Η Δημοτική Κοινότητα Λευκάδας για την υποθαλάσσια ζεύξη

Η Δημοτική Κοινότητα Λευκάδας για την υποθαλάσσια ζεύξη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

Το Συμβούλιο της Κοινότητας Λευκάδας συνεδρίασε στις 29/11/2011 μέσω τηλεδιάσκεψης και συζήτησε το θέμα της «Νέας Ζεύξης Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας».

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χαράλαμπος Βλάχος, ο οποίος εισηγήθηκε ως εξής:

Η Λευκάδα με την ανάπτυξη την οποία έχει, αλλά και την ανάπτυξη όμορων Δήμων και την βελτίωση των εθνικών οδικών δικτύων γίνεται αποδέκτης μεγάλου αριθμού επισκεπτών, και ενόψει της ολοκλήρωσης του νέου εθνικού δικτύου στον όμορο νομό Αιτωλοακαρνανίας, αναμένεται ο αριθμός των καθημερινών επισκεπτών στο νησί να αυξηθεί περαιτέρω.

Με την υπάρχουσα σύνδεση Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας (πλωτή γέφυρα), και το υπάρχον οδικό δίκτυο, όλα τα εισερχόμενα οχήματα των επισκεπτών αναγκάζονται να περνούν μέσα από την πόλη της Λευκάδας. Αυτό έχει σαν συνέπεια να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στον κυκλοφοριακό δίκτυο της πόλης καθώς η διέλευση των οχημάτων εξυπηρετείται από ένα και μόνο δρόμο, την οδό Γολέμη. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, παρατηρείται έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, και αυξάνεται κατά πολύ η περιβαλλοντική, ηχητική και οπτική ρύπανση της πόλης της Λευκάδας, αποτελώντας μόνιμη όχληση στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Η διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων με την υπάρχουσα θαλάσσια σύνδεση κατευθύνεται προς την περιοχή Βαρδανίων, σε δρόμους μη κατάλληλους για την κυκλοφορία φορτηγών, τα οποία στη συνέχεια, αναπόφευκτα, εισέρχονται στον αστικό ιστό της πόλης της Λευκάδας, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και εγείροντας μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των οχημάτων και των κατοίκων.

Οι επισκέπτες που προσεγγίζουν την Λευκάδα δια θαλάσσης αναγκάζονται να παραμένουν στην αναμονή για πολύ μεγάλους χρόνους, έως ότου ανοίξει η πλωτή γέφυρα, και παρατηρείται συνωστισμός σκαφών στην είσοδο του διαύλου του νησιού, πρόβλημα που αναμένεται να επιδεινωθεί με την επικείμενη δημιουργία της Μαρίνας του Βλυχού.

Τα προαναφερόμενα καταδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας νέας ζεύξης Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας, η οποία θα μεταφέρει τον όγκο των εισερχόμενων οχημάτων εκτός της πόλης της Λευκάδας και θα έχει είσοδο-έξοδο στην από το σχέδιο πόλης της Λευκάδας προέκταση της Οδού Φιλοσόφων (Περιοχή ΚΤΕΛ).

Η νέα ζεύξη θα πρέπει να είναι υποθαλάσσια, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση των αυτοκινήτων, αλλά και η απρόσκοπτη διέλευση σκαφών, χωρίς να υπάρχει καμία οπτική αλλοίωση της αισθητικής και φυσικής ομορφιάς του τοπίου, κάτι που θα προκαλούσε οποιαδήποτε υπερθαλάσσια (κρεμαστή) σύνδεση.

Δεδομένου ότι στους όμορους νομούς διαμένουν πάρα πολλοί πολίτες που εργάζονται στη Λευκάδα, και πολλοί κάτοικοι της Λευκάδας εργάζονται στις γύρω περιοχές, η διέλευση από την υποθαλλάσια ζεύξη θα πρέπει να είναι ελεύθερη, ώστε να μην επιβαρυνθεί οικονομικά η  καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Δεδομένου ότι το κόστος κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας υπερβαίνει την οικονομική δυνατότητα του Δήμου Λευκάδας, θα πρέπει το όλο έργο τόσο ως προς την κατασκευή, όσο και προς την συντήρηση, να χρηματοδοτηθεί από κρατικούς πόρους.

Η υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους της Λευκάδας και των όμορων Δήμων. Θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της πόλης της Λευκάδας, και την αξιοποίηση πολλών χώρων της για δημιουργία ποδηλατόδρομων, θέσεων στάθμευσης, πεζόδρομων κάτι που θα συμβάλει θετικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων αλλά και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Για τους λόγους αυτούς προτείνεται:

Η δημιουργία υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας με είσοδο/έξοδο στη Λευκάδα στην προέκταση της Οδού Φιλοσόφων (περιοχή ΚΤΕΛ). Η χρηματοδότηση της κατασκευής και συντήρησης, και η κάλυψη του κόστους λειτουργίας θα πρέπει να γίνει από κεντρικούς πόρους του κράτους. Η διέλευση των οχημάτων από τη νέα ζεύξη να είναι ελεύθερη, χωρίς καταβολή οποιουδήποτε αντιτίμου (εισιτηρίου-διοδίων).

Μετά από διαλογική συζήτηση το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Λευκάδας αποφάσισε:

Το Συμβούλιο της ΔΚ Λευκάδας αποφασίζει

Να προκρίνει και να ταχθεί υπέρ της δημιουργίας υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας με είσοδο/έξοδο στη Λευκάδα επί της προέκτασης της Οδού Φιλοσόφων (περιοχή ΚΤΕΛ). Η χρηματοδότηση της κατασκευής και συντήρησης, και η κάλυψη του κόστους λειτουργίας θα πρέπει να γίνει από κεντρικούς πόρους του κράτους. Η διέλευση των οχημάτων από τη νέα ζεύξη να είναι ελεύθερη, χωρίς καταβολή οποιουδήποτε αντιτίμου (εισιτηρίου-διοδίων).

 

ΛΕΥΚΑΔΑ, 2/12/2021

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *