Κάλεσμα της ΔΑΣ για τις εκλογές στο Σωματείο Ξενοδ.-Εστίαση κ.λ.π.

Κάλεσμα της ΔΑΣ για τις εκλογές στο Σωματείο Ξενοδ. Εστίαση κ.λ.π.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ(ΔΑΣ) ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ & ΣΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 

ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ:

 • ΤΕΤΑΡΤΗ 1 Δεκέμβρη: ΠΑΛΑΙΡΟΣ (στο Δημαρχείο) από 12 μμ έως 5 μμ
 • ΠΕΜΠΤΗ 2 Δεκέμβρη: ΝΥΔΡΙ (στο παλιό Δημαρχείο) από 12 μμ έως 9 μμ
 • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 Δεκέμβρη: ΛΕΥΚΑΔΑ (στο Εργατικό Κέντρο – πίσω από την παλιά ΔΕΗ) από 12:30 μμ έως 20:30 μμ
 • ΣΑΒΒΑΤΟ 4 Δεκέμβρη: ΛΕΥΚΑΔΑ (στο Εργατικό Κέντρο – πίσω από την παλιά ΔΕΗ) από 11 πμ έως 5 μμ

            (H συμμετοχή στη διαδικασία θα γίνεται με την επίδειξη ταυτότητας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης.)

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

            Απευθύνουμε μαζικό κάλεσμα οργάνωσης – συμμετοχής στις εκλογές του σωματείου μας! Όλοι μαζί ανεξαρτήτως ειδικότητας και εργασιακής σχέσης να αντιπαλέψουμε την κοινή επίθεση, να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους εργασίας στο ύψος των αναγκών μας.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να ζούμε σαν δούλοι στην εποχή μας!

Η πλειοψηφία στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και επισιτισμού εργάζεται σε συνθήκες απάνθρωπες την καλοκαιρινή σεζόν με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό, χωρίς μέτρα προστασίας και ασφάλειας, ακόμα και χωρίς πλήρη ασφάλιση! Εργοδότες αυτό το δίχρονο βρήκαν ευκαιρία να απολύσουν εργαζόμενους με χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ οι μειώσεις μισθών, τα 10ωρα και 12ωρα, τα εργατικά ατυχήματα, τα κρούσματα κορωνοϊού μέσα στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό έγιναν το καλοκαίρι που πέρασε καθημερινότητα!

Συνάδελφοι μας, που μπήκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ ακόμα περιμένουν να πληρωθούν για τον Οκτώβριο. Τα ένσημα από μονομερής αναστολές σύμβασης του 2020 παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Εργασίας για εμφάνιση τους στις 16 Νοεμβρίου, ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί με αποτέλεσμα να εκπνέουν οι προθεσμίες για την αίτηση των επιδομάτων του ΟΑΕΔ. Φυσικά για εμφάνιση των ενσήμων από μονομερής αναστολές του 2021 ούτε λόγος! Είναι πολλοί οι συνάδελφοι μας που εξαιρούνται από δικαιούχοι επιδομάτων με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς εισόδημα. Παράλληλα εξακολουθεί η Κυβέρνηση να αρνείται την οικονομική στήριξη στους εποχικά εργαζόμενους στην εστίαση, αλλά και σε αυτούς που θα έβγαιναν πρώτη φορά φέτος ταμείο ανεργίας, αφού εξακολουθεί να απαιτεί τουλάχιστον 85 περσινά ένσημα(;), ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν δούλεψε για τόσο χρονικό διάστημα που να μπορεί να εξασφαλίσει αυτόν τον αριθμό ενσήμων .

Ζούμε με ψίχουλα, την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει σε ξενοδόχους, αεροπορικές εταιρείες και μεγαλοεργοδότες του κλάδου τα εκατομμύρια. Επιδοτήθηκαν για τζάμπα εργασία, δεν πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές, είχαν επιστρεπτέα προκαταβολή, έβαλαν εργαζόμενους σε αναστολή ή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ενώ τώρα που τελείωσαν οι αναστολές αρνούνται σε πολλές περιπτώσεις να επαναπροσλάβουν όλο το προσωπικό, όπως έχουν υποχρέωση! Είναι οι ίδιοι που συνεχίζουν ασταμάτητα να ρίχνουν ζεστό χρήμα σε επενδύσεις, με αγοραπωλησίες ξενοδοχείων, ανέγερση νέων μονάδων, επεκτάσεις, ανακαινίσεις! Όλοι αυτοί απαιτούν να ζήσουμε με 534 ευρώ, ή μας απολύουν, ή μας αναγκάζουν να δουλεύουμε σε άθλιες συνθήκες και με πετσοκομμένους μισθούς Στον κλάδο μας η ανάπτυξη των κερδών τους ποτέ δε σταμάτησε ακόμα και τα χρόνια της κρίσης, ταυτόχρονα με την επίθεση στους μισθούς, την ασφάλιση, τα δικαιώματά μας! Τα κέρδη τους βγαίνουν από το ιδρώτα και την άγρια εκμετάλλευση της εργατικής μας δύναμης.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ο νόμος έκτρωμα για τα εργασιακά, που έφεραν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι. Νομίζουν ότι θα ξεμπερδέψουν με όσα δικαιώματα μας απέμειναν, το 8ωρο, την επαναπρόσληψη των εποχικών, τις συλλογικές συμβάσεις. Θέλουν να νομιμοποιήσουν τη βαρβαρότητα που ζούμε, την εργοδοτική αυθαιρεσία, να μας πάρουν όποιο νόμιμο δικαίωμα είχαμε μέχρι τώρα.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες, με δυνατό και μαζικό το Κλαδικό Σωματείο ανοίγει ο δρόμος στους αγώνες των εργαζομένων για σταθερή δουλειά, για Συλλογικές Συμβάσεις, για δουλειά με δικαιώματα κόντρα στα σχέδια των εργοδοτών του κλάδου. Αυτό το ξέρει η εργοδοσία και για αυτό απαίτησαν από την Κυβέρνηση να περάσει στη Βουλή το πρόσφατο νομοθετικό τερατούργημα, το νόμο Χατζηδάκη που όχι μόνο καταργεί το 8ωρο και καθιερώνει την απλήρωτη εργασία, αλλά βάζει εμπόδια στη δράση και λειτουργία των συνδικάτων και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση.

ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ! Δίνουμε απάντηση με τη μαζική συμμετοχή μας στις εκλογές, ισχυροποιούμε το σωματείο μας!

 • Παλεύουμε για το εισόδημα και την υγεία μας! Τίποτα δε θα ήταν το ίδιο αν δεν αγωνιζόμασταν μέσα από το σωματείο μας, αν δεν συμπορευόμασταν με τα υπόλοιπα συνδικάτα του κλάδου στην Αττική, στην Κέρκυρα, στην Κω και σε δεκάδες άλλες τουριστικές περιοχές!
 • Η δράση μέσα από τα σωματείο είναι που άσκησε πίεση για μέτρα στήριξης των εργαζόμενων του κλάδου, έστω με αυτά τα επιδόματα ειδικού σκοπού που δόθηκαν.
 • Η δράση μέσα από τα σωματείο είναι αυτή που υποχρέωσε εργοδότες στο νησί που χρωστούσαν δεδουλευμένα να τα δώσουν σε εργαζόμενους τους.
 • Η δράση μέσα από τα σωματείο είναι αυτή που υποχρέωσε εργοδότες να προσλάβουν τους εργαζόμενους τους με τις αιτήσεις επαναπρόσληψης που δόθηκαν μέσω του σωματείου.
 • Η δράση μέσα από τα σωματείο είναι αυτή που υποχρέωσε εργοδότες να ασφαλίσουν το προσωπικό τους, εκεί που πριν δεν το έκαναν.

Η οργάνωσή μας είναι η δύναμή μας!
Κόντρα στο συμβιβασμό, την υποταγή, τις χαμηλές απαιτήσεις!

Σας καλούμε να ενισχύσετε το ψηφοδέλτιο της Δ.Α.Σ. στις εκλογές του σωματείου για να δώσουμε νέα ώθηση στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, για καλύτερους όρους και συνθήκες δουλειάς. Για αξιοπρεπή ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας! Για να μπορούμε να ζούμε με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες!

Διεκδικούμε:
• Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασία ως γενικώς υποχρεωτική. Εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις. Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι που υπονομεύουν τις ΣΣΕ, που κάνουν λάστιχο τις εργασιακές μας σχέσεις.
• Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων. Κανένας εργαζόμενος με ατομική σύμβαση εργασίας.
• Καμία μείωση μισθού, ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία. 8ωρη 5ήμερη εργασία με δύο συνεχόμενα ρεπό. Ακυρώνουμε στην πράξη τον αντεργατικό νόμο που καταργεί το 8ωρο!
• Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, όπως ήταν πριν από την κρίση.
• Επαναφορά των Βαρέων και Aνθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.
• Διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος μέχρι την επαναπρόσληψη μας. Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε ΔΕΚΟ και εφορία, έκπτωση ενοικίου για όλους.

 • Ταμείο ανεργίας 600 ευρώ σε όλους για όλο το διάστημα της ανεργίας. Διασφάλιση της ασφαλιστικής – υγειονομικής κάλυψης των εργαζομένων για πόσους συναδέλφους δεν εργάζονται.
  • Διεύρυνση των μέτρων με οικονομική στήριξη όλων των εργαζομένων στον τουρισμό μέχρι το άνοιγμα των επιχειρήσεων.
 • Άδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.
 • Άδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Αυστηρότερα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας μας (μαζικά δωρεάν τεστ με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, εμβολιασμός των εργαζομένων και μέσα ατομικής προστασίας σε όλους).
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι δομές υγείας. Μονιμοποίηση του προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *