Ο βουλευτής απαντά στον π. δήμαρχο για την υποθαλάσσια

Ο βουλευτής απαντά στον π. δήμαρχο για την υποθαλάσσια

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ
Βουλευτής Ν. Λευκάδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τζεβελέκη & Κουτρουμπή, 31100 Λευκάδα – τηλ.26540 29001, fax: 26450 24933
Μητροπόλεως 1, 10557 Αθήνα – τηλ.210 3709522, fax: 210 3709520, email: a.kavvadas@parliament.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 12 Νοεμβρίου 2021

Η αλήθεια για την υποθαλάσσια ζεύξη: ένα έργο που σταμάτησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και που πλέον όχι μόνο έχει βγει από την αδράνεια, αλλά προχωρά πολύ ικανοποιητικά

– Απάντηση Θανάση Καββαδά σε ανακοίνωση του κ.Κώστα Δρακονταειδή

Ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας κ.Αθανάσιος Καββαδάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ.Δρακονταειδής μου επιτίθεται εκ νέου προσωπικά με αφορμή το θέμα της υποθαλάσσιας ζεύξης, επιχειρώντας να κάνει το άσπρο, μαύρο.
Δεν είναι στο χαρακτήρα μου να συμμετέχω σε διαπληκτισμούς, οι οποίοι τίποτα δεν προσφέρουν ούτε στο δημόσιο διάλογο ούτε στον πολίτη. Εδώ όμως ο κ. Δρακονταειδής λέει ότι προέχει η αλήθεια, κατηγορώντας με ευθέως ότι ψεύδομαι και ότι ανακοινώνω πράγματα που ποτέ δεν έγιναν.
Επειδή λοιπόν η αλήθεια ήταν και είναι πάντα γνώμονας στην προσωπική αλλά και στη δημόσια ζωή μου, θα απαντήσω για να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Κατ’ αρχάς η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση με την απόφαση του Υπουργείου ΠΥΣΠ/Λ/οικ.502/31.05.2016 ακύρωσε το διαγωνισμό για την υποθαλάσσια ζεύξη διότι, μεταξύ άλλων, «οι θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, κατά τις συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εξέφρασαν την αντίθεσή τους τόσο στο σχεδιασμό του έργου, όσο και στην υλοποίησή του ως έργο παραχώρησης».

Προηγουμένως, στις 9-03-2015, το Δημοτικό Συμβούλιο, με Δήμαρχο τον κ.Δρακονταειδή, με την απόφαση ΑΠ.54, «Καλεί το αρμόδιο υπουργείο να ακυρώσει την συνέχιση της διαδικασίας για την κατασκευή της σχεδιαζόμενης υποθαλάσσιας ζεύξης».

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο κ. Δρακονταειδής και η Κυβέρνηση σταμάτησαν την υποθαλάσσια ζεύξη με τη συγκεκριμένη της μορφή.
Το πρόβλημα είναι ότι από το 2015 μέχρι το 2019 δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόοδος στο θέμα της ζεύξης, με οποιαδήποτε μορφή – και αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι ότι δεν δόθηκε καμία λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού.

5 χρόνια απραξίας: αυτή είναι η μόνη αλήθεια.

Αντιθέτως, από την πρώτη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, οι διαδικασίες προχωρούν – όχι με ανακοινώσεις, όπως με κατηγορεί ο κ. Δρακονταειδής, αλλά με πράξεις.

Από τον Ιούλιο του 2019 επιδίωξα να ξαναπιάσουμε το νήμα αυτού του μεγάλου έργου για τη Λευκάδα, ξεπερνώντας ένα-ένα τα εμπόδια.

Έπειτα από συναντήσεις μου με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ.Κώστα Καραμανλή και τον τότε Γενικό Γραμματέα, σημερινό Υφυπουργό, Υποδομών κ. Γεώργιο Καραγιάννη, τρεις μήνες μετά τις εκλογές, η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών ζητά με έγγραφό της στις 23-10-2019 από το Υπουργείο Πολιτισμού να αποφανθεί επί δύο βασικών εναλλακτικών λύσεων (υποθαλάσσια – υπέργεια) στις οποίες είχε καταλήξει το Υπουργείο Υποδομών για την υλοποίηση της ζεύξης.

Στις 26-02-2020 το Υπουργείο Πολιτισμού, με Έκθεση Αναλυτικής Αρχαιολογικής Τεκμηρίωσης που φέρει την έγκριση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας και της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, τάσσεται υπέρ της λύσης της υποθαλάσσιας.

Στις 5-11-2020 η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών υποβάλλει στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του Υπ. Περιβάλλοντος φάκελο Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων.

Στις 12-01-2021 η ΔΙΠΑ ζητά γνωμοδότηση από Υπουργεία και φορείς.

Στις 30-07-2021, η ΔΙΠΑ με το ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/73192/4782 γνωμοδοτεί θετικά για το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης, έχοντας λάβει υπόψη της τις γνωμοδοτήσεις των ανωτέρω φορέων – ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην όλη διαδικασία.
Επιπλέον, στις 8 Ιουλίου 2021 έχω προσωπική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συζητούμε μεταξύ άλλων το θέμα της υποθαλάσσιας ζεύξης, ένα έργο για το οποίο είχε δεσμευθεί προεκλογικά, ενώ του καταθέτω και σχετική επιστολή.

Το Υπουργείο, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έγκριση της τεχνικής βοήθειας, θα προσλάβει τεχνικό σύμβουλο που θα συντάξει τις μελέτες και θα κάνει την εκτίμηση του προϋπολογισμού του έργου ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η χρηματοδότηση, μέσω ΣΔΙΤ – διαδικασία για την οποία επίσης έχω κάνει επαφές με τους συναρμόδιους Αναπληρωτές Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Και αυτό δεν το λένε οι δικές μου ανακοινώσεις, αλλά επιβεβαιώνεται και από δημοσιεύματα σε ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας διαπιστευμένα από το Υπουργείο Υποδομών.

Αυτή είναι η αλήθεια, με πράξεις, με τεκμήρια, όχι με ανακοινώσεις.
Και επιβεβαιώνουν αυτό που είπα και στην ομιλία μου στη Βουλή στις 3-11-21, ότι η υποθαλάσσια ζεύξη είναι «ένα έργο που σταμάτησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και που πλέον όχι μόνο έχει βγει από την αδράνεια, αλλά προχωρά πολύ ικανοποιητικά’».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *