Τα “πασαλείμματα” του περιφερειακού Νεοχωρίου στο Δ Συμβούλιο

Τα “πασαλείμματα” του περιφερειακού Νεοχωρίου στο Δ Συμβούλιο

Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λευκάδας τέθηκε το πρόσφατο έργο-“πασάλειμμα” με τσιμεντάρισμα των λακουβών του περιφερειακού Νεοχωρίου, μετά από ερώτηση του Δημοτικού συμβούλου Νίκου Γαζή προς την Δημοτική Αρχή. Και μαζί μ΄ αυτή, τέθηκε και μια δεύτερη ερώτηση που αφορούσε το τσιμεντάρισμα (και πότε αυτό θα γίνει) του περιφερειακού δρόμου στην αντίθετη ακριβώς πλευρά, κάτω από την εκκλησία του Αγίου  Δημητρίου.

Η διπλή ερώτηση του δημοτικού συμβούλου είχε ως εξής:

***

Λευκάδα 22-6-2021

Προς:  τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Από: τον Δημοτικό Σύμβουλο (του Συνδυασμού «Δίαυλος») Νικόλαο Γαζή

 

Θέμα: Υποβολή δυο ερωτήσεων  προς την Δημοτική Αρχή, εν όψει της συνεδρίασης της 23ης /6/21

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Ερώτηση 1η:

Την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα στον περιφερειακό δρόμο του Νεοχωρίου Λευκάδας η τσιμεντόστρωση (δηλαδή «πρόχειρο πασάλειμμα» για να ακριβολογούμε) σε κάποιες από τις λακκούβες ενός μικρού τμήματος του συγκεκριμένου δρόμου, μια εργασία μάλιστα που όλως περιέργως, έγινε κατά κάποιο τρόπο «κρυφά» από τους κατοίκους του χωριού και κυρίως από τα μέλη του εκεί Πολιτιστικού Συλλόγου «Μελάνυδρος», του οποίου διαρκές αίτημα ήταν η συγκεκριμένη επέμβαση και ο οποίος κατά κανόνα είναι πρόθυμος εθελοντής και αρωγός σε κάθε παρόμοια επέμβαση που γίνεται στο χωριό.

Το «Συνεργείο»  που εντελώς τυχαία εντόπισαν κάποια από τα μέλη του Συλλόγου, αποτελούνταν από τον πρόεδρο της  τοπικής Κοινότητας, τρεις εργαζόμενους και μια μπετονιέρα, με «εργοδηγό» μάλλον τον πρόεδρο κ. Ανυφαντή. Όταν ένα μέλος του Συλλόγου διαμαρτυρήθηκε (με απολύτως κόσμιο τρόπο) για τον απαράδεκτο τρόπο που γίνεται το «έργο», ο πρόεδρος αντέδρασε περίπου ειρωνικά λέγοντας, «μην μιλάτε γιατί χάρη σας κάνουμε που είμαστε τώρα εδώ».

Όταν το συνεργείο υποτίθεται πως τελείωσε και αποχώρησε, διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Ότι το έργο δεν ήταν παρά απαράδεκτα πασαλειμματάκια, που δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα.
  • Ότι το ρολό μεταλλικού πλέγματος παρέμεινε εντελώς αχρησιμοποίητο καθότι ουδόλως χρησιμοποιήθηκε.
  • Ότι τα υλικά, ιδίως το αμμοχάλικο ήταν ανεπαρκέστατο για τις απαιτήσεις του έργου.
  • Ότι το μήκος της επέμβασης δεν κάλυψε ούτε το ένα τρίτο του τμήματος που είχε ανάγκη.

Κατόπιν αυτών και με δεδομένα:

Α) Πως οι κάτοικοι του χωριού και τα μέλη του Συλλόγου “Μελάνυδρος”  χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο έργο όπως κατασκευάστηκε σαν εμπαιγμό, που δεν λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα, και

Β) Πως το συγκεκριμένο έργο  εμπεριέχετο στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου,

παρακαλώ να μας ενημερώσετε χορηγώντας μας τα παρακάτω στοιχεία:

α) Την σχετική τεχνική μελέτη κατασκευής του έργου.

β) Ποιος τελικά ήταν ο τεχνικός υπεύθυνος και επιβλέπων της κατασκευής του αλλά και ποιος (και πότε) θα το παραλάβει.

γ) Πόσο ακριβώς κόστισαν τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και πόσα ήταν (αναλυτικά) τα εργατικά έξοδα που πληρώθηκαν και σε πόσους.

Ερώτηση 2η:

Με δεδομένο πως ακόμη εκκρεμεί η τσιμεντόστρωση τμήματος του περιφερειακού δρόμου του χωριού Νεοχωρίου, από την άλλη, την Δυτική πλευρά, λίγο πριν την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, η οποία είναι επίσης παρέμβαση μεγίστης  προτεραιότητας  για την ασφάλεια των κατοίκων και την ακεραιότητα των οχημάτων τους, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε πότε ακριβώς  σκοπεύετε να  προχωρήσετε στην κατασκευή του.

Υ.Γ. Παρακαλώ να θεωρήσετε δεδομένη την σταθερή πρόθεση των κατοίκων και των μελών του εκεί Πολιτιστικού Συλλόγου να είναι εθελοντές-αρωγοί σε κάθε τεχνική και άλλη κοινωφελή δράση του Δήμου και των υπηρεσιών του στην περιοχή, αρκεί βέβαια να έχουν ενημερωθεί  γι αυτήν.

Μετά τιμής

Ο ερωτών δημοτικός σύμβουλος

Νικόλαος Φ. Γαζής

Της Δημοτικής Παράταξης «Δίαυλος»

***

 

Ο Αντιδήμαρχος των έργων κ. Λύγδας που ανέλαβε να απαντήσει είπε ότι το έργο της πρώτης ερώτησης (για τα πασαλείμματα) ουσιαστικά δεν επρόκειτο περί έργου, αλλά ήταν μια απλή άμεση παρέμβαση που σκοπό είχε να απαλύνει το πρόβλημα. Συνεπώς ούτε μελέτη υπήρχε, ούτε επιβλέπων τεχνικός, ούτε και θα ακολουθήσει επίσημη παραλαβή.

Για το ζήτημα της ειρωνικής δήλωσης του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ. Ανυφαντή, “μην μιλάτε γιατί χάρη σας κάνουμε που είμαστε τώρα εδώ”, ο Αντιδήμαρχος είπε πως μίλησε με τον πρόεδρο της Τ. Κοινότητας ο οποίος και αρνήθηκε πως το είπε…

[Σημείωση (1) του υπογράφοντος: Το περίεργο θα ήταν να το παραδεχθεί ο πρόεδρος βέβαια, όμως επειδή δεν σκοπεύουμε να τον ακολουθήσουμε στην “κολοκυθιά” τον αντιπαρερχόμαστε και πάμε παρακάτω…

Σημείωση (2): Δεχόμαστε την άποψη του Αντιδημάρχου πως η παρέμβαση αυτή δεν επρόκειτο περί “έργου”.  Το γεγονός όμως πως τα πασαλείμματα δεν αποτελούσαν “έργο”και συνεπώς δεν είχαν τεχνική μελέτη, επιβλέποντα κ.λ.π. δεν σημαίνει πως δεν κόστισε κάποια χρήματα, υποθέτουμε των δημοτών. Δηλαδή από την στιγμή που καταναλώθηκε μια παλέτα με καμιά σαρανταριά(?) τσουβάλια τσιμέντο, ένα φορτηγό αμμοχάλικο και υπήρξε και μια μπετονιέρα, πέρα από τους 3-4 εργαζόμενους  κι ένα ρολό πλέγμα -έστω κι αν δεν χρησιμοποιήθηκε- ασφαλώς και γεννάται ζήτημα δαπάνης, δηλαδή πόσο κόστισαν όλα αυτά και από ποιο λογαριασμό προήλθαν τα χρήματα. Κι αυτό δεν απαντήθηκε…] 

***

Στην δεύτερη ερώτηση, η απάντηση ήταν ιδιαίτερα θετική: Ο Αντιδήμαρχος αναγνώρισε την σοβαρότητα του προβλήματος που υπάρχει στο συγκεκριμένο τμήμα και εξήγησε ότι οι τσιμεντοστρώσεις στα χωριά της περιοχής (μία εκ των οποίων είναι και αυτή) έχουν ομαδοποιηθεί και πρόκειται οσονούπω να γίνουν σαν ενιαίο έργο.

Το περιμένουμε…

Ν. Γαζής

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *