Ενημέρωση της Επιτροπής κατοίκων/ιδιοκτητών Απόλπαινας

Ενημέρωση της Επιτροπής κατοίκων/ιδιοκτητών Απόλπαινας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ – ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΠΟΛΠΑΙΝΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Σας ενημερώνουμε ότι στις 27-8-21 μέλη της Επιτροπής ήρθαμε σε συνάντηση μεταξύ μας στον εξωτερικό χώρο του καφενείου του χωριού, προκειμένου να συζητήσουμε για την εξέλιξη των αιτημάτων μας και να προβούμε στη Συλλογή νέων υπογραφών για να συζητηθεί το αίτημά μας στο Τοπικό και Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην εν λόγω συνάντηση είχαμε στείλει πρόσκληση με mail στον Βουλευτή, Αντι/ρχη, Δήμαρχο Λευκάδας και Πρόεδρο και Δ.Σ. του Τοπικού Συμβουλίου και Πρόεδρο και Δ.Σ, Πολιτιστικού Συλλόγου Απόλπαινας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν μόνο δύο Σύμβουλοι του Τοπικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου. Ο Βουλευτής κ. Καββαδάς και ο Αντιπ/ρχης κ. Κτενάς και ο Πρόεδρος του Τ.Σ. κ. Χαλικιάς δεν παρευρέθηκαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, (όπως μας ενημέρωσαν), ενώ από πλευράς Δημάρχου καμία ενημέρωση δεν λάβαμε.

Οι εκπρόσωποί μας μας ενημέρωσαν ότι έχουν γίνει όλες οι νόμιμες ενέργειες από το Νομικό μας Σύμβουλο (αίτηση θεραπείας – προσφυγή) σε όλες τις αποφάσεις της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΕ Λευκάδας και Πολεοδομίας Δήμου Λευκάδας αντίστοιχα, όπου ζητάμε την ακύρωση ή την ανάκληση αυτών και αναμένουμε απαντήσεις από τους αρμόδιους.

Σε όλα τα αιτήματά μας προς την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ, ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΟΛΠΑΙΝΑΣ δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση ως τώρα, παρά μόνο από τον Πρόεδρο του Τ.Σ. κ. Χαλικιά, ότι για να φέρει το αίτημά μας προς συζήτηση χρειάζονται 100 υπογραφές κατοίκων και μάλιστα με το γνήσιο της υπογραφής, ωστόσο σύμφωνα με την Εγκύκλιο (88 ΑΠ: 59846/21.08.2019) το Τ.Σ. συνεδριάζει  με πρόσκληση του Προέδρου ή  με αίτημα του 1/3 των μελών του Τ.Σ. ή με γραπτή αίτηση 100 κατοίκων και πουθενά δεν αναφέρεται ότι χρειάζεται το γνήσιο της υπογραφής από τις αρμόδιες υπηρεσίες…

Αξίζει να σημειωθεί ότι με δική μας πρωτοβουλία είχαμε ήδη επισκεφθεί Δήμαρχο 11-8-21 και Αντ/ρχη 18-8-21.

Η απάντηση που λάβαμε από πλευράς Δημάρχου ήταν πως ο συγκεκριμένος δρόμος δεν είναι δικής του αρμοδιότητας αλλά της Περιφέρειας, ωστόσο η Υπηρεσία του Δήμου εξέδωσε προέγκριση της οικοδομικής άδειας….

Από πλευράς Αντ/ρχη καμία ουσιαστική πληροφορία δεν λάβαμε καθόσον δεν ήταν σχετικά ενήμερος.  Ζητήσαμε να καλέσει τον αρμόδιο υπάλληλο για να μας ενημερώσει όμως δεν κατέστη δυνατό.

Η μόνη διαβεβαίωση που πήραμε φεύγοντας ήταν πως θα το κοιτάξει, και θα το ελέγξει με τη Νομική Σύμβουλο της Περιφέρειας. Του Ζητήσαμε να επισκεφθεί ο ίδιος το συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την επικινδυνότητά του και επίσης του επιδείξαμε φωτογραφίες και δημοσιεύματα από τροχαία που έχουν συμβεί στην περιοχή και του επιδείξαμε το από 30-7-21 αίτημά μας για την χορήγηση του συνόλου των εγγράφων του φακέλου για την έκδοση της ανωτέρω απόφασης  και που  μέχρι τώρα δεν λάβαμε καμία απάντηση..

Όλοι «Θα το κοιτάξουν», «συμμερίζονται τον πόνο μας» το «θεωρούν υποβάθμιση και επικίνδυνο», «έχουμε απόλυτο δίκιο»….., ωστόσο εμπράκτως απολύτως τίποτα…

Τέσσερις ολόκληρους μήνες έχουμε καταθέσει δεκάδες αιτήματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα τέτοιο εγχείρημα  (πάνω σε επικίνδυνη στροφή) που σε καθημερινή βάση θα διακινδυνεύουμε τη σωματική μας ακεραιότητα σ’ έναν δρόμο καρμανιόλα με ανύπαρκτο πεζοδρόμιο (έχει γίνει είσοδος – έξοδος για τις ανάγκες  πρατηρίου) με δεκάδες τροχαία ατυχήματα και θανατηφόρα και θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής μας, το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα, τις περιουσίες μας, αλλά και ολόκληρο τον οικισμό.

Από τις 28-4-21 ζητούσαμε να μεριμνήσουν με τη δέουσα ευαισθησία και να επιληφθούν του θέματος και να προβούν σε έλεγχο των συνεπειών που θα προκαλέσει μια τέτοια εγκατάσταση στο συγκεκριμένο επικίνδυνο σημείο αλλά μέχρι τώρα κανένα πόρισμα ελέγχου συνεπειών δεν μας κοινοποιήθηκε!

Νερό δεν υπάρχει, αποχέτευση δεν υπάρχει. Άραγε εκτός όλων των άλλων πόσους τόνους κυβικά νερού θα χρειαστεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση την στιγμή που δεν υπάρχει ούτε σταγόνα για τους κατοίκους του Οικισμού και που καθημερινά κόβεται για τουλάχιστον 3-6 ώρες;

Που θα πέφτουν τα λήμματα και τα χημικά; Πως θα μπορούμε να ελέγχουμε αν οι καλλιέργειές μας και ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνονται; Ή μήπως θα πρέπει να προβαίνουμε σε καθημερινές μετρήσεις και αναλύσεις;

Η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη με 2 πρατήρια σε απόσταση 50 μέτρων περίπου, και το λιγότερο που χρειάζεται είναι και μια τρίτη εγκατάσταση με διερχόμενα βαρέως τύπου οχήματα (Νταλίκες, Βυτία κλπ), καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Από τον Απρίλιο και μέχρι σήμερα έχουμε μπει σε μια διαδικασία Δικηγόρου, Μηχανικού, Περιβαντολλόγου, Συγκοινωνιολόγου, Χημικού Μηχανικού, για να αποδείξουμε τ’ αυταπόδεικτα και αυτονόητα που από τις 28-4-21 ως απλοί και νοήμονες – λογικοί πολίτες φωνάζαμε, και που εννοείται πως αν θα χρειαστεί θα φτάσουμε και μέχρι το ΣτΕ, όπου και ισχύουν άπειρες αποφάσεις που έχουν ακυρώσει άδειες για αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε οικισμούς προϋφιστάμενους του 1923 όπως η Απόλπαινα Λευκάδας.

Άραγε τι άλλο χρειάζεται να συμβεί για να καταλάβουν όλοι οι αρμόδιοι και πολιτικοί φορείς ότι κινδυνεύουμε;;;;;;

Φρονούμε πως:

Α) Ολόκληρη η Πολιτική Ηγεσία του τόπου μας έστω και τώρα θα κατανοήσει το πρόβλημα και με σύνεση θα πράξει τα δέοντα προς αποφυγή πολλών μελλοντικών προβλημάτων που θα δημιουργήσει μια τέτοια εγκατάσταση.

Β) Το ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΛΠΑΙΝΑΣ, η  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ και το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ να γνωμοδοτήσουν υπέρ της ασφάλειας και ποιότητας ζωής των κατοίκων της Απόλπαινας και όλων των άλλων που υποχρεωτικά διέρχονται από αυτήν.

Ενημέρωση της Επιτροπής κατοίκων/ιδιοκτητών Απόλπαινας

Ενημέρωση της Επιτροπής κατοίκων/ιδιοκτητών Απόλπαινας

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *