Για την πρώην Αμερικανική Βάση στην Εγκλουβή

Αμερικάνικη Βάση

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την πρώην Αμερικανική Βάση στην Εγκλουβή

Πώς ‘’οι άριστοι’’, Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας

και Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.),  παραπλανούν τους Λευκαδίτες!!!

 

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΟΥΒΗ

     Το 1964 με απόφαση της κυβέρνησης, κηρύχθηκε απαλλοτριωτέα έκταση, εμβαδού 56 στρεμμάτων, για την ανέγερση εγκαταστάσεων τηλεπικοινωνιών και κατασκευή οδού προσπελάσεως αυτών, για τις ανάγκες της Αμερικανικής Αεροπορίας (ΦΕΚ Δ’ 96).

Μετά την κατάργηση της βάσης το 1999, καταγράφτηκε το Δημόσιο Κτήμα έκτασης 24.200 τ.μ., που βρίσκεται στην περιοχή Μέγα Όρος – Εγκλουβής και το οποίο ανήκει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το 2000, με την αριθ. 15/20-4-2000/Δ2απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ., παραχωρήθηκε η χρήση του στον τέως Δήμο Καρυάς (τώρα Δήμο Λευκάδας) για αόριστο χρόνο, με σκοπό την δημιουργία κατασκηνώσεων, καθώς και χειμερινού τουριστικού καταφυγίου, εντός 5 ετών. Το αντάλλαγμα ορίστηκε στο ποσό των 17.608,22 € και το οποίο κατεβλήθη από τον τότε Δήμο Καρυάς.

Ποτέ όμως δεν δόθηκε το παραχωρητήριο στο Δήμο!!!  Άρα η παραχώρηση δεν ίσχυε!!!

Αμερικάνικη Βάση

 ΟΙ ΤΩΡΙΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

 

Προσφάτως (4/11/2021), δόθηκε στη δημοσιότητα η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, σε ερώτηση του Προέδρου της ‘’Ελληνικής Λύσης’’ κ. Κυριάκου Βελόπουλου για την ενδεχόμενη αξιοποίηση της πρώην Αμερικανικής βάσης στην Εγκλουβή.

Η ερώτηση κατέληγε:

«… Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου η έκταση της ανωτέρω τέως αμερικανονατοϊκής Βάσης Τηλεπικοινωνιών, της Εγκλουβής, της Λευκάδας να αξιοποιηθεί, όντας έκταση με μοναδική πανοραμική θέα και σε δεσπόζουσα θέση του νησιού, με δεδομένο το ότι υπάρχει προοπτική αξιοποίησής της, εφαρμόσιμη το επόμενο χρονικό διάστημα;»

Στην απάντησή του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, προσκομίζει έγγραφο της Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) το οποίο υπογράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Βλαστός Στέφανος (Αριθ. Πρωτ.: 12909/ 6-10-2021) και στο οποίο αναφέρει:

«… Επιπροσθέτως, σας γνωρίζουμε ότι η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. δεν έχει καταγράψει μέχρι σήμερα αίτημα για παραπέρα αξιοποίηση του ακινήτου με Α.Β.Κ. 107 Λευκάδας.»

Με απλά λόγια, η ΕΤ.Α.Δ. υποστηρίζει ότι δεν είχε αίτημα από το Δήμο για αξιοποίηση του χώρου.

Ελάτε όμως που ‘’ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται’’ κι αυτό παρακάτω θα αποκαλυφθεί!!!

 

ΤΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΚΑΝΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΜΑΣ

 

Τρεις μήνες αφότου αναλάβαμε (Νοέμβριο του 2014), με πρωτοβουλία μας, έγιναν επαφές με την ΕΤ.Α.Δ στις οποίες μας ζητήθηκε να τους αποστείλουμε τα παραστατικά ότι έχουμε καταβάλει ως Δήμος το ποσό των 17.608,22 €, για να μας δώσει το παραχωρητήριο. Την 1/12/2014 τους τα αποστείλαμε. Οι μήνες περνούσαν και παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας η ΕΤΑΔ δεν το απέστελλε.

Έτσι τους πρώτους μήνες του 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του τότε Δημάρχου με τον τότε Πρόεδρο της ΕΤ.Α.Δ. κ. Γεώργιο. Τερζάκη, με σκοπό να παραχωρηθούν στο Δήμο Λευκάδας μια σειρά Δημόσια Κτήματα (Αλυκές, Βιολογικός, Χ.Α.Δ.Α., Παραλία Πόντης Βασιλικής), ανάμεσά τους και το συγκεκριμένο ακίνητο που ήταν και πολύ πιο εύκολο διαδικαστικά. Και σ’ αυτήν τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η βούληση της να μας δοθεί το παραχωρητήριο.

Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν υλοποιούνταν, ο τότε Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου για τη Δημοτική Περιουσία κ. Βλάχος Ευστάθιος απέστειλε στην ΕΤ.Α.Δ. το αριθ. 27888/23-12-2015 έγγραφο, με το οποίο ζητούσε να μας δοθεί το παραχωρητήριο. (Συνημμένο 1).

Δυο μήνες μετά, επανερχόμαστε με το αριθ. 2864/17-2-2016 έγγραφο προς την ΕΤ.Α.Δ. που υπογράφει ο τότε Αντιδήμαρχος κ. Μ. Νικητάκης (Συνημμένο 2), από την οποία ζητάμε, αφού δεν μας παραχωρεί τη χρήση, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε σ’ αυτό και να το αξιοποιήσουμε, τουλάχιστον να μας δώσει τη δυνατότητα να το εξαγοράσουμε, με χαμηλό φυσικά τίμημα.

Και πάλι καμιά απάντηση από την ΕΤ.Α.Δ..

Τις επόμενες χρονιές ακολούθησαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Πρόεδρο και στελέχη της ΕΤ.Α.Δ., χωρίς να δίνεται καμιά λύση στο πρόβλημα.

Επανερχόμαστε και πάλι εγγράφως με το αριθ. 2930/15-2-2019 έγγραφο που υπογράφει ο τότε Δήμαρχος κ. Κ. Δρακονταειδής (Συνημμένο 3) και στο οποίο αναφέρει την ανάγκη του Δήμου μας για αξιοποίηση του συγκεκριμένου, λεηλατημένου από την εγκατάλειψη, ακινήτου.

Και σήμερα… έρχεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας να απαντήσει σε ερώτηση πολιτικού κόμματος, επισυνάπτοντας, άρα υιοθετώντας, το έγγραφο της ΕΤ.Α.Δ. που όπως προείπαμε αναφέρει:

«… Επιπροσθέτως, σας γνωρίζουμε ότι η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. δεν έχει καταγράψει μέχρι σήμερα αίτημα για παραπέρα αξιοποίηση του ακινήτου με Α.Β.Κ. 107 Λευκάδας.».

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

     Α. Όσο καλοπροαίρετος και να είναι κανείς δεν μπορεί να μην σκεφτεί τις εξής εκδοχές:

  1. Ο κ. υπουργός γνωρίζει και προσπαθεί να εμπαίξει τους Λευκαδίτες, δικαιολογώντας τις παραλήψεις της υπηρεσίας που διοικεί.
  2. Ο κ. υπουργός παραπλανήθηκε από την ΕΤ.Α.Δ. την υπηρεσία που επιβλέπει.

     Αν συμβαίνει το πρώτο, αλλοίμονο σε μας που δεν είμαστε ‘’άριστοι’’!!!

     Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε ο κ. υπουργός  πρέπει να τους ξηλώσει το γρηγορότερο (άλλωστε η κυβέρνησή του τους τοποθέτησε)!!!    

     Ότι από τα δύο κι αν συμβαίνει, ο κ. Χ. Σταϊκούρας είναι υπόλογος απέναντι στους πολίτες της Λευκάδας!!!

     Β. Οι τοπικοί παράγοντες θα σιωπήσουν;  Ίδωμεν!!!

Συνημμένο 1

Αμερικάνικη Βάση


Συνημμένο 2

Αμερικάνικη Βάση


Συνημμένο  03

Αμερικάνικη Βάση

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *