Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 9 Μαρτίου 2022

 

Θανάσης Καββαδάς: «Έρχεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς

– Ζήτησα παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες»

 

Έκτακτες συναντήσεις είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, τον Υφυπουργό, κ. Γεώργιο Αμυρά, και τον Γενικό Γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση προκειμένου να συζητήσουν την επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς, καθώς και την πιθανότητα να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων πέραν της 16ης Μαρτίου 2022.

Κατά τις συναντήσεις, ο Βουλευτής κατέθεσε και εγγράφως το αίτημα για παράταση της προθεσμίας, επισημαίνοντας ότι, ενόψει της επερχόμενης νομοθετικής ρύθμισης, θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στους πολίτες να μελετήσουν τις νέες διατάξεις, να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους και, εφόσον χρειαστεί, να καταθέσουν αντιρρήσεις.

Μετέφερε την αναστάτωση που επικρατεί στη Λευκάδα και τις μεγάλες ουρές που σχηματίζονται έξω από το Δασαρχείο, αφού αυτή τη στιγμή πολλοί πολίτες σπεύδουν να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους, μη ρισκάροντας να χάσουν τις προθεσμίες, τόνισε όμως ότι υπάρχει και μερίδα πολιτών που, ενόψει της νέας ρύθμισης, διστάζουν να επωμιστούν το κόστος μιας πιθανώς αχρείαστης πράξης και προτιμούν να περιμένουν.

Επίσης, ο Βουλευτής ζήτησε όσοι ιδιοκτήτες δασωμένων αγρών δικαιωθούν βάσει της νέας διάταξης, αλλά έχουν καταθέσει ήδη αντίρρηση, να τους επιστρέφεται το ειδικό παράβολο.

Κατέληξε λέγοντας ότι, σύμφωνα με το σχεδιασμό των εργασιών της Βουλής, το νομοσχέδιο όπου θα περιλαμβάνεται η ρύθμιση θα συζητηθεί στις Επιτροπές την ερχόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί αμέσως μετά, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων αν δεν δοθεί η αιτούμενη παράταση.

Οι Υπουργοί δεσμεύθηκαν ότι θα εξετάσουν το αίτημα και σύντομα θα κάνουν γνωστή την απόφασή τους. Παράλληλα, συζήτησαν με το Βουλευτή για το περιεχόμενο της διάταξης που θα κατατεθεί, σύμφωνα με την οποία θα διορθωθούν πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν, ιδιαίτερα με τους δασωμένους αγρούς, με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Από την πρώτη στιγμή που η Κυβέρνηση προχώρησε στη μεγάλη πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, φάνηκε ότι υπήρχε η πολιτική βούληση να δοθούν λύσεις σε πολλά διαχρονικά προβλήματα. Ειδικά για τους δασωμένους αγρούς, διεκδικήσαμε και λάβαμε την υπόσχεση ότι θα ερχόταν νομοθετική ρύθμιση – και η υπόσχεση αυτή γίνεται πράξη.

Τις επόμενες εβδομάδες θα περάσει από τη Βουλή διάταξη που θα ρυθμίζει πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν στους δασωμένους αγρούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μου έδωσαν οι Υπουργοί, οι διατάξεις φαίνονται αρκετά ευνοϊκές και θα έχουμε την ευκαιρία να τις συζητήσουμε και στη Βουλή και να μεταφέρουμε όποιες παρατηρήσεις κρίνουμε σημαντικές.

Ωστόσο η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε περίπου 10 μέρες. Αυτή τη στιγμή πολλοί συμπολίτες μας, για να μη χάσουν τις προθεσμίες, πληρώνουν ειδικό τέλος για να  καταθέσουν αντιρρήσεις για εκτάσεις οι οποίες θα διορθωθούν αυτόματα μόλις περάσει η διάταξη. Θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί μία παράταση και αυτό ζήτησα από τους Υπουργούς. Ελπίζω να αντιληφθούν το δίκαιο του αιτήματος και θα επανέλθω αμέσως μόλις ενημερωθώ για την οποία απόφασή τους.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *