Συναντήσεις Βουλευτή εν όψει της προθεσμίας για δασικούς χάρτες

Συναντήσεις Βουλευτή εν όψει της προθεσμίας για δασικούς χάρτες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 23 Φεβρουαρίου 2022

 

Δασικοί Χάρτες: Συναντήσεις του Βουλευτή Ν. Λευκάδας Θανάση Καββαδά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την οριστική λύση των προβλημάτων με τα ΑΔ

ενόψει της λήξης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων στις 16/3/22

 

Συναντήσεις με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεώργιο Αμυρά, και με τον Γενικό Γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, προκειμένου να επαναφέρει το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για τα γεωτεμάχια ΑΔ, όσα δηλαδή εμφανίζονται στους ορθοφωτοχάρτες του 1945 ως αγροτικά αλλά πλέον έχουν λογγιάσει.

Συναντήσεις Βουλευτή εν όψει της προθεσμίας για δασικούς χάρτες

Ο Βουλευτής μετέφερε εκ νέου το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στη Λευκάδα με τα αγροτεμάχια αυτά, τα οποία αποτελούν το 14,8% των γεωτεμαχίων του νησιού, καθώς και την ανησυχία των πολιτών για την τύχη της περιουσίας τους, με δεδομένο μάλιστα ότι πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες.

Τόνισε για μια ακόμη φορά ότι είναι άδικο οι εκτάσεις αυτές, να θεωρούνται δασικές και οι ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν να τις αξιοποιήσουν για κανένα σκοπό και ζήτησε οι αγροτικές εκτάσεις, στις οποίες υπάρχουν ακόμα τεκμήρια αγροτικής δραστηριότητας (πηγάδια, ξερολιθιές, αλώνια κλπ) να αποδεσμευθούν από τους περιορισμούς της δασικής νομοθεσίας και να δοθεί η δυνατότητα, ανεξάρτητα από τη μορφή που έχουν σήμερα, να αποδοθούν στον αρχικό τους χαρακτήρα με ελεύθερη χρήση.

Με δεδομένο ότι η προθεσμία για την κατάθεση αντιρρήσεων στη Λευκάδα λήγει στις 16 Μαρτίου, ο Βουλευτής τόνισε ότι πρέπει να δοθεί άμεσα νομοθετική λύση για τα ΑΔ, και παράλληλα να διερευνηθεί η δυνατότητα να δοθεί παράταση ώστε να προλάβουν οι ιδιοκτήτες να καταθέσουν τυχόν αντιρρήσεις σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, εφόσον βεβαίως αυτές θεσμοθετηθούν.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Αμυράς επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης να δώσει σύντομα οριστική λύση στο πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Έπειτα από τις επανειλημμένες συναντήσεις και συζητήσεις που έχω κάνει με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα με τον κ. Αμυρά, αλλά και τον κ. Αραβώση, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του δασικού. Πιστεύω ότι για πρώτη φορά η χώρα έχει μία Κυβέρνηση αποφασισμένη να δώσει ρεαλιστικές και δίκαιες απαντήσεις σε ένα πρόβλημα δεκαετιών, απαντήσεις που σέβονται και το φυσικό περιβάλλον, αλλά και προστατεύουν το νόμιμο δικαίωμα κάθε πολίτη να μπορεί να διαθέσει και να αξιοποιήσει ελεύθερα την περιουσία του.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *