Ομιλία Θ. Καββαδά στην Ολομέλεια της Βουλής για τις συντάξεις

Ομιλία Θ. Καββαδά στην Ολομέλεια της Βουλής για τις συντάξεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 17 Φεβρουαρίου 2022

 

Θανάσης Καββαδάς: «Η Κυβέρνηση έχει θέσει στόχο

μέσα στους επόμενους μήνες να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης

που θα περιμένει να πάρει τη σύνταξή του» – Ομιλία στη Βουλή

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων.

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας την επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσπαθεί να ακυρώσει την προσπάθεια μεταρρύθμισης του ΕΦΚΑ, επισημαίνοντας ότι ξεκινά από λάθος βάση, αρνούμενη την πραγματικότητα.

Αναρωτήθηκε αν υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει ότι ο ΕΦΚΑ, ένας οργανισμός που καλείται να εξυπηρετήσει πάνω από 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, ήταν ο μεγάλος ασθενής του ελληνικού δημοσίου, με χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις, με μεγάλη αναμονή, με αδυναμίες στην εξυπηρέτηση των πολιτών, για τις οποίες, όπως είπε, δεν φταίνε τόσο οι υπάλληλοι όσο ένα υδροκεφαλικό και γραφειοκρατικό σύστημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Αναρωτήθηκε αν αγνοεί η αξιωματική αντιπολίτευση τα κατεβασμένα τηλέφωνα και την αδυναμία επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που αντιμετώπιζαν οι πολίτες, αλλά και το ότι πολίτες πηγαίνουν στα πολιτικά γραφεία, απελπισμένοι γιατί περιμένουν δύο και τρία χρόνια να βγει η σύνταξή τους και δεν έχουν με τι να ζήσουν.

Κατέληξε με τη διαπίστωση ότι ασφαλώς όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα, αφού είναι διαχρονικό, διακομματικό και δυσεπίλυτο – κυρίως όμως, τόνισε, το πρόβλημα το βλέπουν, το γνωρίζουν και το βιώνουν οι πολίτες.

Επεσήμανε ότι ήταν ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας για την Πολιτεία να δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα που καταδυναστεύουν τους πολίτες και δυσκολεύουν τη ζωή τους, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη  1.059.000 εκκρεμή ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα.

Από εκείνη τη στιγμή, ανέφερε, η διαδικασία άρχισε να επιταχύνεται: το 2019 εκδόθηκαν 123.000 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, το 2020 η επίδοση βελτιώθηκε με την έκδοση 161.000 αποφάσεων, ενώ το 2021 ήταν χρονιά-ρεκόρ, με την έκδοση νέων 225.000 συντάξεων.

Αποτέλεσμα αυτής της βελτίωσης ήταν ότι οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις από 133.000 που ήταν το 2020, περιορίστηκαν το 2021 στις 83.000, την ίδια χρονιά εκκαθαρίστηκαν περισσότερες από 57.000 υποθέσεις κύριων συντάξεων του ΟΓΑ, αριθμός ρεκόρ σε όλη την ιστορία του ΕΦΚΑ, ενώ και στα πλέον προβληματικά ταμεία ΝΑΤ, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΑΝ οι παλιές συνταξιοδοτικές υποθέσεις έχουν εκκαθαριστεί σε ποσοστό πάνω από 80-85%.

Για το μέλλον, ο Βουλευτής ανέφερε ότι μέσα στους επόμενους μήνες η κυβέρνηση έχει θέσει σαν στόχο να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης που θα περιμένει να πάρει τη σύνταξη του, σχολιάζοντας ότι δεν θριαμβολογούμε όσο υπάρχει έστω ένας ακόμα πολίτης που δεν έχει εξυπηρετηθεί.

Επανερχόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι ο ισχυρισμός του ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου θίγει την έννοια του Κοινωνικού Κράτους δεν ευσταθεί, αφού το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους και κατ’ επέκταση του ΕΦΚΑ πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη – κάτι που δεν συμβαίνει όταν το κράτος καθυστερεί την απονομή συντάξεων.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών της οποίας συστάθηκε ο ΕΦΚΑ το 2016, δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της έλλειψης ενός σύγχρονου και λειτουργικού οργανογράμματος, ώστε να υπάρχουν αρχές, στόχοι και υψηλοί δείκτες εξυπηρέτησης των πολιτών – κάτι που, όπως ανέφερε, πράττει η Κυβέρνηση αναδιοργανώνοντας πλήρως τον ΕΦΚΑ.

Τονίζοντας ότι υπάρχει βούληση τα θετικά αποτελέσματα των δύο τελευταίων ετών να πολλαπλασιαστούν, ανέφερε ότι προχωρούν οι προσλήψεις οικονομολόγων και μηχανικών πληροφορικής, ειδικότητες που έχει ανάγκη ένας τέτοιος φορέας για να εξυπηρετεί άμεσα, έξυπνα και αποτελεσματικά εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Αντέκρουσε τις αιτιάσεις για τις προσλήψεις από τον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας ότι για τις θέσεις των γενικών διευθυντών και διευθυντών, πέρα από στελέχη του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, κάθε υπάλληλος του ΕΦΚΑ που πληροί τις προϋποθέσεις θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Ανέφερε ότι για το σκοπό αυτό θεσπίζονται κίνητρα για την προσέλκυση ικανών και αποδοτικών στελεχών, ενώ βεβαίως οι προσλήψεις θα γίνονται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, με δημόσια προκήρυξη και σύμπραξη του ΑΣΕΠ – υπενθύμισε δε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσλάβει ιδιώτες στις διευθυντικές θέσεις του Κτηματολογίου.

Επεσήμανε ακόμη ότι ήδη η λειτουργία του τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 1555, έβαλε τέλος στο χάσμα και το κενό επικοινωνίας που υπήρχε ανάμεσα στους πολίτες και στον ΕΦΚΑ, ενώ ολοκληρώθηκε η προμήθεια 3.000 νέων υπολογιστών με σύγχρονο λογισμικό  και προγραμματίζεται η εγκατάσταση άλλων 2.000 εντός του 2022, ώστε να επιταχυνθούν οι ψηφιακές διαδικασίες.

Επίσης, ανέφερε ότι καθιερώνεται σύστημα κινήτρων για τους αποδοτικούς υπαλλήλους, αλλά θα υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση για όσους δεν δίνουν λύσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις και παρατείνουν την ταλαιπωρία των πολιτών, ενώ παράλληλα δημιουργείται Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών για την  διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν στον ΕΦΚΑ.

Τέλος, επεσήμανε ότι απλοποιείται η διαδικασία προμηθειών, με όρους διαφάνειας, για να λειτουργούν απρόσκοπτα οι υπηρεσίες, καθώς και ότι γίνονται ενέργειες για την πιο αποτελεσματική διοίκηση του οργανισμού και διαχείριση της περιουσίας του, με νέο οργανόγραμμα και αξιοποίηση της περιουσίας, μέσω σύστασης εταιρείας ειδικού σκοπού, ώστε να μην λιμνάζει η ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ, που σήμερα κατά το 20% παραμένει αναξιοποίητη την ίδια ώρα που ο ΕΦΚΑ καταβάλει ενοίκια σε ιδιώτες για να στεγάσει τις υπηρεσίες του

Όλα τα παραπάνω, κατέληξε, έχουν ένα, μοναδικό στόχο: να βγαίνουν ταχύτερα οι συντάξεις και να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι, να στηριχθούν οι ανυπεράσπιστοι πολίτες.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Εδώ και δεκαετίες, εκατομμύρια συμπολίτες μας βρέθηκαν χαμένοι στο λαβύρινθο του μηχανισμού απονομής συντάξεων. Έπειτα από χρόνια δουλειάς, όταν έφτανε η στιγμή να αποσυρθούν από τον εργασιακό βίο, αντί να ξεκουραστούν και να απολαύσουν όσα με κόπο κέρδισαν τα προηγούμενα χρόνια, βρίσκονταν να παρακαλούν για τα αυτονόητα ένα γραφειοκρατικό τέρας. Ένα κράτος που περιφρονούσε τους κόπους και τις ανάγκες τους.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλει ένα άλλο κράτος. Ένα κράτος υψηλών απαιτήσεων και επιδόσεων, που κερδίζει την εμπιστοσύνη του πολίτη. Το Κράτος αυτό χτίζει μέρα με την ημέρα η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, βάζοντας τέλος στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και την ταλαιπωρία, δείχνοντας έμπρακτα στον πολίτη τον σεβασμό που του οφείλει.»

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *