Καταφθάνει η κακοκαιρία “Μπάλλος” και απειλεί να μας “χορέψει”!

Καταφθάνει η κακοκαιρία “Μπάλλος” και απειλεί να μας “χορέψει”!

Από τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη θα προσεγγίσει τη χώρα μας από τα δυτικά το βαρομετρικό χαμηλό που θα προκαλέσει την κακοκαιρία Μπάλλος.

Κακοκαιρία Μπάλλος: Τι δείχνουν τα προγνωστικά

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι τα εξής:

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες αρχικά θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.
  • Χαλαζοπτώσεις σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.
  • Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο από το πρωί της Πέμπτης 14/10.
  • Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, οι οποίοι κατά τόπους θα φτάνουν τα 8 και την Παρασκευή 15/10 στο Ιόνιο τα 9 μποφόρ. Άνεμοι με πολύ ισχυρές ριπές ενδέχεται να συνοδεύουν και τις καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και τις νησιωτικές περιοχές.
  • Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση, η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές.

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προειδοποιώντας για το κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει τη χώρα μας.

Η νέα κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά:

  • τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες
  • τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη
  • την πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ηπειρωτικά
  • Αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σημειώνεται πως  ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και ο Υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και του Γενικού Διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβου Θεοδώρου πραγματοποίησαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες.

Κατά την τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και εγρήγορσης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Κατά τη σύσκεψη ο Υπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται συνεχής συντονισμός μεταξύ των Περιφερειών και των Δήμων για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Γενικό Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «Δάρδανος». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ειδοποιήσουν πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και για τις επόμενες ημέρες.

Πηγή:www.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *