Επίσκεψη Δημοτικής Αντιπροσωπείας από το Σιντζούκου -Τόκυο

Επίσκεψη Δημοτικής Αντιπροσωπείας από το Σιντζούκου Τόκυο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Λευκάδα, 27/6/2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσημη επίσκεψη Δημοτικής Αντιπροσωπείας από το Σιντζούκου – Τόκυο

 

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιουνίου η τελετή υποδοχής του Δημάρχου Σιντζούκου, Kenichi Yoshizumi και της Δημοτικής αποστολής που τον συνόδευε στην εθιμοτυπική του επίσκεψη στο Δήμο Λευκάδας, στo πλαίσιο των Ημερών Λευκάδιου Χέρν.

Επίσκεψη Δημοτικής Αντιπροσωπείας από το Σιντζούκου Τόκυο

Ο Δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Μαργέλη, Αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου υποδέχθηκαν τους Ιάπωνες προσκεκλημένους στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε μια τελετή υψηλού συμβολισμού ακούστηκαν συγκινητικές προσφωνήσεις και από τα δυο μέρη και έγινε αναδρομή στο ιστορικό της αδελφοποίησης Λευκάδας-Σιντζούκου που φέτος συμπληρώνει 33 χρόνια.

Κατόπιν, στη συνάντηση εργασίας των δυο Δημάρχων και των επιτελείων τους κατατέθηκαν προτάσεις για την ενδυνάμωση της αδελφοποίησης.

Ανάμεσα στα άλλα συμφωνήθηκαν :

  • Η ενίσχυση του Ιαπωνικού Σχολείου Λευκάδιος Χέρν.
  • Η αναβάθμιση της παιδικής έκθεσης ζωγραφικής «Οι Γέφυρες του Κόσμου».
  • Η ψηφιακή διασύνδεση του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χέρν με αντίστοιχα κέντρα και μουσεία στην Ιαπωνία.
  • Η τουριστική προβολή της Λευκάδας στον επίσημο ιστότοπο του Δήμου Σιντζούκου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγές δώρων.

Την ίδια μέρα η Ιαπωνική αποστολή ξεναγήθηκε στο ιστορικό κέντρο Λευκάδιου Χέρν όπου συνάντησε τον πρώην Δήμαρχο Λευκάδας, Κώστα Αραβανή, που επί ημερών του ιδρύθηκε το ιστορικό κέντρο, αλλά και μια φίλη από τα παλιά, την κα Βασιλική Αλεξανδροπούλου, η οποία συμμετείχε ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Λευκάδας στην υπογραφή του συμφώνου αδελφοποίησης Λευκάδας-Σιντζούκου στο Τόκυο το 1989, επί θητείας Δημάρχου Λευκάδας κ. Σπύρου Μαργέλη.

Ακολούθησε βόλτα στο κέντρο της πόλης και επίσκεψη στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής προκειμένου να δουν οι Ιάπωνες την αναθηματική στήλη του Χέρν και την κολυμπήθρα που βαπτίσθηκε. Τους προσκεκλημένους ξενάγησε ο πατήρ Αθανάσιος Κοσμάς.

Η αποστολή κατέληξε στο κατάμεστο Κηποθέατρο Άγγελος Σικελιανός όπου παρακολούθησε συναυλία-αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη από το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας. Ο Δήμαρχος Σιντζούκου Kenichi Yoshizumi και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Yohei Kuwabara απηύθυναν χαιρετισμούς και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Η βραδιά έκλεισε με επίσκεψη στην προτομή του Λευκάδιου Χέρν, στο πάρκο των ποιητών, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία μικρού Ιαπωνικού κήπου.

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης η Ιαπωνική αποστολή επισκέφθηκε το κάστρο της Αγίας Μαύρας, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη όπου ξεναγήθηκε από την Προϊσταμένη Μαρία Ρούσου, το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, και την έκθεση φωτογραφίας της Μίρκας Ζακυνθινού στην Αίθουσα Τέχνης Θ. Στάμος στην πλατεία του Μαρκά.

Οι Ημέρες Λευκάδιου Χέρν έκλεισαν το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουνίου με την παρουσίαση του μυθιστορήματος TOKEI MARU από τον Ζάχο Σαμολαδά, την προβολή του ομώνυμου ντοκιμαντέρ και το εντυπωσιακό χορόδραμα Oshidori από την ομάδα χορού Serendipity και την Αγγελική Κόγκα.

Ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς ήταν οι καντάδες της Αγιομαυρίτικης Παρέας αφιερωμένες στους Ιάπωνες κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Η Ιαπωνική αποστολή ευχαρίστησε θερμά το Δήμαρχο Λευκάδας Χαράλαμπο Καλό για τη ζεστή φιλοξενία, δήλωσε ενθουσιασμένη από τη Λευκάδα και αναχώρησε με τις καλύτερες εντυπώσεις νωρίς το πρωί του Σαββάτου 25 Ιουνίου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *