Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Π. Ι. Ν. για τις πυρκαγιές

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Π. Ι. Ν. για τις πυρκαγιές

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                      

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:

 

Αλληλεγγύη προς τους πληγέντες των πρόσφατων καταστρεπτικών πυρκαγιών

 

Έκκληση στην Κυβέρνηση για νομοθετικές ρυθμίσεις

για δυνατότητες έργων πρόληψης πυρκαγιών από τις Περιφέρειες

 

 

Την βαθιά θλίψη του για τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στον φυσικό πλούτο και στην προσωπική και οικονομική ζωή των πληγέντων κατά τις πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Αττική, Βόρεια Εύβοια, Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας μας αλλά και την αλληλεγγύη του προς τους πληγέντες συμπολίτες μας, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση να τους συμπαρασταθούν με κάθε δυνατό τρόπο εκφράζει με το κατά πλειοψηφία Ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στην τακτική συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε μέσω της υπηρεσίας epresence.gov.gr .

 

Συζητώντας το ψήφισμα “Οι κίνδυνοι των πυρκαγιών, οι τραγικές συνέπειές τους και οι επείγουσες προκλήσεις για την αντιμετώπισή τους” που πρότεινε η Περιφερειακή Αρχή αναδείχθηκαν όλες οι προκλήσεις του συστήματος της πολιτικής προστασίας και η ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων από την Κυβέρνηση για να ενισχυθεί το έργο των Περιφερειών.

 

Το Ψήφισμα αναφέρει:

 

Με αφορμή τις πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Αττική, Βόρεια Εύβοια, Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας μας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζει την βαθιά θλίψη του για τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στον φυσικό πλούτο και στην προσωπική και οικονομική ζωή των πληγέντων. Επίσης εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τους πληγέντες συμπολίτες μας και ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση να τους συμπαρασταθούν με κάθε δυνατό τρόπο.

 

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει κάνει έκκληση για προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης για να αποσταλούν προς ανακούφιση των πληγέντων.

Με ιδιαίτερη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε η Ζάκυνθος και αναμένεται σχετική ανταπόκριση και από τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Καλούνται οι έχοντες αντιμισθία αιρετοί όπως οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι εθελοντικά να συμβάλλουν οικονομικά στην προσπάθεια των Περιφερειακών Ενοτήτων για την συλλογή οικονομικών πόρων προς στήριξη των πληγέντων.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων  έχοντας υπόψη τις πυρκαγιές όπως αυτές ήδη έχουν συμβεί στο παρελθόν και κατόπιν της μεγάλης πρόσφατης πυρκαγιάς στην Κεφαλονιά αλλά και των συχνών ενάρξεων πυρκαγιών στα άλλα νησιά που αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, τονίζει την ανάγκη για την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των Δήμων και του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και των Εθελοντικών Οργανώσεων.

 

Έχοντας υπόψη τους κινδύνους από απειλούν τα νησιά μας από τις πυρκαγιές, ζητεί συνεχή και συντονισμένη εγρήγορση όλων των αρμοδίων Φορέων και των ιδίων των πολιτών.

 

Ζητεί από την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα που αφορούν στον ρόλο των Κρατικών Φορέων, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την άμεση επάρκεια μέσων όπως και ευκρινών αρμοδιοτήτων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών .

 

Ζητεί ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις Περιφέρειες υλοποίησης έργων πρόληψης που να αφορούν στην πυροπροστασία και εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων με γρήγορες διαδικασίες. Το αίτημα αυτό έχει ήδη διατυπωθεί από την Περιφερειακή Αρχή προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *