Το Επιστημονικό Συνέδριο του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας

Το Επιστημονικό Συνέδριο του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ :

“ΕΔΩ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ . ΣΤΟΥ ΜΑΓΕΜΕΝΟΥ 1807”

 

 

Με μεγάλη επιτυχία και τη δέουσα επισημότητα διεξήχθη το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Eδώ από όπου ξεκίνησαν όλα…Στου Μαγεμένου 1807”, που  πραγματοποιήθηκε στο Κηποθέατρο “Άγγελος Σικελιανός”, από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου 2021. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων με την ευγενική υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας, των Γενικών Αρχείων Νομού Λευκάδας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικιάνας “Οι Σκάροι”, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” .

 

Τις εκδηλώσεις τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους οι σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος και Λευκάδος & Ιθάκης κ.Θεόφιλος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μαυρουδής Βορίδης ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντρέας Κτενάς, ο βουλευτής Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη  κ. Βλαντιμίρ Μαϊστρένκο, ενώ χαιρετισμό έστειλε η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη, Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

 

Ο Δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων τον πλούσιο ετήσιο προγραμματισμό των επετειακών εκδηλώσεων του 2021. Η διαδικτυακή εκπαιδευτική εφαρμογή “Λευκάδα 1821-2021: Ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο”, η παρουσίαση της μόνιμης έκθεσης νομισμάτων της συλλογής Ανδρέα Λάζαρη “Η ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους μέσα από τα νομίσματα”, η εικαστική έκθεση της συλλογής του Δημήτρη Φατούρου “Επαναπατρισμός : Δύο αιώνες ελληνικής τέχνης”, η ανάρτηση των σημαιών των φιλελληνικών χωρών, καθώς επίσης και οι εκδηλώσεις σε Μεγανήσι και Κάλαμο, ήταν μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που αναφέρθηκαν.

 

Τις εργασίες του συνεδρίου συντόνισαν οι προεδρεύοντες ανά ημέρα, κ.κ.  Ξενοφών Βεργίνης, Γιάννης Πολίτης και Ρόδη Κράτσα. Όπως επισημάνθηκε από τους εισηγητές, η αναγκαιότητα να αναδειχθεί αυτή η πλευρά της ιστορίας, που έως τώρα βρισκόταν στη λήθη και να δικαιωθεί η Λευκάδα για την τεράστια σε σπουδαιότητα συνεισφορά της στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων του 1821, κάνει αυτό το συνέδριο ιδιαιτέρως σημαντικό. Αναδείχθηκαν μορφές του αγώνα, κληρικοί και λαϊκοί, απλοί αγρότες και αστοί, που με κάθε τρόπο συνέβαλαν στην ενίσχυση της Επανάστασης. Η σημασία της Επτανήσου Πολιτείας, ο ρόλος του Ιωάννη Καποδίστρια, ο ρόλος της Λευκάδας μέσα στο γενικότερο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, η Φιλική Εταιρεία, οι αντιπαραθέσεις των μεγάλων δυνάμεων Ρωσίας, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Γαλλίας και Αγγλίας, αλλά και τεκμήρια από τον  αγώνα των Λευκαδιτών όπως αναφέρονται σε ιστορικές πηγές, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των ειδημόνων και του κοινού.

Το Επιστημονικό Συνέδριο του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας

Σημαντική στιγμή του συνεδρίου ήταν η εισήγηση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά με τον ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια στην ίδρυση του νεότευκτου ελληνικού κράτους, που γοήτευσε το κοινό με τον εύστοχο και περιεκτικό του λόγο, όπως επίσης  του καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Φλογαΐτη, που έκλεισε με τα συμπεράσματα των εργασιών του συνεδρίου. Το συνέδριο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα, ενώ αναμένεται και η έκδοση των πρακτικών του. Μάλιστα μεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση και είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

 

Αξιοσημείωτες ήταν και οι παράλληλες εκδηλώσεις που πλαισίωσαν τις δράσεις του συνεδρίου. Κατανυκτική ήταν η δοξολογία στην Παναγία Βλαχέρνα και στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας  και συγκινητικές οι στιγμές του προσκυνήματος του Ιερού Ευαγγελίου, στο οποίο κατά την παράδοση ορκίστηκαν οι αγωνιστές και οι Φιλικοί λίγο πριν την Επανάσταση. Πολύ ενδιαφέρουσα η έκθεση αρχειακού υλικού που παραχώρησαν τα ΓΑΚ Λευκάδας, σε επιστημονική επιμέλεια και σχόλια της ιστορικού κ. Χριστίνας Παπακώστα που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα τέχνης “Θ. Στάμος”. Πρωτότυπο και περιεκτικό το σεμινάριο της εικαστικού-καλλιγράφου κ. Μαρίας Γενιτσαρίου για τους τρόπους και τα μέσα γραφής την εποχή της Επανάστασης. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στου Μαγεμένου, στη Νικιάνα.

 

Κηρύσσοντας τη λήξη του συνεδρίου ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Καλός επεσήμανε την αξία του πολιτισμού για έναν τόπο όπως η Λευκάδα που το πολιτιστικό του εκτόπισμα είναι τεράστιο και πολλές φορές αναξιοποίητο. Η δημοτική αρχή, προσανατολιζόμενη σε μια ανάλογη πολιτιστική τακτική, έχει εξασφαλίσει κονδύλια ύψους άνω των 11.000.000 ευρώ μόνο για τον πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, του έργου της αποπεράτωσης  του Θεάτρου, της ανέγερσης του Ανοιχτού Θεάτρου, της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου, της ανέγερσης του ιστορικού κινηματογράφου Απόλλωνα, των πολιτιστικών κέντρων Σφακιωτών και Καρυάς και τέλος την ανάπλαση του Πύργου των Φλογαϊτών στο Μαραντοχώρι. Τέλος ευχήθηκε να ευοδωθούν ενέργειες ώστε η ιστορία του Μαγεμένου, η ουσιαστική έναρξη της Επανάστασης από εδώ, να συμπεριληφθεί και στα σχολικά ιστορικά εγχειρίδια και να τύχει ευρύτερης διάδοσης και αξιοποίησης.

 

Χαρά Σαΐτη

Αντιπρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκαδίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *