Εγκαίνια Έκθεσης “Επαναπατρισμός: 200 χρόνια Ελληνική Τέχνη”

Εγκαίνια Έκθεσης “Επαναπατρισμός: 200 χρόνια Ελληνική Τέχνη”

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκαίνια Έκθεσης “Επαναπατρισμός: 200 χρόνια Ελληνική Τέχνη”

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

“ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ :200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ”

 

Το βράδυ της Δευτέρας 23 Αυγούστου 2021, σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης “ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ : 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ”, μέσα στην κατάμεστη αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”, στην πλατεία Μαρκά.

Παρόντες οι συλλέκτες Δημήτρης Φατούρος και Άννα Αλμπουκέρκ που παραχώρησαν 51 έργα από τη συλλογή τους, για να εκτεθούν στην αίθουσα αλλά και να κοσμήσουν το συλλεκτικό λεύκωμα που εκδόθηκε για τον σκοπό αυτόν.

Εγκαίνια Έκθεσης “Επαναπατρισμός: 200 χρόνια Ελληνική Τέχνη”

Οι οικοδεσπότες, ο Δήμαρχος Λευκαδίων κ. Χαράλαμπος Καλός και η επιμελήτρια της έκθεσης και Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Χαρά Σαΐτη καλωσόριζαν τους εκλεκτούς προσκεκλημένους. Μεταξύ πολλών άλλων, τον πρώην υπουργό, καθηγητή κ. Σπύρο Φλογαϊτη, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννιτών κ. Ελένη Ακονίδου, την Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  του ΟΗΕ κ. Φαίη Παζαρτζή, τον Διοικητή του Νοσοκομείου “Χατζηκώστα” κ. Σπύρο Δερδεμέζη, κ.α.. Δεν έλειψαν φυσικά και άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, όπως ο ζωγράφος Πάβλος Χαμπίδης, έργα του οποίου συμπεριλαμβάνονται στη συλλογή, ο συντηρητής έργων τέχνης Γιάννης Λιούγκος, η Στέισι Βεντούρα, στέλεχος της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, οι εικαστικοί καλλιτέχνες Εδουάρδος Σακαγιάν, Άννα Μαρία Τσακάλη, Σωτήρης Θεριανός, Ζώης Ζαβερδινός, Κώστας Γλένης, κ.α.,  που δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από το σύνολο της διοργάνωσης. Επίσης οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και Καλλιόπη Ευαγγελίδου, που βρήκαν λίγο χρόνο πριν την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών “Βασίλισσα Αμαλία” και πλήθος εκλεκτού φιλότεχνου κοινού που έδωσε επίσης τα θερμά του συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους συλλέκτες, υπογραμμίζοντας έτσι τη μεγάλη επιτυχία της έκθεσης.

Στον τίτλο της έκθεσης “Επαναπατρισμός”, στάθηκε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Καλός, τονίζοντας ότι η Λευκάδα είναι περήφανη για τα ξενιτεμένα παιδιά της που επιστρέφουν κρατώντας δώρα, τα οποία με γενναιοδωρία και ανιδιοτέλεια καταθέτουν στην πατρίδα τους.

Στη διάθεση εξωστρέφειας και διάδοσης του πολιτισμού που παράγεται στη Λευκάδα, επικεντρώθηκε ο συλλέκτης Δημήτρης Φατούρος, αφιερώνοντας την έκθεση στους γονείς του και την παραδοσιακή προσφορά της οικογένειάς του στην αγαπημένη πατρίδα, ευχόμενος η έκθεση να ταξιδέψει και σε άλλους τόπους εντός και εκτός των συνόρων, ως πρέσβειρα του λευκαδίτικου πολιτισμού.

Την υψηλή αισθητική και ιστορική αξία της έκθεσης, αλλά και την επίπονη διαδικασία της υλοποίησης της, υπογράμμισε η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, που είναι και η επιμελήτρια της έκθεσης και συγγραφέας του συλλεκτικού καταλόγου, Χαρά Σαΐτη, η οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους εργάστηκαν σκληρά για την υλοποίησή της:

Τους συλλέκτες Δημήτρη Φατούρο και Άννα Αλμπουκέρκ για την ανιδιοτελή προσφορά τους και την άψογη συνεργασία.

Τους εργαζόμενους για το  Πνευματικό Κέντρο Ιωάννα Φίλιππα,  Ντιάνα Φούκα,  Γεράσιμο Λογοθέτη, Χρήστο Λογοθέτη και Διονυσία Αραβανή, για την άοκνη και πέρα από συμβατικά  καθήκοντα και ωράρια συμβολή τους, όπως επίσης την ασκούμενη τεχνοϊστορικό της ΑΣΚΤ Κάτια Ζαβερδινού και την εθελόντρια, φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ Ιωάννα Φατούρου.

Τον Θεόδωρο Παπατρέχα και τον Μιχάλη Κρητικό για τις φωτογραφίες του λευκώματος.

Τη Σοφία Κρητικού για τη γραφιστική επιμέλεια του λευκώματος και τον Θωμά Κρητικό για τον σχεδιασμό εντύπου.

Τέλος όλον τον κόσμο που παρεβρέθηκε και μοιράστηκε τη χαρά κι τη συγκίνηση της ξεχωριστής αυτής βραδιάς.

 

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση “Επαναπατρισμός” έχει τιμηθεί με την αιγίδα της επιτροπής “Ελλάδα 2021”, και με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συνοδεύεται από πολυτελές συλλεκτικό λεύκωμα-κατάλογο, που διατίθεται στον χώρο της έκθεσης. Θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Την Παρασκευή  27 Αυγούστους στις 8.00 μ.μ.. και μέσα το πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που συμπληρώνουν τη διοργάνωση της έκθεσης, θα γίνει ξενάγηση από την κ. Χαρά Σαΐτη με τίτλο: “Η πορεία της ελληνικής τέχνης από τις απαρχές του σύγχρονου ελληνικού κράτους έως σήμερα”.

INFO:

Εικαστική έκθεση: ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ : 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Από τη συλλογή Δημήτρη Φατούρου – Άννας Άλμπουκέρκ

Αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”, πλατεία Μαρκά, Λευκάδα

21 Αυγούστου – 20 Σεπτεμβρίου 2021

Καθημερινά 10.00-13.00 και 19.00-23.00

Επιμέλεια Χαρά Σαΐτη

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *