Δ Η Λ Ω Σ Η
του πρ. Δημάρχου Λευκάδας Κων/νου Δρακονταειδή, για τη Ζεύξη της Λευκάδας.
Ας προσέχουν, το παραμύθι τους… έχει και Δράκο!
Τελευταίως έχει και πάλι ενταθεί η συζήτηση για τη Ζεύξη της Λευκάδας, είτε μέσω δημοσιευμάτων στα Μ.Μ.Ε., είτε από δηλώσεις του κ. Βουλευτή. Μια συζήτηση, που πέρα από το γενικότερο σημαντικό της ενδιαφέρον, αποκτά αντίστοιχο ενδιαφέρον και ως προς το τεχνικό της μέρος, δεδομένου ότι κατατίθενται σοβαρές προτάσεις, για τις ενδεχόμενες λύσεις (ως προς την όδευση, τη θέση, το είδος της ζεύξης, κ.λπ.) και από Λευκαδίτες επιστήμονες (κ. Τσιλιγιάννης Χρ., κ. Φίλιππας Αντ.).
Ας γυρίσουμε όμως πίσω στο χρόνο για να δούμε την εξέλιξη του θέματος, γιατί πριν απ’ όλα σ’ αυτήν τη ζωή, προέχει, όχι το ψέμα, αλλά η ΑΛΗΘΕΙΑ!
Το διάστημα των δυόμιση τελευταίων χρόνων σιωπήσαμε, ακόμη κι όταν ακούγαμε τους διάφορους ‘’καλοθελητές’’ (έφτασαν να λένε ότι το έργο δημοπρατήθηκε), να πιπιλάν την ίδια πολιτική καραμέλα, από το 2015, μέχρι σήμερα!
Ποια είναι αυτή;
Ότι η Δημοτική Αρχή της περιόδου 2015 – 2019 σταμάτησε το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης.
Από τη μεριά μας, δηλώνουμε ότι συγχωρούμε όσους από άγνοια υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, όμως, ‘’θα τσακίσουμε με την αλήθεια’’, όλους όσους έχουν κάνει δευτέρα έξη τους την πολιτική απάτη!!!
Ποιο έργο σχεδίαζαν;
Ας δούμε όμως, ποιο έργο υπήρχε στο μυαλό τους και πόσο ώριμο (έτοιμο) ήταν;
Το έργο προέβλεπε την κατασκευή οδού μήκους 3 χλμ., με υποθαλάσσιο τμήμα περίπου 1.100 μ. (μειώθηκε στη συνέχεια στα περίπου 600 – 700μ.). Ο δόμος θα ήταν μέσα στο μεγάλο ιχθυοτροφείο Αυλαίμων, ανατολικά του σημερινού αναχώματος που βρίσκεται παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο προς το Κάστρο. Θα υλοποιούνταν δε, με τη μορφή της Σύμβασης Παραχώρησης σε ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία.
Ταυτοχρόνως, για να είναι βιώσιμο οικονομικά το έργο, ο εργολάβος θα κατασκεύαζε και θα εκμεταλλευόνταν Μαρίνα μεγάλων σκαφών (μήκους 30 – 100 μέτρων), καθώς επίσης θα κατασκευαζόνταν στο ίδιο περίπου σημείο και προβλήτα για τον ελλιμενισμό μικρού κουραζιεροπλοίου (400 περίπου επιβατών). Όλα αυτά τα επιπλέον έργα, θα υλοποιούνταν μέσα σε τμήμα του σημερινού ιχθυοτροφείου.
Αυτονοήτως φυσικά, όταν το έργο ολοκληρωνόνταν, οι χρήστες του θα πλήρωναν διόδια.
Αυτό το έργο σχεδίαζαν!!!
Κι αν κάποιοι, ακόμη και σήμερα επιμένουν να επιθυμούν:
- Τμήμα του μεγάλου Ιχθυοτροφείου, δίπλα στο λιμάνι να καταστρέφεται από τη Μαρίνα μεγάλων σκαφών και την προβλήτα του κουραζιεροπλοίου!
- Καθήμενοι στην παραλία, αντί για το Kάστρο να βλέπουν τα πολυώροφα 100 κότερα και το δάσος των καταρτιών τους ή ένα κουραζιερόπλοιο!
Αν όλα αυτά λοιπόν τα επιθυμούν, να το φωνάξουν δυνατά, κι όχι να κρύβονται!!!
Εμείς όλα αυτά τα απεχθανόμαστε, γιατί αρνούμαστε να θυσιάζονται τα πάντα στο όνομα του κέρδους! Κι είμαστε περήφανοι που σταματήσαμε (;) τη ζεύξη, με τέτοιους όρους.
Πόσο ώριμο (έτοιμο) διαδικαστικά ήταν το έργο;
Οι προσπάθειες για το έργο επί της ουσίας ξεκίνησαν περί το 2000.
Αυτά που επισήμως υπάρχουν, είναι κάποια σχέδια, μια θετική γνωμοδότηση του τότε Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. επί της Προμελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Αριθ. πρωτ. 132189/14-5-2003) που ανανεώθηκε το 2008 και μια αντίστοιχη κατ’ αρχήν έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού (Αριθ. πρωτ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ36/95944/4145/6-10-2011).
Το έργο επιλέχθηκε το 2011, να υλοποιηθεί με τη μορφή της Σύμβασης Παραχώρησης.
Στη συνέχεια το μόνο που είχε γίνει, ήταν να προκηρύσσονται επί 3 χρόνια (2012 – 2013 – 2014) αλλεπάλληλες, άγονες, Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Π.Ε.Ε.).
Στην τέταρτη Π.Ε.Ε., προστέθηκε η Μαρίνα μεγάλων σκαφών και το κρουαζιερόπλοιο.
Στην δε έκτη στη σειρά, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από δυο εταιρείες.
Όταν, μετά από πολλές διαδικαστικές φάσεις, θα επιλεγόνταν, κατ’ αρχήν, το ποια εταιρεία θα είχε τις καλύτερες προτάσεις για το έργο, τότε θα γινόνταν οι όποιες, οριστικές μελέτες και θα λαμβανόνταν οι πάμπολλες αδειοδοτήσεις, κ.λπ..
Άρα καμιά ωριμότητα ως προς το έργο δεν υπήρχε.
Άλλωστε, αν το έργο ήταν ώριμο, όπως ψευδώς ισχυρίζονται ορισμένοι, θα ξεκινούσε, όπως θα δούμε παρακάτω, τώρα από την αρχή;
Η θέση και οι ενέργειες του Δήμου Λευκάδας
Η Δημοτική Αρχή της περιοδου 2011 – 2014 με Δήμαρχο τον κ. Αραβανή Κ. με την με αριθ. πρωτ. 109/9-4-2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συμφώνησε μεν ως προς την αναγκαιότητα του έργου (ορθώς), διαφώνησε όμως κατηγορηματικά, ως προς την κατασκευή μαρίνας μεγάλων σκαφών, κυρίως για λόγους περιβαλλοντικούς, καθώς και με την επιβολή διοδίων. Στην απόφαση αυτή συνέβαλε να ληφθεί και φυσικά ψήφισε, τότε και η Παράταξή μας.
Όταν αναλάβαμε την Δημοτική Αρχή (2015 – 2019) με την αριθ. πρωτ. 54/9-3-2015 νέα απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την προηγούμενη, προσθέτοντας ένα επί πλέον στοιχείο. Το στοιχείο αυτό ήταν, η διερεύνηση και άλλων εναλλακτικών λύσεων, πλήν της υποθαλάσσιας, καθώς και ως προς την όδευση (πορεία) της οδού πρόσβασης ή τη θέση σύνδεσης.
Θυμίζουμε επίσης ότι και αλλοι φορείς της Λευκάδας, π.χ. Επιμελητήριο είχαν ταχθεί σε γενικές γραμμές, υπέρ των παραπάνω αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων.
Στις 31/5/2016 με απόφαση του το Υπουργείο ανακαλεί την διαδικασία του διαγωνισμού μέσω Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Ακύρωσε δηλαδή, τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, με τους όρους που αυτή προέβλεπε (Μαρίνα Mega Yachts, κ.λπ.) και όχι την αναγκαιότητα υλοποίησης της Ζεύξης, όπως παρακάτω θα φανεί.
Ενέργειες της Δημοτική Αρχής Δρακονταειδή Κων/νου
Αμέσως μετά ξεκίνησαν αλλεπάλληλες επαφές της Δημοτικής Αρχής με το Υπουργείο ΜΕ.ΔΙ. και προσωπικά με τον υπουργό κ. Χ. Σπίρτζη, κατάθεση νέων προτάσεων για την υλοποίηση του έργου, που κατέληξαν σε προφορική συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε, επισήμως, από τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο Περιφερειακό συνέδριο των Ιονίων Νήσων, στις 6/12/2017.
Ένα μήνα μετά, με το αριθ. 886/17/1/2018 έγγραφο μας (Συνημμένο 1) που απευθύνουμε στον Υπουργό, ζητούμε την ταχύτατη έναρξη των διαδικασιών και άμεσα ο Γεν. Δ/ντής Συγκοινωνιακών Υποδομών, με το αριθ. πρωτ. 16176/25-1-2018 (Συνημμένο 2) εσωτερικό έγγραφό του, χρεώνει συγκεκριμένο στέλεχος του Υπουργείου για να προχωρήσει σε σύνταξη «οδικού χάρτη» ενεργειών για την επανεξέταση του θέματος και την επανεκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Με νέο, το αριθ. πρωτ. Δ16/ΛΕΥΚ/286σχετ.114/28-2-2018 (Συνημμένο 3) έγγραφό του, το Υπουργείο μας ζητά, ανάμεσα στα άλλα, να του υποδείξει ο Δήμος συνοδά έργα τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στην χρηματοοικονομική ισορροπία και τη βιωσιμότητα του έργου.
Η απάντηση δόθηκε από το Δήμο με το αριθ. πρωτ. 6279/2-4 -2018 (Συνημμένο 4) έγγραφό μας στο οποίο απαντούμε με σαφήνεια σε όλα τα ερωτήματα που μας τίθενται, προτείνοντας για τη οικονομική βιωσιμότητα του έργου δυο εναλλακτικές λύσεις:
α) Την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση Μαρίνας Τουριστικών σκαφών στον όρμο του Βλυχού β) Την παραχώρηση του χώρου parking δίπλα από το Δημαρχείο προς κατασκευή διώροφου (με υπόγειο), προς εκμετάλλευση, σταθμού αυτοκίνητων. Το parking ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας.
Θυμίζουμε ότι από το 2016, ως Δήμος, ήμασταν σε διαπραγμάτευση με την κρατική «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου – ENTERPRISE GREECE Α.Ε.», με την οποία υπογράψαμε στο τέλος του 2018 Προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας και του Δήμου Λευκάδας για την επενδυτική και αδειοδοτική ωρίμανση του έργου «Τουριστικός Λιμένας – Μαρίνα Βλυχού νήσου Λευκάδας».
Το Δεκέμβριο του 2018 προσελήφθη από το Υπουργείο ως Τεχνικός Εμπειρογνώμων ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Γιώργο Μπουκοβάλας του τομέα Γεωτεχνικής στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών για την υποβοήθηση στην επανεξέταση και στον έλεγχο των υφισταμένων σχεδιασμών, προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία για την υλοποίηση της ζεύξης.
Παρά το ότι οι διαδικασίες προχωρούσαν ικανοποιητικά, επανήλθαμε με το αριθ. 3607/25-2-2019 (Συνημμένο 5) έγγραφό μας, ζητώντας επιπλέον επίσπευσή του.
Το Μάιο του 2019 παρέδωσε την Έκθεσή του ο Τεχνικός Εμπειρογνώμων.
Στο Υπουργείο θα έπρεπε να εξετάσουν τις προτάσεις του κ. Μπουκοβάλα και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην πρόσληψη τεχνικών συμβούλων και σε προμελέτες για να ωριμάσει το έργο (προωθημένη αναγνωριστική μελέτη οδοποιίας, προμελέτη οδοποιίας και υδραυλικών έργων, κ.λπ.) και να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.
Ελάτε όμως που μεσολάβησαν οι βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2019 και άλλαξε η κυβέρνηση.
Οι ενέργειες Κυβέρνησης, Περιφέρειας, Δήμου τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Τι έγινε λοιπόν δυόμισι χρόνια μετά το Μάιο του 2019 και την παράδοση της Έκθεσης του Τεχνικού Εμπειρογνώμονα;
Το λέμε καθαρά, μέχρι σήμερα, δεν έχει προχωρήσει σχεδόν τίποτα.
Οι ενέργειες Περιφέρειας και Δήμου μπορεί να χαρακτηρισθούν ως tabula rasa (άγραφος πίνακας) ή αλλοιώς με την παράφραση του τίτλο της ταινίας ‘’Οι άνθρωποι που έβλεπαν τα τραίνα να περνούν’’!!!
Από τη μεριά της Πολιτείας, υπάρχει μόνο μια γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού (Φεβρουάριος 2021), η οποία μάλιστα προτείνει ως βέλτιστη λύση την προς το νότο μετατόπιση του οδικού άξονα, με την κατασκευή νέου, από διασταύρωση προς Περατιά (Τούρκικο Κάστρο) μέχρι Περατιά κι από κει σύνδεση με τη Λευκάδα. Απορρίπτει δε όλες τις άλλες.
Συγνώμη ξέχασα, υπάρχουν και οι συνεχείς ανακοινώσεις του κ. Βουλευτή!
Εκεί λοιπόν που μας χρωστούσαν (εκτός των άλλων) και το βόδι… έρχεται ο κ. Βουλευτής σε ομιλία του στις 3/11/2021 στη Βουλή να δηλώνει, κομπάζοντας! «Υποθαλάσσια Ζεύξη… ένα έργο που σταμάτησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και που πλέον όχι μόνο έχει βγει από την αδράνεια, αλλά προχωρά πολύ ικανοποιητικά.»
Έτσι που το πάει, όπως άλλωστε και με πολλά έργα, θα εγκαινιάσει το έργο πριν καν χρηματοδοτηθεί… προφανώς ‘’κατόπιν ενεργειών του’’!!!
Τους το λέμε καθαρά, όσο κι αν θέλουν να συσκοτίσουν την αλήθεια, με τη συμπαράσταση μέρους και των τοπικών Μ.Μ.Ε., στο τέλος αυτή λάμπει!!!
Λευκάδα 9/11/2021 Κωνσταντίνος Δρακονταειδής
Δημοτικός Σύμβουλος – πρ. Δήμαρχος
Ακολουθούν συνημμένα 4 σχετικά έγγραφα:
ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 1
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λευκάδα 17/1/2018
ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Αριθ. Πρωτ: 886
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Διοικητήριο
Ταχ. Kώδ.: 31100 ΠΡΟΣ: Υπουργό ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.
Τηλέφωνα: 2645360511 κ. Σπίρτζη Χρήστο
Fax: 2645360510
e-mail: info@lefkada.gov.gr
kondra25514@gmail.com ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Γ.Γ. ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.
info@dimoslefkadas.gr κ. Δέδε Γεώργιο
ΘΕΜΑ: «Νέα είσοδο – Ζεύξη Λευκάδας»
Κύριε Υπουργέ,
Η Λευκάδα ως τουριστικός προορισμός, ύστερα από την κατασκευή των οδικών αξόνων της Εγνατίας και της Ιονίας οδού, την επικείμενη ολοκλήρωση της παρα-Ιονίας οδού και την απόφασή σας για κατασκευή των δρόμων Βόνιτσα – Λευκάδα και Άκτιο – Άγιος Νικόλαος, είναι φανερό ότι θα επιταχύνει την πορεία της ήδη αλματώδους ανάπτυξής της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 την τουριστική περίοδο των πέντε μηνών, στο Δήμο μας που έχει μόνιμο πληθυσμό 25.000 κατοίκων, είχαμε ημερησίως από 100.000 έως 180.000 επισκέπτες – τουρίστες.
Επομένως, το πάγιο αίτημά μας για δημιουργία νέας εισόδου, καθίσταται άμεσο και επιτακτικό, δεδομένου ότι ο μοναδικός δρόμος που υποδέχεται τους εποχούμενους σε αυτό, περνά μέσα από την πόλη της Λευκάδας, και δημιουργεί τεράστια συγκοινωνιακά προβλήματα στη λειτουργία της πόλης αλλά και του νησιού.
Ύστερα από αλλεπάλληλες συζητήσεις μαζί σας, αλλά και με το Γ.Γ. του Υπουργείου, καθώς και την ανακοίνωση – δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού στο Περιφερειακό Συνέδριο των Ιονίων νήσων ότι θα δρομολογηθεί η κατασκευή της μέσα στο 2018, υπάρχει η ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών ενεργειών.
Σας αναφέρουμε ότι με αποφάσεις του το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, καθώς και το προηγούμενο, απέρριψαν παλαιότερη πρόταση για κατασκευή υποθαλάσσιας ζεύξης του νησιού, για τους παρακάτω βασικούς λόγους:
- Υπερβολικά υψηλό κόστος κατασκευής (Προϋπολογισμός 80.000.000,00 €).
- Περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, επειδή προέβλεπε κατασκευή μαρίνας
μεγάλων σκαφών στο λιμάνι της Λευκάδας και μάλιστα σε περιοχή NATURA.
- Ύπαρξης διοδίων.
Παρακαλούμε λοιπόν, για την άμεση επιτάχυνση όλων εκείνων των διαδικασιών που απαιτούνται, για την κατασκευή νέας εισόδου – ζεύξης, με σαφώς μικρότερο κόστος, μιας και δεν θα περιλαμβάνει την κατασκευή μαρίνας μεγάλων σκαφών.
Παράλληλα θέλουμε να επισημάνουμε ότι, για κοινωνικούς λόγους, η λειτουργία της νέας ζεύξης δεν πρέπει να επιβαρύνει με διόδια, τουλάχιστον, τους κατοίκους του νησιού αλλά και όλους όσους έχουν καθημερινή επαγγελματική συναλλαγή από παρακείμενες περιοχές.
Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο αίτημά μας.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος
Κωνσταντίνος Δρακονταειδής
***
ΣΥΝΥΜΜΕΝΟ 2
ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 3
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 28 -02-2018
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Αριθ. Πρωτ: Δ16/ ΛΕΥΚ /286
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Σχετ. 114
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΣΥΓΚ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ (Δ16)
Ταχ. Δ/νση:
Καρύστου 5 11523, Αθήνα
Προϊστάμενος 210 6992298 ΠΡΟΣ: Δήμο Λευκάδας
Γραφείο Δημάρχου Διοικητήριο
31100 Λευκάδα
ΚΟΙΝ: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας
Διοικητήριο,
Αντ. Τζεβελέκη & Υπ. Αθ.
Κατωπόδη,
ΤΚ 31100, Λευκάδα
Ανακ. 1. Γραφείο Υπουργού
- Γραφείο Γεν. Γραμ. Υποδομών
- Γεν. Δ/ντή Συγκ. Υποδομών
ΘΕΜΑ:
Σχετ.: Επαναπροσδιορισμός φυσικού αντικειμένου για την ωρίμανση προκήρυξης της υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας
Σχετ.: Α) Το με αρ. πρωτ. 886/17-01-2018 έγγραφο του Δήμου Λευκάδας
Α. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΕΥΞΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
- Με την υπ’ αρ. πρωτ. Α/5/00/00/06/οικ.15189/27-3-2012 Απόφαση Υπουργού Υ.ΜΕ.ΔΙ. εγκρίθηκε
η διενέργεια του δημόσιου διεθνούς Διαγωνισμού με σκοπό την ανάθεση Σύμβασης Παραχώρησης για την «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Έργου: Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας – Ν. Αιτωλοακαρνανίας», καθώς και το Τεύχος Δημοπράτησης του Διαγωνισμού «Προκήρυξη Ανταγωνιστικού Διαλόγου/Α’ Φάση: Εκδήλωση Ενδιαφέροντος – Προεπιλογή», στο οποίο ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος η 26-6-2012.
- Με τις υπ’ αρ. πρωτ. Α/5/00/00/06/15815/22-6-2012, Α/5/00/00/06/οικ. 17323/29-10-2012,
Α/5/00/00/06/οικ.18809/21-3-2013, Α/5/00/00/06/οικ.20827/5-11-2013, Α/5/00/00/06/οικ.23106/08-05- 2014 και Α/5/00/00/06/24886/26-09-2014 Αποφάσεις Υπουργού (η πρώτη) και Αναπληρωτή Υπουργού (η δεύτερη και η τρίτη) ΑΝ.ΑΝ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. και Υπουργού Υ.ΜΕ.ΔΙ. (η τέταρτη, η πέμπτη και η έκτη), διαδοχικά και για τους λόγους που αναφέρονται σ’ αυτές εγκρίθηκαν μεταθέσεις της ως άνω καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των Φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος έως και την 20-01-2015.
- Με την υπ’ αρ. πρωτ. ΠΥΣΠ/Λ/οικ. 42/19.01.2015 Απόφαση Υπουργού Υ.ΜΕ.ΔΙ., συγκροτήθηκε η
Επιτροπή Διαγωνισμού της Α’ Φάσης (Εκδήλωση Ενδιαφέροντος – Προεπιλογή) του δημόσιου διεθνούς Διαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου με σκοπό την ανάθεση Σύμβασης Παραχώρησης για την : “Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση & εκμετάλλευση του έργου : Υποθαλάσσιας ζεύξη Λευκάδας – Ν. Αιτωλοακαρνανίας”.
- Με την υπ’ αρ. πρωτ. ΠΥΣΠ/Λ/οικ.502/31-05-2016 απόφαση Υπουργού Υ.ΜΕ.ΔΙ., αποφασίστηκε
Ανάκληση της με αριθμ. πρωτ. Α/5/00/00/06/οικ.15189/27-3-2012 απόφασης του Υπουργού Υ.ΜΕ.ΔΙ και Ακύρωση του δημόσιου διεθνούς Διαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου με σκοπό την ανάθεση Σύμβασης Παραχώρησης για την «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Έργου: Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας – Ν. Αιτωλοακαρνανίας».
- Στο αιτιολογικό της ανωτέρω (4) απόφασης αναφέρεται:
« Επειδή
- Οι θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας κατά τις συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων εξέφρασαν την αντίρρησή τους τόσο στον σχεδιασμό του έργου όσο και στην υλοποίησή του ως έργο Παραχώρησης.
- Η επέλευση του καταστροφικού σεισμού της 17ης Νοεμβρίου 2015 απαιτεί την εκ νέου ιεράρχηση και σχεδιασμό των απαιτούμενων έργων υποδομής…»
- Όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 του Τεύχους Δημοπράτησης του Διαγωνισμού «Προκήρυξη
Ανταγωνιστικού Διαλόγου/Α’ Φάση: Εκδήλωση Ενδιαφέροντος – Προεπιλογή»:
«Το Έργο Παραχώρησης της Ζεύξης Λευκάδας με τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας αφορά :
Α. Ζεύξη, αποκλειστικά και μόνο υποθαλάσσια, δια δίιχνης οδού (μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση) μήκους 3 χλμ περίπου (ενδεικτικό μήκος). Η αφετηρία της οδού θα βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού 42 (Αμφιλοχία – Λευκάδα), νοτιοανατολικά του κάστρου Αγ. Μαύρας, και το πέρας θα βρίσκεται στον Περιφερειακό Δακτύλιο της πόλης της Λευκάδας. Η αφετηρία και το πέρας της οδού, οι τυχόν απαιτούμενοι κόμβοι αυτής, καθώς και το παράπλευρο και κάθετο τοπικό οδικό δίκτυο που τυχόν θα αναπτυχθεί, θα καθορισθούν κατά τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου (Διαβούλευση), ο οποίος θα διεξαχθεί με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης τεχνικο- οικονομικά και περιβαλλοντικά, ασφαλούς και λειτουργικής σύνδεσης της νήσου Λευκάδας με τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Β. Διαπλάτυνση του Διαύλου Λευκάδας, στο τμήμα από το τεχνικό έργο της υποθαλάσσιας σήραγγας μέχρι το κάστρο Αγ. Μαύρας, με βάση καταρχήν τα προβλεπόμενα έργα από τις μελέτες λιμενικών έργων διαπλάτυνσης του Διαύλου Λευκάδας, από τα οποία εκτιμάται ότι θα εξαιρεθούν τα κρηπιδώματα του λιμένα Λευκάδας.
Επίσης, κατά τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και στα πλαίσια διασφάλισης βιώσιμης χρηματοοικονομικά λύσης, θα εξετασθεί :
- Η ένταξη και οριστικοποίηση, εφόσον ενταχθεί στο Έργο Παραχώρησης της κατασκευής Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνας) σκαφών μεγάλου μήκους στην περιοχή του Διαύλου, βορειοανατολικά του υφιστάμενου και υπό λειτουργία τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής (μαρίνα) Λευκάδας, εφόσον αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Εκτιμάται ότι, εφόσον η Μαρίνα ενταχθεί στο Έργο Παραχώρησης, θα απαιτηθεί γραμμική ανάπτυξή της, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στη λιμνοθάλασσα Αυλαίμων.
- Η λειτουργία της υπάρχουσας ζεύξης της Λευκάδας με την ηπειρωτική Ελλάδα».
- Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω στο φυσικό αντικείμενο της σύμβασης θα περιλαμβανόταν υποχρεωτικά η υποθαλάσσια ζεύξη και η διαπλάτυνση του διαύλου και, υπό την αίρεση της συμπερίληψης στις προτάσεις των ενδιαφερομένων και την θετική συνεισφορά στην χρηματοοικονομική ισορροπία του έργου, ο Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) σκαφών μεγάλου μήκους στην περιοχή του Διαύλου και η λειτουργία της υπάρχουσας και λειτουργούσας σήμερα ζεύξης.
- Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης παραχώρησης και το κατασκευαστικό κόστος δεν έχουν αναφερθεί στην προκήρυξη του έργου και τα λοιπά τεύχη.
Β. ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ
Για τη δρομολόγηση της επανεκκίνησης της διαδικασίας ανάθεσης σύμβασης παραχώρησης κατά τις προβλέψεις των διατάξεων του ν. 4413/2016, θα πρέπει να καθοριστούν εξαρχής ορισμένα βασικά θέματα. Οι απόψεις σας, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές στη διαμόρφωση του Βασικού Σχεδιασμού του Έργου, η οριστικοποίηση του οποίου έχει δυναμικό χαρακτήρα και θα ολοκληρωθεί, με τα στοιχεία που διαθέτουμε στην παρούσα φάση, στη διάρκεια της διαδικασίας ανάθεσης της σύμβασης παραχώρησης και πάντως πριν την υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση ακύρωσης του αρχικού Διαγωνισμού οι θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας εξέφρασαν την αντίρρησή τους τόσο στον σχεδιασμό του έργου όσο και στην υλοποίησή του ως έργο Παραχώρησης. Προς διευκόλυνση της συναντίληψης στο σχεδιασμό του έργου παρακαλούμε καταρχήν για τις απόψεις σας επί των κατωτέρω:
- Το πρώτο υποχρεωτικό αντικείμενο αφορούσε:
- «Α. Ζεύξη, αποκλειστικά και μόνο
υποθαλάσσια, δια δίιχνης οδού (μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση) μήκους 3 χλμ περίπου (ενδεικτικό μήκος). Η αφετηρία της οδού θα βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού 42 (Αμφιλοχία – Λευκάδα), νοτιοανατολικά του κάστρου Αγ. Μαύρας, και το πέρας θα βρίσκεται στον Περιφερειακό Δακτύλιο της πόλης της Λευκάδας. Η αφετηρία και το πέρας της οδού, οι τυχόν απαιτούμενοι κόμβοι αυτής, καθώς και το παράπλευρο και κάθετο τοπικό οδικό δίκτυο που τυχόν θα αναπτυχθεί, θα καθορισθούν κατά τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου (Διαβούλευση), ο οποίος θα διεξαχθεί με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης τεχνικο-οικονομικά και περιβαλλοντικά, ασφαλούς και λειτουργικής σύνδεσης της νήσου Λευκάδας με τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας». Παρακαλούμε να διευκρινιστεί αν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από αυτή της υφιστάμενης αναγνωριστικής μελέτης που αποτελεί το σημείο εκκίνησης που θα τεθεί υπόψη των υποψηφίων ενδιαφερομένων στη διαδικασία ανάθεσης, ειδικότερα δε για την όδευση της οδού όπως έχει καταρχήν θεωρηθεί στην αναγνωριστική αυτή μελέτη, τη θέση της υποθαλάσσιας σήραγγας και τη σύνδεση με το οδικό δίκτυο του νησιού.
- Για το δεύτερο υποχρεωτικό αντικείμενο ήτοι: «Διαπλάτυνση του Διαύλου Λευκάδας, στο τμήμα από το τεχνικό έργο της υποθαλάσσιας σήραγγας μέχρι το κάστρο Αγ. Μαύρας, με βάση καταρχήν τα προβλεπόμενα έργα από τις μελέτες λιμενικών έργων διαπλάτυνσης του Διαύλου Λευκάδας, από τα οποία εκτιμάται ότι θα εξαιρεθούν τα κρηπιδώματα του λιμένα Λευκάδας», επισημαίνουμε ότι η πρόβλεψη του Τεύχους της Προκήρυξης ανέφερε:
«1.7 Λιμενικό έργο διαπλάτυνσης διαύλου Λευκάδας
Στο έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης της Λευκάδας συμπεριλαμβάνεται και η διαπλάτυνση του διαύλου της Λευκάδας, από το τεχνικό έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης μέχρι το κάστρο Αγ. Μαύρας.
Για τη διαπλάτυνση του διαύλου ναυσιπλοΐας της Λευκάδας έχει συνταχθεί και εγκριθεί Προμελέτη Λιμενικών Έργων. Από την εν λόγω μελέτη προβλέπεται εκβάθυνση και διαπλάτυνση του διαύλου μέχρι τη στάθμη -6,00μ. από τη Μέση Στάθμη της Θάλασσας (βάθος 6,00μ.). Η διατομή της διαπλάτυνσης του διαύλου στο μεγαλύτερο τμήμα της είναι τραπεζοειδής, με πλάτος στον πυθμένα 70μ. Το βάθος των 6,00μ. προβλέπεται σε όλο το μήκος του διαύλου, ενώ το πλάτος του περιορίζεται τοπικά στην περιοχή βόρεια της υφιστάμενης πλωτής γέφυρας στα 42μ. (από 70μ.), για λόγους προστασίας του Κάστρου της Αγ. Μαύρας. Κατά την εκπόνηση της εν λόγω Προμελέτης Λιμενικών Έργων διασφαλίσθηκε η συμβατότητα αυτής με τον (στο χρόνο εκείνο) σχεδιασμό της υποθαλάσσιας ζεύξης της Λευκάδας, δεδομένου ότι τα δύο έργα γειτνιάζουν και εμπλέκονται άμεσα.
Η ανατολική πλευρά του διαύλου νότια της πλωτής γέφυρας και μέχρι το νότιο άκρο της θαλάσσιας περιοχής της Μαρίνας Λευκάδας, διαχωρίζεται σήμερα από τη λιμνοθάλασσα «Αυλαίμων» με σειρά επιμήκων νησίδων και λιθόκτιστα φράγματα (ξερολιθιές). Το προβλεπόμενο επίχωμα της νέας οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με την ηπειρωτική χώρα, διαμέσου υποθαλάσσιας ζεύξης, θα οριοθετήσει στην περιοχή αυτή το νέο όριο της λιμνοθάλασσας. Στα δυτικά του επιχώματος προβλέπεται η διαπλάτυνση του διαύλου και η διαμόρφωση προβλήτα για τον ελλιμενισμό μικρού κρουαζιερόπλοιου, καθώς και η οδική σύνδεση του προβλήτα αυτού με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Από τη Χ.Θ. 16+900 έως τη Χ.Θ. 17+550, το οδικό έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης σχεδόν εφάπτεται στον προβλήτα κρουαζιερόπλοιου και στην οδική σύνδεσή του με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.
Για το έργο της διαπλάτυνσης του διαύλου της Λευκάδας, με βάση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του, η οποία εξέτασε την Προμελέτη των έργων του, εγκρίθηκαν Περιβαλλοντικοί Όροι με την υπ’ αρίθμ. πρωτ. Οικ.102921/7-4-2008 Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας. Με βάση τον Περιβαλλοντικό Όρο (38) της παραγράφου (δ), ο οποίος ετέθη μετά από σχετική Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, «στο τμήμα του διαύλου από την πλωτή γέφυρα μέχρι τη Μαρίνα Λευκάδας, τα προτεινόμενα έργα (συμπεριλαμβανομένου του προβλήτα Κρουαζιερόπλοιου) θα πραγματοποιηθούν σε επόμενη φάση, ύστερα από συναξιολόγησή τους με το σχεδιαζόμενο έργο της νέας οδικής σύνδεσης της Λευκάδας». Σε εφαρμογή της υπόψη απαίτησης των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων, η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ολοκλήρωσε και ενέκρινε την Οριστική Μελέτη Λιμενικών Έργων και τα Τεύχη Δημοπράτησης για τα υπολειπόμενα τμήματα του διαύλου, δηλαδή για το τμήμα που βρίσκεται νότια της Μαρίνας και για το τμήμα που βρίσκεται βόρεια της πλωτής γέφυρας (που δεν συμπεριλαμβάνονται στο έργο Παραχώρησης), ενώ ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες για την Δημοπράτηση του έργου. Τα προβλεπόμενα έργα του τμήματος του διαύλου από την πλωτή γέφυρα μέχρι το τεχνικό της υποθαλάσσιας ζεύξης (νότια της Μαρίνας Λευκάδας) θα συναξιολογηθούν κατά τη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από κοινού με το υπόλοιπο έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας».
Παρακαλούμε για τις απόψεις σας επί του ανωτέρω αναφερόμενου σχεδιασμού του έργου της διαπλάτυνσης του διαύλου και ειδικότερα:
^ Την επιβεβαίωση αποδοχής των προβλέψεων της Προμελέτης Λιμενικών Έργων Διαπλάτυνσης Διαύλου Λευκάδας (βάθος 6 μέτρα, πλάτος πυθμένα 70 μέτρα, πρόβλεψη προβλήτα και θέσης ελλιμενισμού κρουαζιεροπλοίου)
^ Την επιβεβαίωση αποδοχής ότι «το προβλεπόμενο επίχωμα της νέας οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με την ηπειρωτική χώρα, διαμέσου υποθαλάσσιας ζεύξης, θα οριοθετήσει στην περιοχή αυτή το νέο όριο της λιμνοθάλασσας», υπό την αίρεση φυσικά των περιβαλλοντικών όρων που θα τεθούν με τη σχετική ΑΕΠΟ.
- Παρακαλούμε να συγκεκριμενοποιήσετε πιθανά προτεινόμενα από σας συνοδά έργα τα οποία θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην χρηματοοικονομική ισορροπία και βιωσιμότητα του έργου.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία
Συν. Οριζοντιογραφία όδευσης της χάραξης
Ε. Δ Ο Γενικός Δ/ντής Συγκ. Υποδομών
- Δ16 ΠΕ Μηχ. με Α’ β.
- Τμήμα Α Ακριβές Αντίγραφο
- Χρον. Αρχείο Η Εξουσιοδοτημένη Υπάλληλος
Διονύσιος Μακρής Ευαγγελία Γαλανάκη
ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 4
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λευκάδα 02 – 04 – 2018
ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Αρ. Πρωτ. : 6279
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση : Διοικητήριο
Ταχ. Κώδικας: 31100, Λευκάδα
Τηλέφωνα: 2645360511
Fax: 2645360510
e-mail: info@lefkada.gov.gr
kontra25514@gmail.com
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΣΥΓΚ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ (Δ16)
Καρύστου 5
Τ.Κ.: 11523 ΑΘΗΝΑ.
ΚΟΙΝ.: 1. Γραφείο Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ
κ. Σπίρτζη Χρήστο
Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε
Τ.Κ. 15669 Παπάγου.
- Γραφείο Γεν. Γραμματέα Υποδομών
κ. Δέδε Γεώργιο
Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε
Τ.Κ. 15669 Παπάγου.
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Γραφείο Περιφερειάρχη
κ. Γαλιατσάτο Θεόδωρο
Αλυκές Ποταμού
Τ.Κ. 49100
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
κ. Χαλικιά Θεόδωρο
Διοικητήριο – 31100 ΛΕΥΚΑΔΑ
ΘΕΜΑ: Απάντηση στην επιστολή του Υπουργείου με θέμα «Επαναπροσδιορισμός φυσικού αντικειμένου για την ωρίμανση προκήρυξης της υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας».
ΣΧΕΤ.: α) Το με αρ. πρωτ. 886/17-1-2018 έγγραφο του Δήμου Λευκάδας.
β) Το με αρ. πρωτ. Δ16/ΛΕΥΚ/286 Σχετ. 114/28-2-2018 έγγραφο της Γ.Γ. Υποδομών.
- ΙΣΤΟΡΙΚΟ
- Στις 27-3-2012 εγκρίνεται η διενέργεια της Α’ φάσης του Διαγωνισμού Σύμβασης Παραχώρησης τύπου Ανταγωνιστικού Διαλόγου ήτοι «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος – Προεπιλογή» με καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλων τρεις μήνες μετά, δηλαδή την 26-6-2012.
- Στην αρχική προκήρυξη αναφέρονται με σαφήνεια τρία υποέργα : 1. Υποθαλάσσια, 2. Διαπλάτυνση του τμήματος του Διαύλου αντίστοιχα με τον υπόλοιπο και 3. Κατασκευή προβλήτα κρουαζιερόπλοιων και αντίστοιχα τοπική διαμόρφωση για την εξασφάλιση ζώνης ελιγμού 230 – 250μ. Η κατασκευή Μαρίνας Τουριστικών Σκαφών δεν ήταν δεσμευτική αλλά θα προέκυπτε σε επόμενη φάση λόγω χρηματοδοτικής αναγκαιότητας και μόνο αν ελάμβανε περιβαλλοντική αδειοδότηση.
- Η ως άνω Α’ φάση παίρνει διαδοχικά έξι (6) παρατάσεις με καταληκτική ημερομηνία 20-1-2015 (πέντε ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές). Η επιτροπή διαγωνισμού ορίζεται την αμέσως προηγούμενη 19-1-2015 και αναδεικνύει προσωρινό ανάδοχο. Στην έκτη παράταση έχουν αλλάξει και οι προϋποθέσεις συμμετοχής κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερομένων.
- Στις 31-5-2016 ακυρώνεται ο διαγωνισμός λόγω: 1. Επέλευση σεισμού 2015. 2. Αντίρρησης των τοπικών θεσμικών παραγόντων… αλλά και 4. Αποδοχής των λόγων αντίρρησης από το Υπουργείο.
Φαίνεται από τα παραπάνω, πως το έργο δεν ήταν καλά προετοιμασμένο. Π.χ. για την υποβολή προσφορών, από 3 μήνες αρχικά, αυτές τελικά κατατίθενται δυο χρόνια και 10 μήνες αργότερα (δηλαδή 34 μήνες μετά) και αφού έχουν αλλάξει οι όροι συμμετοχής.
Σε καμία φάση δεν αναφέρεται κοστολόγιο – προϋπολογισμός έργου ούτε φυσικά ρητή δέσμευση κατασκευής Μαρίνας Μεγάλων Σκαφών, παρά μόνο ως ενδεχόμενο, αν προκύψει. Κατά χρονική σειρά ο Διαγωνισμός έμελλε να εξελιχθεί σε τρεις (3) φάσεις:
Α’ Φάση: Εκδήλωση Ενδιαφέροντος – Προεπιλογή,
Β’ Φάση: Ανταγωνιστικός Διάλογος – Διαβούλευση,
Γ’ Φάση: Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών και ανάδειξη Αναδόχου.
κατά τις οποίες και ανάλογα με την διαμόρφωση του τελικού τεχνικού αντικειμένου έπρεπε να εξασφαλισθούν και οι αναγκαίες Περιβαλλοντικές Αδειοδοτήσεις.
Η μέχρι την ακύρωση της εξέλιξη, της εργολαβίας, αφορούσε μόνο το πρώτο στάδιο της επιλογής ενδιαφερομένων, χωρίς να έχει οριστεί το τελικό τεχνικό αντικείμενο, η περιβαλλοντική του αδειοδότηση και δεσμεύσεις, αντίστοιχα το τελικό κόστος, η ανάγκη χρηματοδοτικής ενίσχυσης του με τυχόν παραχωρήσεις, κ.λπ..
- ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σε ότι αφορά τα ερωτήματα που τίθενται από το έγγραφό σας, θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
► Το πρώτο ερώτημα, με δυο σκέλη, αφορά στο :
- Αν ο Δήμος συμφωνεί το Έργο να υλοποιηθεί ως Έργο Παραχώρησης και
- Αν η Ζεύξη θα είναι αποκλειστικά υποθαλάσσια.
- Στην με αριθ. 109/9-4-2014 απόφαση του Δ.Σ. Λευκάδας, της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται: «…To έργο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από δημόσιους πόρους και ευρωπαϊκά κονδύλια… Να μην επιβληθούν διόδια …».
Ένα χρόνο μετά, στην με αριθ. 54/9-3-2015 απόφαση του Δ.Σ. Λευκάδας, της σημερινής δημοτικής αρχής, ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται : «…Το έργο της νέας ζεύξης… προτείνουμε να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή ευρωπαϊκά προγράμματα και να μην επιβαρύνει τους πολίτες με διόδια …».
Ύστερα από τις παραπάνω αποφάσεις (από διαφορετικές Δημοτικές αρχές και μάλιστα άλλης πολιτικο-ιδεολογικής καταγωγής), ο Δήμος Λευκάδας εξακολουθεί να προκρίνει ως πλέον αποδεκτή λύση την χρηματοδότηση του έργου από το Π.Δ.Ε. ή ευρωπαϊκά προγράμματα, διότι, εκτός των άλλων, με αυτήν την πρόταση ικανοποιείται ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Αν όμως το έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ως Δημόσια Επένδυση ή να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, λόγω στενότητας πόρων ή αδυναμίας ένταξης, είναι στην αρμοδιότητα των Υπουργείων Οικονομίας και Μεταφορών να αποφασίσουν την μορφή χρηματοδότησης και δημοπράτησης.
Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ως αίτημα του Δήμου, ΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟ, να μην επιβαρυνθούν, εξ’ αιτίας των χρηματοδοτικών αναγκών του έργου, με διόδια οι πολίτες της Λευκάδας καθώς και οι εργαζόμενοι ή οι δραστηριοποιούμενοι επιχειρηματίες στη Λευκάδα από όμορους νομούς.
Στην ίδια Απόφαση 54/9-3-2015 του Δ.Σ. Λευκάδας για τον τύπο ζεύξης αναφέρεται:
- «…Ενδεικτικά, αναφέρουμε πρόταση που αφορά στην κατασκευή και δεύτερης ανοιγόμενης ή συρταρωτής γέφυρας στο σημείο εξόδου της υποθαλάσσιας ζεύξης…».
Για τον Δήμο αναγκαιότητες παραμένουν οι εξής τρεις:
α) Το σημείο εισόδου της οδικής σύνδεσης, να παρακάμπτει τον υπερφορτισμένο αστικό ιστό της πόλης που ιδιαίτερα την περίοδο τουριστικής αιχμής παρουσιάζει τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα.
β) Η όποια τεχνική λύση να αμβλύνει τις χρονικές αναμονές που προκύπτουν από την σύμπτωση των δύο μεταφορικών τύπων οδικού και θαλάσσιου.
γ) Να λαμβάνει υπ’ όψιν του το περιβαλλοντικά ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής. Με απλά λόγια, θα πρέπει να έχει τις μικρότερες δυνατές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις στην περιοχή, κάτι που για παράδειγμα η πρόταση για κατασκευή Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνας) μεγάλων σκαφών καθώς και για προβλήτα κρουαζιερόπλοιου, όχι μόνο δεν διασφάλιζε αλλά αντιθέτως, είναι βέβαιο, ότι επέτεινε.
Στο ως άνω ερώτημα του Υπουργείου, αν δηλαδή η ζεύξη να είναι αποκλειστικά δίιχνη (μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση) και υποθαλάσσια, ο Δήμος δεν έχει την τεχνική επάρκεια ούτε διαθέτει μελέτη που να εξετάζει πιθανές άλλες λύσεις. Είναι όμως έτοιμος να δεχθεί οποιαδήποτε τεχνική λύση (υποθαλάσσια, υπέργεια, κ.λπ.) που θα ικανοποιεί στον βέλτιστο βαθμό τις προαναφερθείσες αναγκαιότητες. Οι κατά καιρούς εναλλακτικοί τύποι ζεύξης που έχουν ονοματιστεί (δεύτερη πλωτή γέφυρα, συρταρωτή, υπέργεια, ανοιγόμενη, κ.λπ.) δεν ακολουθούνται από τεχνική μελέτη ή χωροθέτηση και η όποια μέχρι σήμερα αναφορά ήταν στην κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης μικρότερης τεχνικής δυσκολίας και κατ’ επέκταση μικρότερου κόστους κατασκευής.
► Το δεύτερο ερώτημα, αφορά, στο αν ο Δήμος συμφωνεί να κατασκευαστεί
προβλήτα πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων.
Για τον Δήμο, η αναγκαιότητα κατασκευής προβλήτας σύνδεσης κρουαζιερόπλοιου παραμένει.
Στον πιο ενδελεχή έλεγχο της αρχικής πρότασης του έργου, κατά την οποία η χωροθέτηση της προβλήτας προκαλούσε την αναγκαιότητα σοβαρής επέμβασης στην λιμνοθάλασσα “Αυλαίμων” λόγω της διαπλάτυνσης του Διαύλου για την εξασφάλιση του πεδίου ελιγμών του κρουαζιερόπλοιου, ο Δήμος εκφράζει κατ’ αρχήν αντίρρηση στην προτεινόμενη λύση. Η περεταίρω περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής από την παράλληλη χωροθέτηση της προβλήτας θεωρούμε πως δεν είναι ανεκτή για την περιοχή, δεδομένου πως ο Δήμος προτίθεται να εκμεταλλευτεί την λιμνοθάλασσα προς παραγωγική και ευρύτερα οικολογική αξιοποίηση, όταν συγκεκριμενοποιηθεί η οριστική τεχνική λύση της ζεύξης.
Επιπροσθέτως, θεωρούμε ότι η μη κατασκευή της από το εν λόγω έργο, το απαλύνει και οικονομικά.
Όσον αφορά στην θέση της προβλήτας, προκρίνουμε ως βέλτιστο σημείο για πρόσδεση μικρού και μεγάλου κρουαζιερόπλοιου για την κατασκευή της την περιοχή «Φανάρι» στα βόρεια του διαύλου.
Τέλος δε, το έργο οφείλει να περιλάβει σε κάθε περίπτωση την εκβάθυνση του βορείου τμήματος του Διαύλου, σε συνέχεια των τεχνικών χαρακτηριστικών της διαπλάτυνσης των λοιπών τμημάτων του από το αντίστοιχο, υλοποιημένο ήδη, έργο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
► Το τρίτο ερώτημα, αφορά, στο να προτείνει ο Δήμος συνωδά έργα που θα μπορούσαν
να συνεισφέρουν στην χρηματοοικονομική ισορροπία και βιωσιμότητα του έργου.
Στην μέχρι τώρα δημόσια συζήτηση για το έργο, η κατασκευή της υποθαλάσσιας ζεύξης είχε συνδεθεί με την κατασκευή Μαρίνας Μεγάλων Σκαφών. Αν ορθώς καταλαβαίνουμε, η αναγκαιότητα σύνδεσης του έργου με συμπληρωματικό έργο εκμετάλλευσης που να ικανοποιεί την χρηματοδοτική του ισορροπία μέλει να προσδιοριστεί σε επόμενη φάση.
Έτσι κι αλλιώς, ο Δήμος ως τέτοια έργα – παραχωρήσεις που θα βελτιώνουν την οικονομική ελκυστικότητα του έργου (σε όποια φάση εξέλιξης και αν συζητηθούν) έχει να προτείνει:
- Την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση Μαρίνας Τουριστικών σκαφών στον όρμο του Βλυχού.
- Την παραχώρηση του parking, δίπλα από το Δημαρχείο, προς κατασκευή διώροφου (με υπόγειο) προς εκμετάλλευση σταθμού αυτοκίνητων. Το parking ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας.
Ανεξαρτήτως των ανωτέρω προτάσεων, ο Δήμος Λευκάδας είναι ανοικτός στο να συζητήσει και άλλες προτάσεις που ενδεχομένως θα κατατεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας επαναλάβουμε την μεγάλη αναγκαιότητα υλοποίησης, το ταχύτερο δυνατό, του έργου, το οποίο εδώ και χρόνια επίμονα προτάσσουμε ως καθοριστικό στοιχείο στην περαιτέρω ανάπτυξη του Δήμου μας.
Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια, θεωρώντας εκ των προτέρων ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο των Ιονίων Νήσων τον Δεκέμβριο του 2017, λαμβάνει «σάρκα και οστά».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΥΝΥΜΜΕΝΟ 5
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λευκάδα 25 – 02- 2019
ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Αρ. Πρωτ. : 3607
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση : Διοικητήριο
Ταχ. Κώδικας: 31100, Λευκάδα
Τηλέφωνα: 2645360511
Fax: 2645360510
e-mail: info@lefkada.gov.gr
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΣΥΓΚ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ (Δ16)
Καρύστου 5
Τ.Κ.: 11523 ΑΘΗΝΑ.
ΚΟΙΝ.: 1. Γραφείο Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ
κ. Σπίρτζη Χρήστο
Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε
Τ.Κ. 15669 Παπάγου.
- Γραφείο Γεν. Γραμματέα Υποδομών
κ. Δέδε Γεώργιο
Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε
Τ.Κ. 15669 Παπάγου.
ΘΕΜΑ: Ζεύξη Λευκάδας.
ΣΧΕΤ.: α) Το με αριθ. πρωτ. 6279/2-4-2018 έγγραφο του Δήμου Λευκάδας.
Επανερχόμενοι στο ανωτέρω έγγραφό μας, στο οποίο αναφέραμε ως βέλτιστη (για λόγους που αναλυτικά περιγράφαμε) πηγή χρηματοδότησης κατασκευής του έργου της ζεύξης Λευκάδας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), θέλουμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τα εξής:
- Επειδή αντιλαμβανόμαστε την αδυναμία χρηματοδότησης του έργου από το Π.Δ.Ε., λόγω των γενικότερων οικονομικών προβλημάτων της χώρας, κάτι που αναφέραμε και στο ανωτέρω έγγραφό μας, επαναλαμβάνουμε την σύμφωνη γνώμη μας, ώστε να υλοποιηθεί αυτό ως Έργο Παραχώρησης.
- Επειδή με την ολοκλήρωση του έργου, η επιβάρυνση για τους πολίτες – κατοίκους της Λευκάδας από την επιβολή διοδίων διέλευσης (λόγω της συχνότητας επικοινωνίας με την Ακαρνανία), θα είναι σημαντική, πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση για την ελάφρυνσή τους, λύση η οποία θα πρέπει να προβλέπεται στην αντίστοιχη σύμβαση παραχώρησης.
- Επειδή στο προηγούμενο έγγραφό μας απαντήσαμε αναλυτικά, στα αρκετά ερωτήματα που μας έθεσε το Υπουργείο και επειδή από τότε παρήλθε αρκετός χρόνος, παρακαλούμε όπως επισπευσθούν οι διαδικασίες για την οριστική δρομολόγηση του έργου.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ