ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λευκάδα, 19 Μαΐου 2022
Θανάσης Καββαδάς: «Ευεργετικές ρυθμίσεις για τη συναίνεση των ομόρων στις περιοχές του επαναπροσδιορισμού στη Λευκάδα- Παράταση έως 30.06.2023 για την ολοκλήρωσή του – Πολίτες όμηροι πάνω από 20 χρόνια θα κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους» – Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο και ομιλία στη Βουλή
Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο, όπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διατάξεις που βελτιώνουν τη διαδικασία του επαναπροσδιορισμού στη Λευκάδα και σε άλλες περιοχές.
Πρόκειται για σημαντικές ρυθμίσεις που λύνουν σε μεγάλο ποσοστό τα προβλήματα με τη συναίνεση των ομόρων στις αυτοψίες που έχουν γίνει σε γεωτεμάχια αυτών των περιοχών. Για το θέμα ο Βουλευτής είχε συνάντηση 2 ημέρες νωρίτερα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, σε συνέχεια προπαρασκευαστικών συναντήσεων που είχαν προηγηθεί τόσο με τον Υφυπουργό, όσο και με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου, κ. Δημήτρη Σταθάκη, τον Γενικό Διευθυντή, κ. Στέφανο Κοτσώλη και άλλους νομικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, σχολιάζοντας ότι οι Έλληνες πολίτες αισθάνθηκαν εθνικά υπερήφανοι με την παρουσία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς μίλησε στην καρδιά και στην ψυχή όλων των Ελλήνων, κερδίζοντας όμως, όπως έδειξε η υποδοχή της ομιλίας του, την καρδιά και την ψυχή και των μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου.
Τόνισε ότι στο Αμερικανικό Κογκρέσο δεν μίλησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κάνοντας να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή της Ελλάδας, μιας χώρα που αποτελεί πιστό και αξιόπιστο σύμμαχο, που έχει πάγιες και καθαρές σχέσεις με τους συμμάχους της και δεν σηκώνει σημαίες ευκαιρίας. Μιας χώρας σταθερά δεσμευμένης στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που είναι δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, χωρίς να δέχεται εκπτώσεις και παραβιάσεις στα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.
Εξέφρασε την άποψη ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιτυχία της επίσκεψης και της παρουσίας του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού η επιτυχία αυτή θεμελιώθηκε στην άσκηση μιας αξιόπιστης εξωτερικής πολιτικής από μια σοβαρή και συγκροτημένη κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι όσοι δεν αναγνωρίζουν ή δυσκολεύονται να δουν αυτή την επιτυχία, προφανώς βρίσκονται για μία ακόμα φορά σε πλήρη διάσταση με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Περνώντας στο νομοσχέδιο, ο Βουλευτής ανέφερε ότι το Κτηματολόγιο στην Ελλάδα εξελίχθηκε σε μια πολύ σύνθετη υπόθεση, καθώς κάθε περιοχή της χώρας είχε συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες. Μία από αυτές τις ιδιαιτερότητες, ανέφερε, η οποία αντιμετωπίζεται από το σημερινό νομοσχέδιο, αφορά στην ένταξη στο Εθνικό Κτηματολόγιο των ακινήτων των περιοχών, όπου ισχύει ο κτηματολογικός κανονισμός Δωδεκανήσου.
Υπενθύμισε ότι οι κανόνες που διέπουν το Κτηματολογικό καθεστώς των Δωδεκανήσων καθορίστηκαν το 1929 επί Ιταλικής Κατοχής και ότι το συγκεκριμένο καθεστώς διατηρήθηκε σε ισχύ και μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη μητέρα πατρίδα, καθώς και ότι ανάλογη ιδιαιτερότητα που επιλύθηκε νομοθετικά ήταν αυτή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασικών εκτάσεων στα Ιόνια Νησιά.
Αναφέρθηκε στην διάταξη που προετοιμάστηκε με συναδέλφους του Βουλευτές των Ιονίων Νήσων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την οποία κατοχυρώθηκε θεσμικά το τεκμήριο κυριότητας υπέρ των ιδιωτών στα Ιόνια Νησιά, ώστε πλέον να πρέπει να αποδείξει το δημόσιο και όχι ο ιδιώτης ότι μια έκταση του ανήκει.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε ακόμα ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η μία για την on-line διασύνδεση του Κτηματολογίου με τα Ληξιαρχεία και η δεύτερη για τη βελτίωση του πλαισίου της διαδικασίας επανακτηματογράφησης προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες σε βάρος πολιτών.
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο Βουλευτής το αφιέρωσε στα άρθρα 20 και 21 που αφορούν τις «διαβόητες», όπως τις χαρακτήρισε, περιοχές επαναπροσδιορισμού, δηλαδή περιοχές της Λευκάδας, της Χίου και της Λέσβου.
Συνοπτικά εξήγησε ότι σε αυτές τις περιοχές, όπου το Κτηματολόγιο άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά περισσότερα από 20 χρόνια πριν και ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες, για να κατοχυρώσει κανείς την ιδιοκτησία του έπρεπε να έχουν συναινέσει ρητά όλοι οι όμοροι.
Τόνισε ότι αυτό προβλεπόταν από τις τεχνικές προδιαγραφές που περιλαμβάνονταν στην προκήρυξη του 2016 για τις συμβάσεις οι οποίες θα υπογράφονταν μεταξύ αναδόχου και κτηματολογίου για την υλοποίηση του επαναπροσδιορισμού.
Πλην όμως, ανέφερε, οι όμοροι συχνά δεν μπορούσαν καν να βρεθούν, ή δεν εμφανίζονταν, αφού οι ιδιοκτήτες μπορεί να ήταν στο εξωτερικό ή ακόμα να είχαν αποβιώσει, ενώ άλλοτε τα γειτονικά ακίνητα ήταν αγνώστου ιδιοκτήτη.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Λευκάδας, επεσήμανε ότι έπειτα από χρόνια εφαρμογής του πιλοτικού κτηματολογίου, είχαν μπει στον επαναπροσδιορισμό 5.348 γεωτεμάχια – δηλαδή το 15% του συνόλου, όμως στις αυτοψίες που έγιναν συμμετείχαν οι δικαιούχοι των 2.185 γεωτεμαχίων. Για 3.163, δηλαδή για το 59% των γεωτεμαχίων δεν υπήρξε συμμετοχή ούτε καν των δικαιούχων, τα 1.896 δεν προκρίθηκαν για διόρθωση διότι κάποιοι από τους όμορους είτε δεν βρέθηκαν είτε δεν συναίνεσαν και, τελικά, μόλις τα 289 διορθώθηκαν με συναίνεση όλων των ομόρων. Επομένως, κατέληξε, μόνο το 5% των γεωτεμαχίων έχει διορθωθεί και θα μπορούσε να αναρτηθεί.
Σχολίασε ότι το πρόβλημα ήταν τεράστιο, η αγανάκτηση μεγάλη, γι’ αυτό και το είχε μεταφέρει, έπειτα από απαίτηση και των κατοίκων, στον αρμόδιο Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Λιβάνιο, αναγνωρίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή έσκυψε με ενδιαφέρον πάνω στο θέμα και με διάθεση να βρει λύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τις νέες διατάξεις, όπου προβλέπεται ότι:
- Σε γεωτεμάχια όπου διενεργήθηκε αυτοψία για τον επαναπροσδιορισμό της θέσης τους, αλλά υπήρξαν όμοροι ιδιοκτήτες που δεν συμμετείχαν ή δεν συναίνεσαν, ο ιδιοκτήτης παραλαμβάνει από το κτηματολογικό γραφείο αντίγραφο διαγράμματος του ακινήτου και κοινοποιεί αντίγραφα σε όλους τους όμορους. Αν κάποιο από τα όμορα ακίνητα είναι αγνώστου ιδιοκτήτη, το αντίγραφο κοινοποιείται στο Ελληνικό Δημόσιο. Εάν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, ο όμορος ιδιοκτήτης δεν έχει απαντήσει, θεωρείται ότι συναινεί και το αποτέλεσμα της αυτοψίας συμπεριλαμβάνεται στην ανάρτηση.
- Σε περίπτωση ρητής άρνησης των όμορων ιδιοκτητών και μη παροχής συγκατάθεσης, το αποτέλεσμα της αυτοψίας συμπεριλαμβάνεται στην ανάρτηση, χωρίς το τμήμα ή τμήματα για τα οποία οι όμοροι δεν έχουν συναινέσει.
- Για όλα τα παραπάνω δίνεται παράταση στην καταληκτική προθεσμία για τον επαναπροσδιορισμό έως τις 6.2023.
- Προβλέπεται η σύναψη συμπληρωματικών συμβάσεων των αναδόχων κτηματογράφησης με το Ελληνικό Κτηματολόγιο για τις πρόσθετες εργασίες που θα προκύψουν, για τις οποίες μάλιστα έχει ξεκινήσει από το Κτηματολόγιο η προετοιμασία των τεχνικών προδιαγραφών.
Σχολίασε ότι πρόκειται για γενναίες διατάξεις που θα λύσουν πολλά προβλήματα και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Λιβάνιο, για τη συνεργασία που είχαν και για το ότι εργάστηκε σκληρά με πολύ θετικά αποτελέσματα, καθώς και για τη συνάντηση που είχαν 2 ημέρες νωρίτερα με αντικείμενο κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Συγκεκριμένα ο Βουλευτής ζήτησε:
- Να περιγραφεί σαφώς ότι η επίδοση των αντιγράφων γίνεται με δικαστικό επιμελητή, ώστε να τηρούνται οι προθεσμίες και να διασφαλίζεται η διαδικασία και
- Να προβλεφθεί προθεσμία τουλάχιστον 30 ημερών για να απαντήσουν οι όμοροι.
Συμπληρωματικά κάλεσε το Υπουργείο να εξετάσει τη δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας για την ολοκλήρωση του επαναπροσδιορισμού μέχρι τις 31.12.2023, καταλήγοντας ότι χιλιάδες συμπολίτες μας, που είναι όμηροι πάνω και 20 χρόνια, με αυτές τις διατάξεις, θα μπορέσουν να κατοχυρώσουν οριστικά τις περιουσίες τους, και στη συνέχεια, αν θέλουν, να τις αξιοποιήσουν.
Επισημαίνεται ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Βουλευτής κατά την ομιλία του ενσωματώθηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή με νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο Βουλευτής δήλωσε:
«Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχοντας λάβει υπόψη τα προβλήματα και τις παρατηρήσεις μας, προχώρησε σε μια γενναία διάταξη σύμφωνα με την οποία, εφόσον οι όμοροι δεν εμφανιστούν, οι διορθώσεις που έχουν ζητήσει οι ιδιοκτήτες θα κατοχυρώνονται οριστικά και μαζί οι ιδιοκτησίες τους.
Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών που λύνει ένα μεγάλο, χρόνιο πρόβλημα για χιλιάδες συμπολίτες μας στη Λευκάδα, και ιδιαίτερα στους Τσουκαλάδες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κτηματολόγιο πρέπει να ολοκληρωθεί, και πρέπει να ολοκληρωθεί δίκαια, με απόδοση των περιουσιών στους ιδιοκτήτες τους.»
Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ