Βουλευτής: Μέχρι 1. 400.000 Ε για να γίνει πύλη εισόδου η Λευκάδα

Βουλευτής: Μέχρι 1. 400.000 Ε για να γίνει πύλη εισόδου η Λευκάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 20 Μαΐου 2021

 

Θανάσης Καββαδάς: «Μέχρι 1.400.000 ευρώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας για κτιριακές υποδομές με σκοπό τη δημιουργία θαλάσσιας πύλης εισόδου στη Λευκάδα – Λιμενικό Φυλάκιο στο Μεγανήσι»

 

Δεύτερη συνάντηση μέσα σε ένα μήνα είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, προκειμένου να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης θέματα αρμοδιότητάς του που απασχολούν το νομό. Παράλληλα είχε συναντήσεις με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο κ. Θεόδωρο Κλιάρη, τον Υπαρχηγό Αντιναύαρχο κ.Γεώργιο Αλεξανδράκη, καθώς και με τον νέο Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκη.

Συζητήθηκε το θέμα ίδρυσης Λιμενικής Αρχής στο Μεγανήσι, αίτημα το οποίο έχει διατυπωθεί τόσο από τον Βουλευτή, όσο και από το Δήμο Μεγανησίου, ο οποίος μάλιστα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει εξασφαλίσει κτίριο για τη στέγαση και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Τόνισε ότι η παρουσία του Λιμενικού στο Μεγανήσι θα καλύψει ουσιαστικές ανάγκες σε στεριά και θάλασσα σε όλο το νομό, ενώ επεσήμανε ότι θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες και του Μεγανησίου και των μικρότερων νησιών της περιοχής όπως ο Κάλαμος, ο Καστός και ο Σκορπιός, που το καλοκαίρι έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι, έχοντας λάβει υπόψη του την εισήγηση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος και συναρμόδιων υπηρεσιών, υπάρχει πρόθεση ίδρυσης Λιμενικού Φυλακίου, στο οποίο θα απασχολούνται περίπου 4 με 5 άτομα, επί εικοσιτετραώρου βάσεως, για αρκετούς μήνες το χρόνο.

Ο Βουλευτής επανέφερε το θέμα της αύξησης των οργανικών θέσεων στο Λιμεναρχείο Λευκάδας και στο Λιμενικό Σταθμό στο Νυδρί, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τόσο το νέο φυλάκιο, όσο και οι τρέχουσες ανάγκες του Λιμενικού Σώματος στο Νομό, αίτημα το οποίο είχε μεταφέρει εγγράφως στο Υπουργείο κατά το παρελθόν. Επιπλέον για το νέο Λιμενικό Φυλάκιο στο Μεγανήσι, ζήτησε να εξοπλιστεί με όχημα και σκάφος. Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι το θέμα των οργανικών θέσεων θα τακτοποιηθεί σύντομα, ενώ εξετάζει θετικά τα δύο άλλα ζητήματα.

Στη συνέχεια, με δεδομένο ότι πλέον το Υπουργείο Ναυτιλίας διαθέτει δικό του προϋπολογισμό στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει έργα, εφόσον γίνουν και κατατεθούν οι σχετικές μελέτες, ο κ. Καββαδάς, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας, κ. Σπύρο Καρβούνη, πρότεινε την χρηματοδότηση, κατά προτεραιότητα, 3 έργων, και συγκεκριμένα:

  1. Προμήθεια – εγκατάσταση συστήματος υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων στην ΕΒΖ Βλυχού, προϋπολογισμού 75.000 ευρώ
  2. Προμήθεια και εγκατάσταση πίλαρ σκαφών στο λιμάνι Νικιάνας, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ
  3. Προμήθεια και εγκατάσταση πίλαρ σκαφών στο λιμάνι Βαθέως Μεγανησίου, προϋπολογισμού 85.000 ευρώ.

Επιπλέον, συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας κτιριακών υποδομών για τη λειτουργία θαλάσσιας πύλης εισόδου στη Λευκάδα, στο πλαίσιο της συνθήκης Σένγκεν, στις οποίες μάλιστα θα μετεγκατασταθούν το Λιμεναρχείο Λευκάδας και το Λιμενικό Ταμείο. Το νέο κτίριο, το οποίο θα κατασκευαστεί με πόρους του Υπουργείου Ναυτιλίας, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εισόδου-Εξόδου στα θαλάσσια Συνοριακά Σημεία Διέλευσης, το οποίο συντονίζει η Κυβέρνηση. Ο Βουλευτής εξήρε την προετοιμασία των μελετών και εν γένει του φακέλου που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα από το Λιμενικό Ταμείο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η Λευκάδα να είναι μέσα στα 16 Σημεία Διέλευσης πρώτης προτεραιότητας, που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα σε σύνολο 64.

Ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα σταλεί χρονοδιάγραμμα καθώς και οδηγίες για συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν από το Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας, διαδικασίες που μόλις ολοκληρωθούν θα εγκριθεί και η χρηματοδότηση με ενδεικτικό προϋπολογισμό 1,4 εκ. ευρώ.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής επανέφερε το θέμα της αδειοδότησης των πλωτών εξεδρών, το οποίο έχει θέσει ήδη δύο φορές με έγγραφά του, ζητώντας να προβλεφθεί η δυνατότητα να μειωθεί η  ελάχιστη απόσταση 300 μέτρων μεταξύ διαδοχικών πλωτών εξεδρών. Ο Υπουργός ανέφερε ότι το αίτημα εξετάζεται θετικά και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει τροποποίηση στο σχετικό ΦΕΚ που θα δίνει λύση.

Τέλος, αναφέρθηκε στον ήρωα του Λιμενικού Σώματος Λευκάδας, Μαρίνο Ζαμπάτη, με καταγωγή από το Μεγανήσι, ο οποίος έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και το όνομα του οποίου δόθηκε σε ένα από τα δύο νέα, υπερσύγχρονα σκάφη που εξασφάλισε πρόσφατα το Λιμενικό Σώμα. Προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του, ο κ.Καββαδάς προσκάλεσε τον Υπουργό στα εγκαίνια του λιμενικού φυλακίου του Μεγανησίου, όταν αυτά πραγματοποιηθούν, ενώ ζήτησε να παραστεί στην τελετή και το ταχύπλοο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού που φέρει το όνομά του Μαρίνου Ζαμπάτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *