Απάντηση του Συνδικάτου Οικοδόμων για την διακοπή εργασιών

Απάντηση του Συνδικάτου Οικοδόμων για την διακοπή εργασιών

ΘΕΜΑ: Απάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λευκάδας στο έγγραφο 23478/28-6-2021 που στάλθηκε από το Γραφείο του Δημάρχου Λευκάδας.

 

Στις 28 Ιουνίου μας στάλθηκε έγγραφό σας όπου ζητούσε την γνωμοδότηση του Συνδικάτου μας σχετικά με την εξεύρεση λύσης για το ζήτημα των οικοδομικών δραστηριοτήτων κατα τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν μετά από αίτημα της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας και αφορούσε τον περιορισμό των «βαριών» οικοδομικών δραστηριοτήτων, όπως εκσκαφές, εργασίες με κομπρεσέρ κ.ά.

 

Ως διοικητικό συμβούλιο θεωρούμε ότι η όποια επιβολή «οριζόντιας» διακοπής για χρονικό διάστημα στην τουριστική σεζόν θα επιφέρει πλήγμα στο εργασιακό δικαίωμα των συναδέλφων μας, θα χαθούν μεροκάματα.

 

Υπάρχουν μια σειρά εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου μας και ιδιαίτερα όσον αφορά τις «βαριές» οικοδομικές δραστηριότητες που καταπατούνται συστηματικά από τους εργολάβους ή/και τους ιδιοκτήτες των οικοδομών έτσι που να δημιουργούνται συνθήκες όλο το νησί να θυμίζει εργοτάξιο κάθε στιγμή της ημέρας. Αντίθετα, εάν εφαρμοστούν όπως επιβάλλει  η εργατική νομοθεσία οι εργασίες εκ των πραγμάτων δεν θα διαρκούν πολλές ώρες μέσα στη μέρα προκαλώντας ενοχλήσεις.

 

Το πρώτο και το βασικότερο είναι η τήρηση του ωραρίου εργασίας, δηλαδή το 7ωρο στις οικοδομικές εργασίες που όταν καταστρατηγείται, τα οικοδομικά συνεργεία δουλεύουν από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα 12 και 13 ώρες, με ελάχιστα διαλείμματα.

 

Η άμεση διακοπή των οικοδομικών εργασιών όταν η θερμοκρασία στο χώρο που εκτελούνται οι εργασίες (και όχι στο χωριό ή στην περιοχή) είναι πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου ενώ το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή.

 

Προφανώς πρέπει να ισχύει η τήρηση του ωραρίου κοινής ησυχίας, δηλαδή την καλοκαιρινή σεζόν από 15.00 έως 17.30 και 23:00 εως 07:00 και να διακόπτονται οι εργασίες αυτές τις ώρες.

 

Η τήρηση της απαγόρευσης εκτέλεσης κάθε εργασίας σε οποιοδήποτε έργο του Δημοσίου, του Δήμου ή της Περιφέρειας το Σάββατο και την Κυριακή.

 

Θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να είναι το κυρίαρχο ζήτημα που πρέπει να προταχθεί έτσι ώστε να διασφαλιστεί πρώτα η Υγεία και η Ασφάλεια των ανθρώπων που εργάζονται και κατ’ επέκταση να μη θυμίζει όλο το νησί εργοτάξιο κάθε στιγμή τη ημέρας.

 

Παρακαλούμε δεχτείτε την,εκπρόθεσμη, απάντηση μας στο αίτημα γνωμοδότησης σας και θέστε την απάντηση μας υπόψιν του θεσμικού οργάνου που θα συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα και θα λάβει τις αποφάσεις.

7-7-2021

 

Για το ΔΣ

 

                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

            ΒΕΡΡΟΙΩΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ                                                  ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΖΩΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *