Βουλευτής: Το Μάρτιο οι αναρτήσεις του πιλοτικού Κτηματολογίου

Βουλευτής: Το Μάρτιο οι αναρτήσεις του πιλοτικού Κτηματολογίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 3 Φεβρουαρίου 2022

 

Θανάσης Καββαδάς: «Για τον Μάρτιο προγραμματίζονται οι αναρτήσεις από τον επαναπροσδιορισμό στο πιλοτικό κτηματολόγιο – Θα περιλαμβάνονται όλα τα αγροτεμάχια, ανεξαρτήτως διορθώσεων» –

Συνάντηση Θανάση Καββαδά με τον Πρόεδρο της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ

 

Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του πιλοτικού Κτηματολογίου στη Λευκάδα ζήτησε και είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, από τον Πρόεδρο της «Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ», κ. Δημήτρη Σταθάκη, σε συνέχεια σχετικού εγγράφου του το οποίο ο Βουλευτής είχε αποστείλει στις 9 Δεκεμβρίου 2021, έπειτα και από συνάντηση με το τοπικό συμβούλιο και κατοίκους των Τσουκαλάδων.

Μετέφερε τον μεγάλο αριθμό των εκκρεμοτήτων που παραμένουν ανοιχτές και την ανάγκη να γίνουν ακόμα πολλές διορθώσεις σφαλμάτων. Τόνισε ότι πολλοί ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν να απολέσουν τα ακίνητά τους, λόγω των λαθών, ενώ υπάρχει φόβος να παρέλθει για μια ακόμη φορά άπρακτη η παράταση που δόθηκε στην προθεσμία για τη διόρθωσή τους.

Ο Βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί για το ποσοστό των κτηματογραφημένων περιοχών της Λευκάδας όπου χρειάστηκε επαναπροσδιορισμός (στις περιοχές Απόλπαινα, Σφακιώτες, Τσουκαλάδες, Αλέξανδρος, Λευκάδα, Κατούνα, Καρυώτες, Καρυά), πόσες ενστάσεις υποβλήθηκαν και πόσες παραμένουν σε εκκρεμότητα, πόσες είναι οι ιδιοκτησίες που παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω μη συμμετοχής ή μη συναίνεσης των ομόρων, ενώ ζήτησε οι πίνακες που θα αναρτηθούν να συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των αγροτεμαχίων, ακόμα και αυτά που δεν έχουν διορθωθεί, ώστε να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες.

Ως προς την ανάρτηση των χαρτών, ο Βουλευτής ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια για τυχόν διορθώσεις, επικαλούμενος και τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην ολοκλήρωση της δικαστικής διόρθωσης των αρχικών εγγραφών επί αδήλωτων ακινήτων.

Τέλος, ζήτησε να εξεταστεί η πιθανότητα παράτασης της προθεσμίας για την έκδοση αδειών δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα πέραν της 31/12/2022 που ισχύει αυτή τη στιγμή, αν μέχρι τότε δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επαναπροσδιορισμού.

Από την πλευρά του ο κ.Σταθάκης ενημέρωσε το Βουλευτή ότι όλες οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν έχουν εξεταστεί. Τα στοιχεία έχουν ως εξής:

  • Οι κτηματολογικές ενότητες που επαναπροσδιορίζονται αποτελούν το 15% του συνόλου των πρώην ΟΤΑ της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας που βρίσκονται σε καθεστώς Λειτουργίας Κτηματολογίου, συνολικά 5.348 γεωτεμάχια.
  • Πραγματοποιήθηκαν 185 αυτοψίες με τη συμμετοχή των ιδιοκτητών τους.
  • Στα υπόλοιπα 163 δεν υπήρξε συμμετοχή των δικαιούχων, σε αυτά ωστόσο περιλαμβάνονται και γεωτεμάχια αγνώστου ιδιοκτήτη.
  • 289 είναι τα γεωτεμάχια που διορθώθηκαν με συναίνεση όλων των ομόρων (5,4% του συνόλου των γεωτεμαχίων και 13,2% των αυτοψιών που διενεργήθηκαν).
  • Τα 896 δεν προκρίνονται για διόρθωση είτε λόγω έλλειψης συναίνεσης των όμορων ιδιοκτητών ή για άλλους λόγους που αποτελούν προϋπόθεση για διορθώσεις εκτεταμένων γεωμετρικών αστοχιών.

Ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε το Βουλευτή ότι η ανάρτηση των Κτηματολογικών Πινάκων προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2022 και θα περιλαμβάνουν το σύνολο των γεωτεμαχίων. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα σε όσους πολίτες συμμετείχαν στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού αλλά λόγω ελλείψεων δεν διορθώθηκαν τα αιτήματά τους καθώς επίσης και σε περιπτώσεις πολιτών που αιτούνται διόρθωση γεωμετρικών και μόνον σφαλμάτων να υποβάλουν αντιρρήσεις κατά των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων της Ανάρτησης.

Για το σκοπό αυτό θα δοθεί προθεσμία ενός μήνα μετά την ανάρτηση των χαρτών. Τόνισε ωστόσο ότι, πέρα από τα αποδεικτικά στοιχεία ιδιοκτησίας (συμβόλαια, αποδείξεις χρησικτησίας κ.α.) θα πρέπει απαραιτήτως να συναινέσουν και οι όμοροι για την οριστικοποίηση κάθε διόρθωσης.

Επεσήμανε ότι ακόμα και μετά το πέρας της διαδικασίας του επαναπροσδιορισμού, ο κάθε ιδιοκτήτης διατηρεί το δικαίωμα του να διεκδικήσει τη διόρθωση όποιου στοιχείου θέλει με τη συνήθη δικαστική διαδικασία.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *