Περιφερειάρχης Ι Ν: Τέρμα σε ένταξη έργων χωρίς ωρίμανση

Περιφερειάρχης Ι Ν: Τέρμα σε ένταξη έργων χωρίς ωρίμανση

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                      

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ         

25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

 

Σε διαβουλευση με την κοινωνία και τους φορείς το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

 

Συνολικά μπορούν να διατεθούν 160.000.000 ευρω

 

“Τέλος στις πρακτικές ένταξης έργων μόνο με ένα “όνομα”

και ένα προϋπολογισμό χωρίς καμιά ωριμότητα και με μόνο σκοπό τις εντυπώσεις

και την ικανοποίηση “πολιτικών” εξυπηρετήσεων ”

 

Την βούληση και την υποχρέωση της Περιφερειακής Αρχής να θέσει στις αρχές του επόμενου μήνα σε διαβούλευση το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης έτσι ώστε μαζί με την κοινωνία και τους φορείς να στοχεύσει σε δυνατά και ορατά αποτελέσματα, εξέφρασε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου συζητώντας την Επερώτηση με θέμα “Γιατί το νέο ΠΔΕ (ΕΠΑ) στα Ιόνια Νησιά δεν έχει καμία πρόοδο και δεν έγινε καμία διαβούλευση;” που εισήγαγε η παράταξη “ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά” κατα την τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μεσω της υπηρεσιας e:presence.gr.

 

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Γαλιατσάτου, η Περιφερειάρχης αφού επεσήμανε πως στην προσπάθειά του να αντιπολιτεύεται με κάθε τρόπο αδιαφορώντας για το συμφέρον των πολιτών, ξεχνά ή παραλείπει εσκεμμένα να αναφερθεί σε βασικά σημεία του θέματος πρόσθεσε:

  1. “Η προσπάθεια και η διαδικασία εξορθολογισμού του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΠΔΕ) ξεκίνησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά όπως για διάφορα άλλα θέματα “δεν πρόλαβε”, κάτι που γνωρίζει, αλλά αποκρύπτει ο κ. Γαλιατσάτος.
  2. Το ποσό των 78 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να είναι ονομαστικά το μικρότερο μεταξύ όλων των Περιφερειών αλλά προφανώς επειδή ο κ. Γαλιατσάτος έχει δείξει και στο παρελθόν ότι δεν είναι καλός στην διαίρεση, το ποσόν ανάγεται στον πληθυσμό κάθε Περιφέρειας και έτσι είναι μεγαλύτερο από 10 Περιφέρειες. Πάνω από εκείνο της Περιφέρειάς μας, κατα κεφαλήν πληθυσμού πάντα, είναι μόνο Περιφέρειες με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα (ασφάλειας κλπ) από την δική μας, πχ Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
  3. Να σας υπενθυμίσω και πάλι κάτι που ασφαλώς γνωρίζετε αλλά και αυτό το αποκρύπτετε ότι για να απορροφηθούν τα 78 εκατομμύρια ευρώ, σε 5 χρόνια θα χρειαστεί να αυξηθεί ο ρυθμός απορρόφησης απότο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 3 τουλάχιστον φορές, σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων 15 ετών.
  4. Επίσης, ξέρετε ότι το ποσό των 78 εκατομμυρίων ευρώ, αν προχωρήσουν οι απορροφήσεις μπορεί να αυξηθεί κατα 30%, υπερδέσμευση, δηλαδή επιπλέον 23,7 εκατομμύρια ευρω.
  5. Τα Ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 25 εκατομμύρια ευρώ για την άμεση αποπληρωμή ενταγμένων έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
  6. Οι πόροι για τις φυσικές καταστροφές είναι ξεχωριστοί και ανέρχονται στα 34 εκατομμύρια ευρω.
  7. Ο κ. Γιαλιατσάτος ξεχνάει, δεν γνωρίζει ή αποκρύπτει ότι τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022 το ήδη εγκεκριμένο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα υλοποιείται χωρίς κανένα πρόβλημα και επηρεασμό από το ποσό των 78 εκατομμυρίων ευρώ”.

 

Συνολικά για την πενταετία θα διατεθούν 160,7 εκατομμύρια ευρώ, περίπου δηλαδή 8 φορές περισσότεροι πόροι για το εθνικό σκέλος του  Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από την περίοδο 2014-2020 όπου κάθε έτος υπήρχε έγκριση μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ ετήσιας χρηματοδότησης.

 

Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου κατέστησε απόλυτα σαφές πως “η ανάγκη εξορθολογισμού του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν μια διαχρονική ανάγκη για να πάψει η πρακτική της ένταξης σε αυτό έργων μόνο με ένα “όνομα” και ένα προϋπολογισμό χωρίς καμιά ωριμότητα και με μόνο σκοπό την ικανοποίηση “πολιτικών” εξυπηρετήσεων χωρίς κανένα αντίκρισμα υλοποίησης που είναι και το ζητούμενο  για τον πολίτη. Πρέπει να σταματήσει η ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με τον παραπάνω τρόπο, έργων και δράσεων που μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα. Το πιο σημαντικό για τους πολίτες είναι η υλοποίηση έργων και όχι η απλή αναγραφή τους σε χρηματοδοτήσεις που δεν πρόκειται ποτέ να μετατραπούν σε Συμβάσεις και Πληρωμές”.

 

Αναφερόμενη, τέλος, στις αδιαφανείς διαδικασίες που επικαλείται ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε “μπορείτε να περιμένετε την προβλεπόμενη διαδικασία ανοιχτής  διαβούλευσης στο πλαίσιο της οποίας θα ακουστούν, θα ληφθούν υπόψη οι σοβαρές παρατηρήσεις και θα δοθούν αν χρειαστεί πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *