Ομιλία του βουλευτή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Ομιλία του βουλευτή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 30 Νοεμβρίου 2021

 

Θανάσης Καββαδάς: «Κρατικός Προϋπολογισμός 2022: Περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις, μέτρα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο και περαιτέρω ενίσχυση της υγείας» – Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

 

Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στην οποία και προήδρευσε, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022.

Πριν μπει στην ουσία της παρέμβασής του, ο Βουλευτής σχολίασε προηγούμενο ομιλητή, και πρώην Υπουργό, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε αναφέρει ότι η μεγαλύτερη μείωση φόρων έγινε απ’ την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα, αναφέροντας ότι μάλλον ζούμε σε άλλη χώρα, αφού όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη υπερφορολόγηση έγινε από το 2015 έως το 2019, κάτι που ομολόγησε ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, λέγοντας ότι συνειδητά έγινε αυτή η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Μπαίνοντας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο Βουλευτής ξεκίνησε λέγοντας ότι αποτελεί κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, τονίζοντας ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο δεύτερος που διαμορφώνεται υπό το βάρος των συνεπειών της πανδημίας αλλά και των αβεβαιοτήτων που αυτή παράγει, αποτυπώνοντας ωστόσο με στοιχεία τα αποτελέσματα της προσπάθειας της Κυβέρνησης να κρατήσει όρθια την οικονομία.

Ανέφερε ότι για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας, διατέθηκαν 23,1 δισεκατομμύρια το 2020, 16,9 δισεκατομμύρια το 2021, ενώ για το 2022 έχουν αρχικά προϋπολογιστεί 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ανέφερε, ενισχύθηκαν εισοδηματικά οι εργαζόμενοι και διατηρήθηκαν οι θέσεις εργασίας, με το μέτρο της αναστολής αλλά και με επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας, που θα συνεχιστεί με άλλες 50.000 θέσεις και κόστος 180 εκ. ευρώ για το 2022.

Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις κρατήθηκαν ζωντανές και ενισχύθηκαν με ρευστότητα μέσα από τους αλλεπάλληλους γύρους των επιστρεπτέων προκαταβολών, ενώ πολλές επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής της. Συγκεκριμένα:

  • το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το ένα τέταρτο της επιστρεπτέας προκαταβολής
  • το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το ένα τρίτο
  • το 33% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 50%.

Επίσης ανέφερε ότι επεκτάθηκε μέχρι το τέλος του 2021 το πρόγραμμα «Γέφυρα», για επιδότηση δανείων όσων επλήγησαν από την πανδημία, με συνολικό κόστος το 2021 241 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα το πρόγραμμα «Συν-εργασία» για την αγορά εργασίας, που έτρεξε το 2021 με κόστος 156 εκ. ευρώ επεκτείνεται και το 2022 με κόστος 30 εκ. ευρώ.

Σχολίασε ότι δεν είναι τυχαίο ότι από ύφεση 9% το 2020, το 2021 είχαμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναθεωρημένοι προσεγγίζουν το 7% – όταν η πρόβλεψη ήταν για 6,1%, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά έχει καλυφθεί το υφεσιακό κόστος στην οικονομία κατά τα δύο τρίτα, ενώ για το 2022 υπάρχει πρόβλεψη για νέο ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4,5%, ίσως και υψηλότερο.

Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός έχει ξεκάθαρη αναπτυξιακή στόχευση, αφού οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κινούνται και ήδη από το 2020 σταθερά πάνω από το 4%, ενώ για φέτος, οι πόροι του ΠΔΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διοχετευτούν σε έργα και δράσεις αθροιστικά φτάνουν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, τόνισε, η αναπτυξιακή στόχευση του προϋπολογισμού επιβεβαιώνεται και από νέες μειώσεις φόρων και στον προϋπολογισμό του 2022, που περιλαμβάνουν:

  • Επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022 για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες.
  • Μείωση, για δεύτερη φορά, του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα.
  • Επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες.
  • Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων του 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματίες και μέχρι 5.000 ευρώ.
  • Παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στο τουριστικό πακέτο για το πρώτο εξάμηνο του 2022.
  • Απαλλαγή από φόρο γονικών παροχών και δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού – ένα μέτρο που ξεκίνησε ήδη το 2021 και για το 2022 έχει προϋπολογιστεί στα 26 εκ. ευρώ
  • Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και μέλη συνεταιριστικών σχημάτων με κόστος 50 εκ. ευρώ.

Ο Βουλευτής σχολίασε ότι από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επενδύει στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, μέσω της μείωσης των φορολογικών βαρών για όλους, ενώ αντίθετα η αξιωματική αντιπολίτευση, που το μόνο που έκανε ως κυβέρνηση ήταν να επιβάλλει συνεχώς φόρους, επικεντρώνει την κριτική της στις δαπάνες για την Υγεία, όπου και πάλι εκτίθεται διότι:

  • Οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονται το 2022 στα 11,7 δις ευρώ ή στο 6,3% του ΑΕΠ, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
  • Το 29% των προσλήψεων που θα γίνουν αφορούν στο χώρο της υγείας.
  • Χορηγείται έκτακτη καταβολή μισού μισθού ως μπόνους σε υγειονομικούς και εργαζόμενους του ΕΚΑΒ.
  • Βουλευτής τόνισε ότι αν χρειαστεί θα δοθούν κι άλλοι πόροι στην υγεία, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να ενεργοποιούνται μέτρα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, όπως:
    • Επιδότηση στους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος, με τη διάθεση 523 εκατομμυρίων ευρώ.
    • Αύξηση του ποσού ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης για την περίοδο 2021-2022 από τα 84 στα 164 εκ. ευρώ.
    • Καταβολή διπλής δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μέσα στο Δεκέμβριο.
    • Ενεργοποίηση του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» για να στηριχθεί η απασχόληση των νέων ανθρώπων από 18 έως 29 ετών, με κόστος 28 εκ. ευρώ.
    • Επέκταση της χορήγησης στεγαστικού δανείου και σε σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ, με ποσό 5 εκ. ευρώ

    Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

    «Ο προϋπολογισμός εκφράζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αλλάξει η χώρα, να προχωρήσει μπροστά με ισχυρούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Και δομικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Ένα σχέδιο που μετατρέπει την Ελλάδα σε μια άλλη, διαφορετική χώρα. Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια. Με επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Μια χώρα πρότυπο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας και παραγωγής πλούτου για όλους. Είναι ένα σχέδιο που έχει ως στόχο την ψηφιακή μετάβαση, την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

    Μέσα από την αξιοποίηση των δανείων ύψους 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, υπολογίζεται ότι θα κινηθούν ενισχυτικά 31 ακόμα δισεκατομμύρια ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα μας. Σε συνδυασμό με τους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 και τους πόρους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αποτελούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αλλάζουν την εικόνα της χώρας.

    Η Ελλάδα προχωρά μπροστά. Και ο προϋπολογισμός του 2022, δείχνει το δρόμο προς το μέλλον.»

     

     

    Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *