Ο Σύλλογος ΜΕΛΑΝΥΔΡΟΣ θέτει τις Υπηρεσίες προ των ευθυνών τους

Ο Σύλλογος ΜΕΛΑΝΥΔΡΟΣ θέτει τις Υπηρεσίες προ των ευθυνών τους

Με μια αναφορά του που συνοδεύεται από πολυσέλιδη τεκμηριωμένη περιγραφή των αγροτόδρομων της περιοχής και η οποία αποδείχνει πως δεν υπάρχει οδός διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου “Μελάνυδρος” θέτει τις συναρμόδιες Υπηρεσίες προ των ευθυνών τους και τους ζητά να τερματιστεί η τρομερή αυτή ομηρία των κατοίκων του Νεοχωρίου Λευκάδας.

Κατόπιν αυτού πλέον ακυρώνεται κάθε υπεκφυγή των αρμοδίων στο να δοθεί λύση στο πρόβλημα, που βασίζονταν στην διαβεβαίωση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου πως δήθεν “δεν υπάρχει πρόβλημα”!

Ο Σύλλογος ΜΕΛΑΝΥΔΡΟΣ θέτει τις Υπηρεσίες προ των ευθυνών τους 

(Σ.Σ: Εσείς θα μπορούσατε να διαφύγετε ανεβαίνοντας σ΄ αυτό το δρόμο με το ΙΧ αυτοκίνητό σας?)

***

Ακολουθεί η σχετική  αναφορά του Συλλόγου προς τις Υπηρεσίες:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                                                                  Νεοχώρι  Λευκάδας 1 /10/2021
ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
«ΜΕΛΑΝΥΔΡΟΣ»

 

 Προς:

-την κυρία Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

-τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Π. Ι. Ν.

-τον κ. Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λευκάδας

-το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Λευκάδας

-τον κ. Βουλευτή Λευκάδας

-τον κ. Δήμαρχο Λευκάδας

-τον κ. Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λευκάδας

-τον κ. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Δήμου Λευκάδας

-τον κ. Αντιδήμαρχο Δ. Ενότητας Ελλομένου Δήμου Λευκάδας

-τον κ. Πρόεδρο και τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου  της Κοινότητας Νεοχωρίου Λευκάδας

-τον κ. Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας

-τον κ. Προϊστάμενο της  Διεύθυνσης Δασών Νομού Λευκάδας

 

Θέμα: Αδυναμία διαφυγής μας σε περίπτωση εκκένωσης του χωριού μας λόγω πυρκαγιάς

Αξιότιμoi κυρίες και κύριοι,

-1. Δια της παρούσης μας θέλουμε να σας γνωρίσουμε την δύσκολη κατάσταση και την εναγώνια ομηρία που βιώνουμε κατά τον  τελευταίο χρόνο, εξ αιτίας του γεγονότος ότι το χωριό μας Νεοχώρι Λευκάδας, στο οποίο κατοικούμε μονίμως όλα σχεδόν τα μέλη του Διοκητικού Συμβουλίου, τα περισσότερα μέλη  του προαναφερόμενου Συλλόγου μας, αλλά και αρκετοί ακόμη συγχωριανοί μας, είναι το μοναδικό χωριό της Λευκάδας που στερείται οδού διαφυγής.  Έτσι αν συμβεί  πυρκαγιά στην κατάφυτη και εξαιρετικά εύφλεκτη πλαγιά από την οποία ανέρχεται –με επαναλαμβανόμενες

«φουρκέτες»-  η μοναδική οδική σύνδεση ου χωριού μας με το Νυδρί (και με τον υπόλοιπο κόσμο), τόσο εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι (πολλοί) επισκέπτες μας κατά τις συχνές πολιτιστικές μας εκδηλώσεις, θα είμαστε υποψήφια θύματα της φωτιάς!

  1. Από το χωριό μας ξεκινούν προς διάφορες κατευθύνσεις τέσσερις ορεινοί χωματόδρομοι, οι οποίοι όμως λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί και λόγω ελλειπούς συντήρησης, , έχουν καταλήξει να είναι απροσπέλαστοι από κάθε είδους όχημα. Εξαίρεση κατά κάποιο τρόπο αποτελεί ο δρόμος προς Εγκλουβή/Βαυκερή, ο οποίος μετά από τριάμισι χιλιόμετρα δύσκολου και δραματικά στενού ανηφορικού χωματόδρομου, φθάνει και διασταυρώνεται με τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο Εγκλουβής-Βαυκερής. Το πρόβλημα όμως είναι πως ο χωματόδρομος αυτός είναι προσπελάσιμος μόνον από ψηλό τετρακίνητο όχημα το οποίο πρέπει επιπλέον να διαθέτει και αργές (βοηθητικές) σχέσεις μετάδοσης, κάτι που βέβαια στερούμαστε όλοι οι κάτοικοι του χωριού, πλην ενός!.  Ως εκ τούτου ο δρόμος αυτός σε καμιά περίπτωση δεν είναι -και δεν μπορεί να θεωρηθεί- σαν οδός διαφυγής.
  2. Μια πρόσθετη πλην ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη παράμετρος που επιβάλλεται να συνεκτιμηθεί, είναι πως τα πρανή της περιοχής, όπως και όλες οι Ανατολικές παρυφές του όρους «Ελάτη» άλλωστε,  είναι κατάφυτες από εύφλεκτη χλωρίδα που αποτελείται από πεύκα, κυπαρίσσια, πουρνάρια, σπάρτα, ασφελαχτούς, δάφνες, αγριελιές κ.λ.π.,  Σ΄ αυτά θα πρέπει να προστεθεί η αδιαπέραστh  θαμνώδης βλάστηση, που στην βάση της φιλοξενεί άφθονο χορτάρι,  το οποίο στην αρχή   κάθε καλοκαιριού  ξεραίνεται, αποτελώντας το τέλειο προσάναμμα. Επιπροσθέτως οι  πολύ μεγάλες κλίσεις των πρανών, (που ενίοτε ξεπερνούν και τις 70 μοίρες!) ευνοούν την ταχύτατη μετάδοση ενδεχόμενης φωτιάς τόσο,  που να περιορίζεται δραματικά ο χρόνος διαφυγής των εγκλωβισμένων κατοίκων, ακόμη κι αν αποπειραθούν αυτοί να διαφύγουν με τα πόδια. Έτσι απομένει  μοναδική επιλογή και απολύτως αναγκαία η   διαφυγή με όχημα,  το οποίο μάλιστα -για τους ίδιους λόγους που προαναφέραμε- θα πρέπει να μπορεί   να κινηθεί με κάποια «αξιοπρεπή» ταχύτητα…
  3. Κατά την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, ο συγχωριανός μας και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λευκάδας κ. Νικόλαος Γαζής, αφού σε συνεργασία με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας κατέγραψε, φωτογράφισε και τεκμηρίωσε το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο δραματικός αυτός οδικός αποκλεισμός μας, επιχείρησε σε κάθε ευκαιρία να θέσει το πρόβλημα και να ζητήσει την λύση του στα θεσμικά όργανα που συμμετέχει (Δημοτικό Συμβούλιο, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λευκάδας), ενώ παράλληλα προέβη σε επανειλημμένα δημοσιεύματα με αναλυτικές περιγραφές και τεκμηρίωση του προβλήματος μέσω της ηλεκτρονικής εφημερίδας «FORTSA LEFKADA.gr”.  Δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα, κυρίως γιατί τα υπόλοιπα μέλη των προαναφερόμενων Επιτροπών πείστηκαν από την άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου , ο οποίος όλως περιέργως με παρέμβασή του -και για δικούς του λόγους- διαβεβαίωσε  πως δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι οι υπάρχοντες (χωματό)-δρομοι διαφυγής λειτουργούν χωρίς πρόβλημα!
  4. Κατόπιν όλων των ανωτέρω και έχοντας την άποψη πως δεν είναι δυνατόν σε ένα σύγχρονο και ευνομούμενο Ευρωπαϊκό κράτος να συνεχίσουμε να επαφιόμαστε αποκλειστικά στην εύνοια της καλή μας τύχης για την ζωή και την ασφάλειά μας, σας γνωστοποιούμε το πρόβλημα ζητώντας άμεσες και πρακτικές λύσεις που εν προκειμένω είναι: Η άμεση αποκατάσταση των βασικών ζημιών στους δρόμους 1) Νεοχωρίου προς Άλατρο /Αγ. Ηλία και 2) Νεοχωρίου προς Εγκλουβή/Βαυκερή, ώστε τουλάχιστον αυτοί οι δύο να γίνουν στοιχειωδώς λειτουργικοί, με επισκευή των ζημιών, των

νεροφαγωμάτων και των πιο προβληματικών σημείων στο οδόστρωμά τους, καθώς και με την τμηματική  διαπλάτυνσή τους  ανά, 50-100 μέτρα μήκους στα πιο στενά τους σημεία, για δυνατότητα διασταύρωσης οχημάτων.

  1. Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε πως στα πλαίσια του σταθερού περιβαλλοντικού και εξωραϊστικού προσανατολισμού του Συλλόγου μας και των μελών του, που εκφράζεται και με τις συχνές πρωτοβουλίες και εθελοντικές δράσεις για βελτίωση του χωριού μας και των γύρω χώρων του, με πολύ ευχαρίστηση θα συνδράμαμε -εθελοντικά πάντα- σε κάθε προσπάθεια και έργο που θα δρομολογούσατε και στο οποίο θα θεωρούσατε πως μπορούμε να συνδράμουμε.
  2. Προς πληρέστερη ενημέρωσή σας, αλλά και για την παροχή περισσότερων λεπτομερειών που ενδεχομένως θα διευκόλυναν τις τεχνικές σας Υπηρεσίες, σας επισυνάπτουμε:

-Αντίγραφa δορυφορικού χάρτη της περιοχής με σκαρίφημα των προαναφερόμενων χωματόδρομων.

-Περιγραφή και φωτογραφίες του χωματόδρομου Νεοχώρι προς δρόμο Αλάτρου/Άγ. Ηλία

-Περιγραφή και φωτογραφίες  του χωματόδρομου Νεοχώρι προς δρόμο Εγκλουβής-Βαυκερής

-Περιγραφή και φωτογραφίες των υπόλοιπων δύο (διακοπτόμενων) χωματόδρομων προς Βορρά.

***

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες (& φωτογραφίες) σχετικές με το θέμα, μπορούν να τις έχουν από την ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα FORTSALEFKADA.gr στις παρακάτω αναρτήσεις:

Μέρος Α: Στο έλεος ενδεχόμενης πυρκαγιάς οι κάτοικοι Νεοχωρίου (Ημ/νία δημοσίευσης 4-8-21)
στο:  ( www.fortsalefkada.gr/arthra/118120)

Μέρος Β: Ούτε ο δρόμος από Νιοχώρι προς Εγκλουβή αποτελεί οδό διαφυγής (Ημ/νία δημ.  11-8-21)
                στο:  (www.fortsalefkada.gr/arthra/118284)

Μέρος Γ:  Γιατί είναι χωρίς διαφυγή το Νιοχώρι (Οι δυο αδιέξοδοι δρόμοι προς Β- ( Ημ/νία 23-8-21)
στο: (www.fortsalefkada.gr/arthra/118572)

Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η πρόεδρος

Μαρία Μήτσου

***

(Σημείωση Σύνταξης: Και επισυνάφθηκε η 34σέλιδη αναλυτική περιγραφή των δρόμων με άφθονη φωτογραφική τεκμηρίωση…)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *