Η Λαϊκή Συσπείρωση για την τελευταία συνεδρίαση του Δ Σ

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την τελευταία συνεδρίαση του Δ Σ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣYΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

            Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 7 Ιουνίου η αντίδραση μας στην δευτερολογία του εισηγητή στο θέμα της πρότασης ανακήρυξης σε επίτιμο δημότη του Τάκη Ευσταθίου, συλλέκτη έργων τέχνης και γκαλερίστα, προκάλεσε την αποβολή από την τηλεδιάσκεψη δημοτικού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Καταγγέλλουμε σε όλους τους Λευκαδίτες την απαράδεκτη αυτή ενέργεια που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους φίμωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, με αφορμή το επεισόδιο που προκλήθηκε από αυτή την απαράδεκτη στάση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις.

 

Ως προς την ουσία της αντιπαράθεσης στην εισήγηση, και στην τοποθέτηση του εισηγητή, ορισμένες επισημάνσεις:

Επισήμανση 1η:

Η αναφορά στην εισήγηση της δημοτικής αρχής για την περίοδο που ο Τάκης Ευσταθίου διατηρούσε γκαλερί έργων τέχνης Νέα Υόρκη, ότι «βοηθούσε καλλιτέχνες που έβρισκαν την ελευθερία τους από την Ρωσία» (δηλαδή την σοβιετική ένωση) δικαιολογημένα δημιουργεί ερωτηματικά για το ρόλο του συγκεκριμένου επιχειρηματία της τέχνης, εκείνη την περίοδο. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν κάθε τρόπο, έτσι και την τέχνη για να συκοφαντήσουν τη Σοβιετική Ένωση στα μάτια των λαών. Έδωσαν απίστευτα ποσά αναδεικνύοντας διάφορους καλλιτέχνες «αυτομολήσαντες», χαρίζοντας τους την αναγνώριση που πιθανά επιζητούσαν. Είναι γνωστός ο ρόλος και η εμπλοκή σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τότε, της CIA.

Επισήμανση 2η:

Όσοι υπερασπίζονται την σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα που έχει την αντανάκλαση της και στην τέχνη, πάντα σε αντίθεση με το «ανελεύθερο καλλιτεχνικά καθεστώς της ΕΣΣΔ», ας ρίξουν μια ματιά στον τελευταίο «τρομονόμο για την τέχνη» της ευρωπαϊκής ένωσης που επιβάλλει την λογοκρισία σε όλες τις τέχνες.

Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας».

Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον «τρομονόμο», γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους.

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από αυτά που συμβαίνουν στον «ελεύθερο κόσμο» του καπιταλισμού.

Επισήμανση 3η:

Ακόμα κι αν παραβλέψει τα τεράστια πολιτιστικά επιτεύγματα και τον πρωτοπόρο ρόλο της σοβιετικής τέχνης σε όλους τους τομείς της τέχνης δεν μπορεί να παραβλέψει το εξής: ότι όλος ο κόσμος, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πολίτη της σοβιετικής κοινωνίας, και κυρίως η νεολαία είχε πρόσβαση, με τη φροντίδα του κράτους, και ελεύθερα, σε όλο τον πνευματικό πλούτο της ανθρωπότητας. Χωρίς περιορισμούς, ακόμα και σε αυτόν του «δυτικού» κόσμου. Από την άλλη, ας ρίξει κανείς μια ματιά σήμερα, στον πολιτιστικό «βόθρο» που είναι αναγκασμένη να επιπλέει ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία, αποκλεισμένος από την «υψηλή τέχνη» που είναι μόνο για τους «λεφτάδες».

 

Επίσης, ορισμένες επισημάνσεις για καθαυτή την απαράδεκτη ενέργεια του προέδρου:

Οι «ψυχροπολεμικές» αντισοβιετικές απόψεις, που έρχονται από το παρελθόν, που συν τοις άλλοις δεν έχουν και ιστορική βάση, θα έχουν την απάντηση τους σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο  είτε εντός είτε «εκτός θέματος».

Η εφαρμογή του κανονισμού «όπως και όποτε του αρέσει» του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου «πίσω από τα κουμπιά της εφαρμογής της τηλεδιάσκεψης» δε θα περάσει. Ισχύει στο ακέραιο, η τελευταία φράση στη δήλωση αποχώρησης της παράταξης μας.

Μας ικανοποιεί η αντίδραση των άλλων παρατάξεων και η αποχώρηση πολλών δημοτικών συμβούλων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενάντια στην πραξικοπηματική ενέργεια του προέδρου που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.

 

Τέλος, όσον αφορά τη στάση μας για την ανάδειξη του Τάκη Ευσταθίου ως επίτιμου δημότη τοποθετηθήκαμε αρνητικά έχοντας τη διάθεση να παραβλέψουμε το σημείο της πολιτικής και ιστορικής κριτικής μας που απευθύνονταν αποκλειστικά στη δημοτική αρχή. Ωστόσο, θεωρούμε ό,τι η ύψιστη απόδοση τιμής σε μη δημότη Λευκάδας πρέπει να αφορά ένα πνευματικό κατόρθωμα, την εξαίρετη συμβολή στον πνευματικό πολιτισμό μας, κάτι ηθικά και πνευματικά «μεγάλο» κλπ, και όχι την υλική συμβολή ενός συλλέκτη- γκαλερίστα στη δημιουργία ενός μουσείου που, σύμφωνα με την τοποθέτηση του εισηγητή, ανάμεσα στα άλλα, «φέρνει κόσμο στη Λευκάδα» και «αναβαθμίζει το brand name του τόπου μας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *