Επιχορήγηση πληγέντων επιχειρήσεων από ΙΑΝΟ σε Κεφαλονιά & Ιθάκη  

Επιχορήγηση πληγέντων επιχειρήσεων από ΙΑΝΟ σε Κεφαλονιά & Ιθάκη  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

 

Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων:

 

Σε εξέλιξη η καταβολή επιχορήγησης των πληγέντων επιχειρήσεων

από τον ΙΑΝΟ σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

 

  • Η Περιφερειακή Αρχή ήταν καθ’ όλα έτοιμη και προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση του φαινομένου και των αποζημιώσεων των πληγέντων και έπραξε κάθε απαιτούμενη ενέργεια.

 

  • Εντός των επόμενων ημερών θα καταβληθεί σε άλλες 200 επιχειρήσεις η προκαταβολή του 20% του τελικού ποσού.

 

  • Η ΑΝΑΣΑ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, με παραπληροφόρηση και προσπάθεια λήθης της δικής της απραξίας σε παρόμοιες περιπτώσεις.

 

  • Ας εξηγήσει η ΑΝΑΣΑ πότε πληρώθηκαν οι πληγέντες από τις πλημμύρες του 2015, τι είχε πράξει μέχρι την αποχώρησή της από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τις πλημμύρες του 2016, ποια διαδικασία ακολουθήσατε και ποιες ψευτικες υποσχέσεις έδιναν στους πληγέντες ενώ γνώριζαν παρά πολύ καλά την απραξία της Περιφερειακής Αρχής επί των ημερών σας, κατήγγειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

 

Κάθε άλλο παρά ακάλυπτες εξακολουθούν να είναι οι επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης από τις καταστροφές της θεομηνίας ΙΑΝΟΣ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Περιφερειακή Αρχή απαντώντας στην Επερώτηση που εισήγαγε προς συζήτηση η παράταξη της “ΑΝΑΣΑ” στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε στην Ζάκυνθο.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σταυρος Τραυλός ενημέρωσε: Η Περιφερειακή Αρχή ήταν καθ’ όλα έτοιμη και προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης κηρύχθηκε αυθημερόν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οριοθετήθηκε από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) σε άμεσο χρονικό διάστημα ως πλημμυροπαθής, ενώ στο θέμα των επιχειρήσεων οργανώθηκε ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στους πληγέντες όσον αφορά την υποβολή των αιτήσεων και την ενημέρωσή τους για τις διαδικασίες.

 

Υποβλήθηκαν περίπου 1.200 αιτήσεις πληγέντων επιχειρήσεων, εκ των οποίων εν τέλει οι 600 δήλωσαν ότι επιθυμούν να προχωρήσουν τη διαδικασία, έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των 400 αιτήσεων όσον αφορά τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την εκτίμηση της ζημίας από τις αρμόδιες επιτροπές Κρατικής Αρωγής, έχει ήδη καταβληθεί σε 200 επιχειρήσεις προκαταβολή 20% από το τελικό ποσοστό 55% της επιχορήγησης που έχει αποφασιστεί να δοθεί από το κράτος εκ της εκτιμηθείσας ζημίας.

 

Αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να καταβληθεί σε άλλες 200 επιχειρήσεις προκαταβολή 20% και εν συνεχεία το Υπουργείο Οικονομικών, εισερχόμενο στην δεύτερη φάση της επιχορήγησης θα καταβάλει κατόπιν υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους δικαιούχους και το υπόλοιπο 35%.

 

Υπενθύμισε επίσης ότι, η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης, προέβη σε όλες τις ανωτέρω ενέργειες εντός ιδιαιτέρως δύσκολων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του Κορωνοϊού, αλλά και των λοιπών υποχρεώσεων που δημιούργησαν οι συνέπειες του ΙΑΝΟΥ. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν αμέλησε την υποχρέωση που είχε όσον αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη.

 

Κύριοι της ΑΝΑΣΑ και κύριε Γαλιατσάτε,  στις συζητήσεις που κάνετε με τους πληγέντες θα ήταν πολιτικά ορθό να τους εξηγήσετε πότε πληρώθηκαν οι πλημμύρες του έτους 2015, τι είχατε κάνει μέχρι την αποχώρησή σας από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τις πλημμύρες του 2016, ποια διαδικασία ακολουθήσατε   και  κυρίως ο εκπρόσωπος της παράταξής σας στην Κεφαλονιά ποιες υποσχέσεις έδινε στους πληγέντες ενώ γνώριζε παρά πολύ καλά την απραξία της Περιφερειακής Αρχής επί των ημερών σας.

 

“Όλα τα  παραπάνω έχουν  δυστυχώς για εσάς ονοματεπώνυμο και ευθύνες που δεν αναλάβατε.

Καθίστε στη θέση που σας έβαλαν οι πολίτες των νησιών μας κάτι γνώριζαν παραπάνω! 

Τουλάχιστον μείνετε ειλικρινείς” δήλωσε ο Σταυρος Τραυλός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *