2η Συνάντηση του Δικτύου Μπλε Δήμων

2η Συνάντηση του Δικτύου Μπλε Δήμων

2η Συνάντηση του Δικτύου Μπλε Δήμων

Λευκάδα, 25/2/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δίκτυο Μπλε Δήμων συντονίζει και ενώνει για την προστασία των θαλασσών μας

 

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του Δικτύου Μπλε Δήμων, η οποία οργανώθηκε από την Aegean Rebreath σε συνεργασία με την Επιτροπή Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της Κ.Ε.Δ.Ε.. Συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρος Βαρελίδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος και 33 δήμαρχοι. Μοναδικός στόχος της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη προτάσεων προς τα αρμόδια υπουργεία αλλά και ο καθορισμός των επόμενων βημάτων του Δικτύου.

2η Συνάντηση του Δικτύου Μπλε Δήμων

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τη σημασία και την ανάγκη ενίσχυσης του Δικτύου, ενώ υπογράμμισε τη θέληση της Κ.Ε.Δ.Ε να συμβάλλει ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση. Οι κ.κ. Βαρελίδης και Γραφάκος παρουσίασαν τις  σχετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και εξέφρασαν την άποψη πως το Δίκτυο θα πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς υφίστανται χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, αλλά και άλλοι δήμαρχοι του δικτύου, καθώς και μέλη της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκαν στο εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν  με τα θαλάσσια απορρίμματα και την ανάγκη να ενισχυθούν οι σχετικές προσπάθειες τους από την κεντρική διοίκηση. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν στην σημαντική δράση του δικτύου και το αποτελεσματικό πλαίσιο δράσεων που έχει αναπτυχθεί. Ο επικεφαλής της Aegean Rebreath κ. Σαρελάκος ανέδειξε τη σημασία της συνάντησης ως το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα περιβαλλοντικής δημοκρατίας, παρουσίασε τα πεπραγμένα του Δικτύου και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του Δικτύου που έως σήμερα στηρίζεται στην εξαιρετική συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών, των δημοτικών αρχών και του ιδιωτικού τομέα.

Σημαντικά ήταν και τα αποτελέσματα της συνάντησης, καθώς η Επιτροπή Νήσων αποφάσισε την κατάθεση εισήγησης προς το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Δίκτυο Μπλε Δήμων. Παράλληλα αποφασίστηκε η προσχώρηση των Δήμων της Επιτροπής Νήσων στο Δίκτυο, ενώ προτάθηκε και η κατάθεση πρότασης για την απόκτηση νομικής οντότητας.

2η Συνάντηση του Δικτύου Μπλε Δήμων

Τέλος, τα μέλη του Δικτύου αποφάσισαν την συλλογή προτάσεων για τα 3 αρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης), οι οποίες θα κατατεθούν σε δια ζώσης συναντήσεις με τους αρμόδιους υφυπουργούς.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *