Μας μπέρδεψαν τα κανάτια του Αλή-πασά!

Μας μπέρδεψαν τα κανάτια του Αλή πασά!

Με παρέμβασή της η ιστορικός κυρία Χριστίνα Παπακώστα αποκαθιστά κάποιες ανακρίβειες του δημοσιεύματός μας της 12ης Ιουλίου με τον τίτλο “Ο Αλή-πασάς και τα …κανάτια”, οι οποίες προφανώς οφείλονταν σε μπέρδεμα του συντάκτη μας.

Λέει λοιπόν η κυρία Παπακώστα:

“Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο πορτραίτο του Αλή πασά αναφέρθηκα εγώ μετά την ομιλία του κυρίου Κουρκουμέλη. Επειδή εκείνο το βράδυ προβλήθηκε τρεις φορές το εν λόγω πορτραίτο θεώρησα σωστό να πω δύο λόγια για αυτό. Ίσως να μπερδευτήκατε, γιατί το σχόλιο μου έγινε αμέσως μετά την ομιλία του κ. Κουρκουμέλη, τον οποίο βοήθησα χειριζόμενη το powerpoint.
Θα πρέπει δε να σημειώσω ότι ο ζωγράφος που φιλοτέχνησε τον πορτραίτο του Αλή πασά δεν ήταν κάποιος Γάλλος που βρισκόταν στα Ιωάννινα αλλά ο Λευκαδίτης ζωγράφος, εκ των σημαντικοτέρων Επτανησίων, Σπυρίδων Βεντούρας. Το 1818 ο πασάς των Ιωαννίνων πόζαρε για τον Βεντούρα, όταν ο πρώτος βρισκόταν στην Πρέβεζα. Ο πασάς αρνήθηκε να καταβάλει τη συμφωνημένη με το ζωγράφο αμοιβή και για το λόγο αυτό η υπόθεση έφθασε στα δικαστήρια της Λευκάδας και παράλληλα παρήχθησαν και τα δοχεία νυκτός.
Την πληροφορία έφερε στο φως η αείμνηστη Λευκαδίτισσα ιστορικός Δέσποινα Θεμέλη-Κατηφόρη το 1960 μελετώντας δικαστικά έγγραφα, τα οποία απόκεινται στα ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Λευκάδας.
Με τιμή
Χριστίνα Παπακώστα, ιστορικός”

[Σημείωση Σύνταξης: Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Παπακώστα για την παρέμβασή της και ζητάμε συγνώμη τόσο από την ίδια όσο και από τους αναγνώστες μας για την -έστω επουσιώδη- ανακρίβεια.]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *