτός νωρίτερα, πιθανότατα τον Οκτώβριο. Ο κ. Καραμανλής στάθηκε σε δύο έργα-ορόσημα για τη Λευκάδα: τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας και την Υποθαλάσσια Ζεύξη.

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό, πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται με 140.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μήκους σχεδόν 88 χιλιομέτρων, που αφορά τη μεταφορά πόσιμου νερού από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Λούρου. Μέρος του αγωγού αυτού, μήκους περίπου 4,5 χλμ θα αναπτυχθεί μέσα στη Λευκάδα, ενώ ένα ακόμη τμήμα μήκους 7.643,20 μέτρων υλοποιείται ήδη παράλληλα με τον δρόμο Άκτιο-Άγιος Νικόλαος και βεβαίως, όταν το έργο ολοκληρωθεί αναμένεται να λύσει το διαχρονικό πρόβλημα ύδρευσης σε πολλές περιοχές της Λευκάδας. Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει μέσα στον Ιούλιο.

Επιπλέον, το άλλο μεγάλο έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης, ένα από τα σημαντικότερα έργα για το νησί μας που είχε μείνει στάσιμο, δρομολογείται. Όπως επιβεβαίωσε και ο Υπουργός, έχουμε μπει στο στάδιο της εκπόνησης των μελετών. Μόλις ολοκληρωθούν, θα οδηγήσουν σε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τεύχη δημοπράτησης και, τελικά, σε διαγωνισμό για την κατασκευή της.

Έχω ήδη αναφερθεί με λεπτομέρειες στην πορεία του έργου, το μόνο που θέλω να επαναλάβω είναι ότι για πρώτη φορά, η υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας έχει «κλειδώσει», έχει ενταχθεί ως έργο εθνικού επιπέδου στο σχεδιασμό του Υπουργείου και της Κυβέρνησης – και θα γίνει, όπως  είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2018.  Και η παρουσία του Υπουργού εδώ δηλώνει ξεκάθαρα τη βούληση τόσο του ιδίου όσο και του Υπουργείου να υλοποιηθεί το έργο.

Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα έργα συνολικού ύψους πάνω από 6.000.000 ευρώ που περνούν από το Υπουργείο Υποδομών: ο περιφερειακός της πόλης της Λευκάδας, ένα έργο ύψους 3.674.800 ευρώ έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου, ενώ έχουν δεσμευθεί επιπλέον σχεδόν 2.500.000 ευρώ για υλοποίηση έργων σε πολλά χωριά, αλλά και για αποκατάσταση ζημιών από τον Ιανό.

Στην ομιλία μου στη ΔΕΕΠ ζήτησα βεβαίως και άλλα έργα, τα οποία τα έχει ανάγκη ο τόπος και θα τα διεκδικήσουμε και στο μέλλον, όπως η διάνοιξη παράλληλου δρόμου του παραλιακού μετώπου στη Βασιλική, ώστε να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία στο λιμάνι προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, η διάνοιξη δύο δρόμων στο σχέδιο πόλης του Νυδριού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, αλλά και έργα σε άλλα χωριά.

Αυτές και άλλες υποδομές, είτε υλοποιούνται από το Υπουργείο Υποδομών, είτε χρηματοδοτούνται κεντρικά και υλοποιούνται από την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και το Δήμο, αλλάζουν την όψη της Λευκάδας. Οφείλω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον Κώστα Καραμανλή και όλη την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών για την άψογη συνεργασία που έχουμε εδώ και 3 χρόνια.

Και φυσικά, συνεχίζουμε: έχουμε σχέδιο και όραμα για τη Λευκάδα, και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για να το κάνουμε πραγματικότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *