Ομιλία του Βουλευτή στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022

Ομιλία του Βουλευτή στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 18 Οκτωβρίου 2021

 

Θανάσης Καββαδάς: «Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει βάλει ούτε έναν νέο φόρο από την αρχή της θητείας της – Νέες φοροελαφρύνσεις, έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση» – Ομιλία του Βουλευτή στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022

 

Ομιλία στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2022.

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του παρατηρώντας ότι η οικονομία όχι μόνο άντεξε τους σοβαρούς κραδασμούς και τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά αναδεικνύει και μια ξεχωριστή δυναμική, αφού ήδη ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 αναθεωρήθηκε στο 6,1%, κάνοντας ένα τεράστιο βήμα ή, για την ακρίβεια, άλμα προόδου από το τέλος του 2020, όταν έκλεισε με ύφεση 8,2%

Τόνισε ότι η χώρα επιστρέφει σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με την πρόβλεψη για το 2022 να κινείται στο 4,5%, ενώ και η ιδιωτική κατανάλωση, που το 2020 μειώθηκε κατά 5,2%, το 2021 εμφανίζει θετικό ρυθμό αύξησης 2,9%, με το ίδιο ποσοστό αύξησης να προβλέπεται και για το 2022. Αναφερόμενος στις εξαγωγές, είπε ότι ενώ μειώθηκαν κατά 21,7% το 2020, φέτος καταγράφουν αύξηση της τάξεως του 14%, και η αυξητική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022 με ρυθμό 11,1%.

Επεσήμανε ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση και μείωση της ανεργίας από το 16,3% το 2020, στο 16% για το 2021 με πρόβλεψη 14,3% για το 2022, ενώ σχολίασε ότι η μείωση της ανεργίας αποκτά πρόσθετη διάσταση, αν σκεφτεί κανείς τις επιπτώσεις της πανδημίας, τις οποίες ανέκοψαν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, με την αναστολή συμβάσεων και παράλληλη ενίσχυση των εργαζομένων, αλλά και η στήριξη της απασχόλησης με επιδοτούμενα προγράμματα, που απέτρεψαν τη μαζική απώλεια θέσεων εργασίας.

Ανέφερε ότι η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για αύξηση των φορολογικών εσόδων, την οποία αφήνουν να εννοηθεί ότι οφείλεται στην υποτιθέμενη αύξηση των φορολογικών βαρών, σχολιάζοντας ότι  ο λαϊκισμός κάποτε περνούσε, αλλά σήμερα δεν πουλάει, και τονίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει βάλει ούτε ένα φόρο. Επεσήμανε ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα προέλθει από την ανάπτυξη, αφού και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2022, η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι συνεχίζει την πολιτική μείωσης των φόρων, με:

  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%,
  • Αναστολή για το 2022 της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα,
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών και των δωρεών ακίνητης και κινητής περιουσίας σε συγγενείς πρώτου βαθμού, από τα 150.000 ευρώ στα 800.000 ευρώ.
  • Επέκταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., από το 24% στο 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο 2022.
  • Μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών
  • Μείωση του Φ.Π.Α. στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού από το 24% στο 13% έως τον Ιούνιο 2022.
  • Μείωση κατά 50% του φόρου για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
  • Μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στο 10% και απαλλαγή νέων έως 29 ετών κατά 100% από το συγκεκριμένο τέλος.
  • Επέκταση της αναστολής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο 2022.
  • Μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές από 13% στο 6%.

Ο Βουλευτής παρατήρησε ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αξιοποιεί κάθε φορά το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για να μειώσει τους φόρους, αλλά και να στηρίξει τους πολίτες που έχουν ανάγκη, τονίζοντας ότι σε αυτήν τη λογική κινείται και η στήριξη ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί στους πολίτες, ως αντιστάθμισμα των αυξήσεων στα καύσιμα και στην ενέργεια, αυξήσεις που αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς και η χορήγηση διπλής δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το Δεκέμβριο, ένα μέτρο με δημοσιονομικό κόστος 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Επεσήμανε ότι, ειδικά για τους νέους ανθρώπους, η επιλογή αυτής της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η απασχόληση, λέγοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το μέτρο, για τον προπληρωμένο χρόνο εργασία, σύμφωνα με το οποίο οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν μέσα στο 2022, θα έχουν προπληρωμένο χρόνο εργασίας που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση. Η ενίσχυση αυτή, ανέφερε, θα αντιστοιχεί σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες πλήρους απασχόλησης, ποσό από το οποίο τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

Ο Βουλευτής κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε:

«Η χώρα προχωρά μπροστά με την κοινωνία και τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, όχι μόνο να στηρίζει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από δύο και πλέον χρόνια κυβερνητικής θητείας, αλλά να ενισχύει το πολιτιστικό της κεφάλαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αμφισβητήσει τις μετρήσεις κοινής γνώμης και στις τελευταίες εκλογές. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Διότι αυτό που δεν θα μπορέσει να αμφισβητήσει είναι η βούληση του ελληνικού λαού. Το μήνυμα της 7η Ιουλίου ήταν ηχηρό και το μήνυμα της ετυμηγορίας των πολιτών στο τέλος του τετραετίας, θα είναι ακόμα πιο ηχηρό.»

 

 

 

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *