Παράταση για κατάθεση αντιρρήσεων για δασωμένους αγρούς

Παράταση για κατάθεση αντιρρήσεων για δασωμένους αγρούς

 

Θανάσης Καββαδάς: «Θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση για την κατάθεση αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες – Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη για τους δασωμένους αγρούς»

 Παράταση για κατάθεση αντιρρήσεων για δασωμένους αγρούς

Σε συνέχεια των τελευταίων συναντήσεων που είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Σκρέκα, και τον Υφυπουργό, κ. Γιώργο Αμυρά, καθώς και σχετικής επιστολής που κατέθεσε στις 9 Μαρτίου 2022, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία κατάθεσης αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στη Λευκάδα.

Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα, ενώ παράλληλα κατατέθηκε στη Βουλή, όπως είχε προαναγγείλει σε προηγούμενο δελτίο του ο Βουλευτής, η διάταξη για τους δασωμένους αγρούς. Περιλαμβάνεται στο άρθρο 80 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα, ενώ η ψήφισή του, με όποιες τροποποιήσεις τυχόν προκύψουν, είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τρίτη, 22 Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της διάταξης όπως έχει αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

Α) Το δημόσιο δεν προβάλλει πλέον δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που είχαν αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή το 1960 ανεξάρτητα από τη μορφή που έχουν σήμερα, παρά μόνο αν έχει τίτλους ιδιοκτησίας.

Β) Αν το γεωτεμάχιο ήταν αγροτικό αλλά σήμερα είναι δάσος και έως 30 στρέμματα, θα επιτρέπεται μόνο η χρήση του για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω αλλαγής χρήσης.

Γ) Αν το γεωτεμάχιο ήταν αγροτικό το 1945 ή το 1960 και σήμερα θεωρείται δασική έκταση δεν υπάγεται πλέον στην δασική νομοθεσία και επιτρέπονται όλες οι χρήσεις.

Δ) Προϋπόθεση για το Γ) να αποδειχθεί η κυριότητα ή ο νομικός δεσμός του ιδιοκτήτη με το ακίνητο, κάτι που δεν γίνεται απαραίτητα μόνο με τίτλους, αλλά και με μάρτυρες και κάθε άλλο στοιχείο από το οποίο πιθανολογείται νομικός δεσμός με το ακίνητο.

Ε) Ο χαρακτηρισμός της έκτασης (δάσος ή δασική), διενεργείται, εφόσον δεν υπάρχει δασολόγιο, αλλά υπάρχει αναρτημένος δασικός χάρτης, από την Επιτροπή Δασολογίου Περιφερειακής Ενότητας, ακόμα και αν η συγκεκριμένη έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Από την πρώτη στιγμή που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες, δώσαμε μεταξύ άλλων ιδιαίτερη βαρύτητα στη μείωση του ειδικού τέλους για την υποβολή αντιρρήσεων, στην επίλυση του διαχρονικού προβλήματος με τους δασωμένους αγρούς, που στη Λευκάδα είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό από όλη τη χώρα (14,8%) και στο να δοθεί επαρκής χρόνος ώστε όλοι οι πολίτες να καταθέσουν τυχόν αντιρρήσεις.

Τα διεκδικήσαμε και τα πετύχαμε. Σύντομα θα ανακοινωθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων πέραν της 16ης Μαρτίου – το σημαντικότερο όμως είναι ότι την Τρίτη 22 Μαρτίου ψηφίζεται μια διάταξη που αναμένουμε να λύσει οριστικά πάρα πολλά προβλήματα συμπολιτών μας που είναι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων οι οποίες με την πάροδο των ετών και την εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας λογγώθηκαν.

Πιστεύω ότι η διάταξη θα επανορθώσει ένα μεγάλο ποσοστό των αδικιών, και βεβαίως παραμένουμε σε εγρήγορση ώστε αν χρειαστούν παρεμβάσεις να τις μεταφέρουμε στο Υπουργείο και να δούμε τι άλλο μπορούμε να βελτιώσουμε στους δασικούς νόμους, με γνώμονα την προστασία της ιδιοκτησίας, πάντα όμως στο πλαίσιο της συνταγματικής προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος.»

 

 

Το κείμενο της διάταξης μπορείτε να δείτε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *