ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λευκάδα, 7 Δεκεμβρίου 2021
Θανάσης Καββαδάς: “Στρατηγικές επενδύσεις: νέα φορολογικά κίνητρα
και επιτάχυνση διαδικασιών χωροθέτησης και αδειοδότησης – Διαμορφώνουμε φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, δημιουργούμε την Ελλάδα του αύριο» –
Ομιλία στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης
Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και επενδύσεων για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και τη δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς.
Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι το νέο νομοσχέδιο προσαρμόζει το θεσμικό πλαίσιο της χώρας στο αναπτυξιακό πρότυπο της επόμενης μέρας, επιταχύνοντας τις διαδικασίες, δημιουργώντας νέες κατηγορίες και παρέχοντας κίνητρα για την υλοποίηση και προώθηση στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα μας, αλλά και ενοποιώντας και βελτιώνοντας το υπάρχον θεσμικό θεσμικό πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, έτσι όπως διαμορφώθηκε με τους νόμους 4608 του 2019 και 3894 του 2010.
Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο επιφέρει σημαντικές αλλαγές και στον αναπτυξιακό νόμο, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, σχολιάζοντας ότι οι άνθρωποι της αγοράς και της οικονομίας αξιολογούν και αποτιμούν θετικά τις διατάξεις του νομοσχεδίου και στηλιτεύοντας την άσκηση στείρας αντιπολίτευσης, τη στιγμή που όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι η ανάπτυξη και η παραγωγή πλούτου δεν έρχεται μέσα από μια κρατικοδίαιτη οικονομία αλλά μέσα από τα κεφάλαια που κινητοποιεί και επενδύει η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Τόνισε ότι με τη βελτίωση της νομοθεσίας, ο τομέας των στρατηγικών επενδύσεων συνδέεται με φαστ τρακ διαδικασίες και με την υπέρβαση εμποδίων που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν σαν βαρίδι για την υλοποίηση επενδύσεων, όπως γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, χρονοβόρες διαδικασίες, ιδιαίτερα σε περίπλοκα θέματα όπως χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις 3 σημαντικές αλλαγές που εντάχθηκαν στους νόμους 4635/2019 και 4712/2020 και «άγγιξαν» πολλές μελλοντικές στρατηγικές επενδύσεις, αλλά και τη μεγάλη επένδυση που προετοιμάζεται στη Λευκάδα, για την κατασκευή Μαρίνας στο Βλυχό, στην προετοιμασία των οποίων είχε συμμετάσχει ο Βουλευτής μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τους νομικούς του.
Επεσήμανε ότι η πιο σημαντική διάταξη ήταν αυτή που κατατέθηκε και ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2019, και μείωνε τον προϋπολογισμό προκειμένου να χαρακτηριστεί μια επένδυση ως στρατηγική στα 40 εκατομμύρια ευρώ από τα 100 εκατομμύρια που ήταν το όριο, με παράλληλη δημιουργία 75 νέων θέσεων εργασίας, αφού επέτρεψε να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και η Μαρίνα στο Βλυχό – η οποία μάλιστα είναι και η πρώτη δημοτική στρατηγική επένδυση που εγκρίθηκε ποτέ.
Στη συνέχεια ο βουλευτής αναφέρθηκε στα επιπλέον κίνητρα, πέρας την ταχείας χωροθέτησης και αδειοδότησης, όπως το σταθερό πλαίσιο φορολόγησης σε χρονικό ορίζοντα δωδεκαετίας αλλά και με συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές, όπως απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των προ φόρου κερδών, καθώς και η παροχή κεφαλαιακών ενισχύσεων, η επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης και η επιδότηση του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας και των προσλήψεων.
Αναφέρθηκε στη νέα, ρεαλιστική και κυρίως στοχευμένη ταξινόμηση των στρατηγικών επενδύσεων σε 5 κατηγορίες, που έχει ως εξής:
- Στρατηγικές Επενδύσεις 1, που έχουν ως προϋπόθεση προϋπολογισμό άνω των 75 εκατομμυρίων ευρώ ή 40 εκατομμυρίων ευρώ με την προϋπόθεση δημιουργίας 75 νέων θέσεων εργασίας.
- Στρατηγικές Επενδύσεις 2, που έχουν προϋπόθεση ύψος επενδύσεων 20 εκατομμυρίων ευρώ σε τομείς με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα όπως ο αγροδιατροφικός, η έρευνα, η βιοτεχνολογία, η πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία, η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη, ο ιατρικός τουρισμός, η διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων και η διαστημική βιομηχανία. Εναλλακτικά σε αυτή την κατηγορία μπορούν να ενταχθούν επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ με την υποχρέωση δημιουργίας 50 νέων θέσεων εργασίας ή των 20 εκατομμυρίων με 40 νέες θέσεις εργασίας.
- Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας, που συνδέονται με την πράσινη οικονομία και ενέργεια. Οι επενδύσεις αυτές μπορούν να συνδεθούν με το Ταμείο Ανάκαμψης και να λάβουν φορολογικά και κεφαλαιακά κίνητρα με την προϋπόθεση η επένδυση να έχει υλοποιηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.
- Στρατηγικές Επενδύσεις ταχείας αδειοδότησης, που συνδέονται με το κριτήριο των 30 νέων θέσεων εργασίας με προϋπολογισμό άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ ή επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ με 30 νέες θέσεις εργασίας σε χαρακτηρισμένη στρατηγική υλοποιημένη επένδυση. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι επενδύσεις που διατηρούν 100 νέες θέσεις εργασίας με επένδυση προϋπολογισμού άνω των 15 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων.
- Αυτοδίκαια εντασσόμενες Στρατηγικές Επενδύσεις, που αφορούν στα έργα ΣΔΙΤ και σε Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος ή για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων.
Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι διατάξεις που κάνουν πιο ελκυστικά τα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου, κάτι που επιτυγχάνεται με νέες, πιο ευέλικτες και γρήγορες διαδικασίες επεξεργασίας, ελέγχου και εποπτείας μιας επένδυσης, ενώ η διαδικασία ελέγχου θα γίνεται πλέον από ορκωτό ελεγκτή αλλά και από πιστοποιημένο ιδιωτικό φορέα και από εμπειρογνώμονα του Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών. Επιπλέον, ανέφερε ότι δίνεται για πρώτη φορά δυνατότητα χορήγησης προσωρινής άδειας εγκατάστασης σε αλλοδαπές εταιρείες, ώστε να προετοιμάσουν τη δραστηριότητά τους.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εταιρείες τεχνοβλαστούς (spin off), ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μεγάλη καινοτομία, καθώς ρυθμίζει για πρώτη φορά την ίδρυση και λειτουργία αυτών των εταιρειών που σκοπό έχουν την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας. Ανέφερε ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα διασύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα για την παραγωγή και προώθηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, και μάλιστα από το ερευνητικό προσωπικό δημόσιων πανεπιστημίου και ερευνητικών κέντρων.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:
«Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, αλλά και όλων των μεταρρυθμιστικών, θεσμικών παρεμβάσεων αυτής της κυβέρνησης, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για μια άλλη Ελλάδα. Και θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό κύριο Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό κύριο Χρήστο Δήμα, το Γενικό Γραμματέα και τα επιτελεία τους, για ένα ακόμη νομοσχέδιο με ισχυρό αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόσημο.
Αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων είναι ότι το 2021 οι επενδύσεις αυξήθηκαν 12,9%, ενώ η πρόβλεψη για το 2022 είναι 15,1. Βελτιώνοντας τη νομοθεσία, δίνουμε κίνητρα μέσω ταχύτερης χωροθέτησης και αδειοδότησης, κίνητρα φορολογικά και κεφαλαιακά. Διαμορφώνουμε έτσι ένα φιλο-επενδυτικό περιβάλλον που κινητοποιεί ιδιωτικά κεφάλαια.
Το περιβάλλον αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση των φόρων και τα μέτρα με κοινωνικό πρόσημο που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα, δημιουργούν όλες τις συνθήκες για μια νέα Ελλάδα. Την Ελλάδα της ανάπτυξης, της προόδου, της παραγωγής πλούτου. Την Ελλάδα νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Τη Δημιουργική Ελλάδα που μας αξίζει.»
Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ