Ένα νέο πλωτό ασθενοφόρο για τους κατοίκους των νησιών μας

Ένα νέο πλωτό ασθενοφόρο για τους κατοίκους των νησιών μας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

 

Ένα νέο πλωτό ασθενοφόρο για την ασφάλεια

και την υγεία των κατοίκων των νησιών μας

 

Σε ειδική τελετή στην Ιθάκη από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου ενάχθηκε στο στόλο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το νέο πλωτό περιπολικό σκάφος, το οποίο αποκτήθηκε με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

 

Το πλωτό αυτό ασθενοφόρο, κατάλληλα διαμορφωμένο με υγειονομικό εξοπλισμό, θα ελλιμενίζεται στην Ιθάκη και θα καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.

 

Τόσο ο Υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, όσο και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυαρχος Θεόδωρος Κλιάρης εξήραν την εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή με δυο πλωτά ασθενοφόρα κατασκευασμένα από ελληνική εταιρεία τα οποία έχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για να εξυπηρετούν την ασφαλή μεταφορά ασθενών σε περίπτωση ειδικών αναγκών.

 

Είναι πετρελαιοκίνητα, με ολικό μήκος 11,28 μέτρα. Φέρουν δύο σύγχρονους κινητήρες συνολικής ισχύος 760 ίππων, αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 40 κόμβων με αυτονομία άνω των 300 ν.μ.

Έχουν μεταφορική ικανότητα 12 επιβατών και έχουν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών που διαθέτει σύγχρονο ιατρικό – υγειονομικό εξοπλισμό όπως φορείο, κάθισμα διακομιδής ασθενούς, σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, συσκευή ανάνηψης-τεχνητού αερισμού ασθενούς, απινιδωτή, φορητό αναπνευστήρα, συλλογή χειρουργικών εργαλείων, βαλίτσα πρώτων βοηθειών κλπ. για την εξυπηρέτηση ασθενών και τραυματιών που διαμένουν σε νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Τα σκάφη θα μπορούν να επιχειρούν κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είτε αυτόνομα ως μονάδες, είτε σε συνεργασία με τα άλλα επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, και θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για την εξυπηρέτηση διακομιδών βαρέων ασθενών.

 

Στην ειδική εκδήλωση εκτος απο την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Κεφαλονιάς & Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας & Απασχόλησης Μαρία-Ελένη Ανδριώτη, ο Έπαρχος Ιθάκης Αθανάσιος Λιβιτσάνης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Διασυνδεσιμότητας και Επικοινωνίας των Ιονίων Νήσων Δημήτρης Σπανός, ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, ο Πρόεδρος του ΔΣ Ιθάκης Στέφανος Φαμπιόλης, ο Δήμαρχος Αργοστολίου και Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς & Ιθάκης Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Δήμαρχος Σάμης Γεράσιμος Μονιάς, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης και η Διευθύντρια της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υ.ΝΑ.Ν.Π. Αθηνά Φωκά.

 

Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Περιφερειακή Αρχή στην δημόσια Υγεία, την κοινωνική πολιτική και την διασυνδεσιμοτητα για κάθε νησί μικρό και μεγάλο και τον ρόλο των πλωτών ασθενοφόρων για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Συμπλήρωσε επίσης ότι η ασφάλεια που θα παρέχουν τα πλωτά ασθενοφόρα θα αποτελεί μια προστιθέμενη αξία και στην τουριστική ελκυστικότητα.

 

Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου υποδέχθηκε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυαρχο Θεόδωρο Κλιάρη στο Επαρχείο, ενώ λίγο νωρίτερα συμμετείχε μαζί με τα μέλη της Περιφερειακής αρχής σε σύσκεψη  φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ιθάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *