Η Λαϊκή Συσπείρωση για την μη συζήτηση θέματος στο Δ. Συμβούλιο

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την μη συζήτηση θέματος στο Δ. Συμβούλιο

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΝΑ «ΦΙΜΩΣΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ

 

Ο Σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας μπροστά στο οξύτατο πρόβλημα της επικείμενης λήξης συμβάσεων (ΣΟΧ) αρκετών εργαζόμενων στο τέλος του χρόνου έστειλε αίτημα συζήτησης στη συνεδρίαση της 30-11-21, και ζήτησε τη στήριξη στο αίτημα τους για την άμεση ανάγκη μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Η λήξη αυτών των συμβάσεων θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου και, πολύ πιθανά, θα αξιοποιηθεί για την ευκολότερη εισβολή εργολάβων στο Νοσοκομείο.

Ήταν φανερή η προσπάθεια όλων της δημοτικής αρχής και της συμπολίτευσης μαζί και του προέδρου του ΔΣ, να μη συζητηθεί και να μη ληφθεί απόφαση στήριξης στους συμβασιούχους. Τελικά η πλειοψηφία των συμβούλων (οι της συμπολίτευσης) ψήφισαν «πολύ ελαφρά» το να συζητηθεί σε μελλοντική συνεδρίαση. Σαν να μην ξέρουν όλοι τους, είτε από προσωπική εμπειρία, είτε όταν τους τα λένε συμπολίτες μας που φτάνουν στο νοσοκομείο και διαπιστώνουν ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι κάτι περισσότερο από τραγική. Και δεν αφορά μόνο την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών αλλά και τις άλλες υποστηρικτικές δραστηριότητες (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση), παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων.

Είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο από μεριάς της κυβέρνησης να μπουν εργολάβοι σε αυτές τις υπηρεσίες. Αυτόματα, ακόμα κι αν επαναπροσληφθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι υπό το καθεστώς του εργολάβου, οι μισθοί θα είναι μικρότεροι γιατί θα τους «τα κρατάει» ο εργολάβος και θα είναι 300€, οι άδειες θα είναι «άπιαστο όνειρο» κλπ. Επιπλέον, το κόστος λειτουργίας της εκάστοτε υπηρεσίας με την εμπλοκή εργολάβου, πολύ πιθανόν να «βάζει μέσα» το νοσοκομείο, πληρώνοντας παραπάνω, αφού θα υπάρχει στη μέση και το κέρδος του εργολάβου. Αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να εφαρμόσουν το σχεδιασμό τους για το ΕΣΥ που θα κονομάνε στις πλάτες του διάφοροι επιχειρηματίες.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων συζήτησε το θέμα και πήρε ομόφωνα απόφαση, κάτω από την πίεση των γεγονότων και των εργαζομένων, και στήριξε το αίτημά τους. Το ίδιο έγινε και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας, περιοχή που απευθύνεται άμεσα στο Νοσοκομείο Λευκάδας, όπου ομόφωνα στηρίχθηκε το αίτημα των εργαζομένων. Επίσης, αντίστοιχο αίτημα υπεράσπισης των συμβασιούχων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στα Γιάννενα στηρίχθηκε και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λευκάδας ο πρόεδρός του είχε άλλη άποψη. Λειτουργώντας όχι με την ιδιότητα του προέδρου, αλλά μάλλον με την ιδιότητά του ως το «νούμερο 2» της διοίκησης του Nοσοκομείου Λευκάδας, προσπάθησε άρον- άρον να μη συζητηθεί το θέμα! Για ποιο λόγο; Το βασικό του επιχείρημα του προέδρου για να μη συζητηθεί το θέμα ήταν ότι «δεν έχει ενημερωθεί κανένας» προφανώς εννοώντας από αυτούς θα ήθελαν να κρύψουν τς κυβερνητικές ευθύνες για αυτή την κατάσταση, δηλαδή το διορισμένο από την κυβέρνηση διοικητή του Νοσοκομείου. Τελικά, ο λόγος ήταν να μην στηριχτούν οι εργαζόμενοι; Να μην εκτεθεί η διορισμένη διοίκηση του νοσοκομείου, της οποίας αποτελεί μέρος; Να καλυφθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ; Αμέσως δέχτηκε την πάσα από τον κ. Σολδάτο ότι «δόθηκε στις συμβάσεις 4 μήνες παράταση από την κυβέρνηση» και επομένως να μη συζητηθεί το θέμα στη συνεδρίαση της 30-11-2021 αλλά «στο μέλλον». Βέβαια, η 4μηνη παράταση που επικαλέστηκε ο κ. Σολδάτος αφορούσε το επικουρικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και όχι τους συμβασιούχους για τους οποίους ζητούσε τη στήριξη ο Σύλλογος εργαζόμενων του νοσοκομείου που άμεσα πρόκειται να απολυθούν.

Όλοι μαζί, δημοτική αρχή και οι υπόλοιποι της συμπολίτευσης, ίσως κάποιοι χωρίς να έχουν ιδέα για τη σοβαρότητα του ζητήματος αποφάσισαν να φιμώσουν τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου τους «ήρωες» κατα τ’ άλλα. Αν το έκαναν για να εισπράξουν τα συχαρίκια από τους κυβερνητικούς εγκάθετους που υλοποιούν την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και έχουν διαλύσει τα νοσοκομεία μια χαρά τα κατάφεραν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *