Η Κ.Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ για το ΕΛΤΑ Βασιλικής

Η Κ.Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ για το ΕΛΤΑ Βασιλικής

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη μεθόδευση κλεισίματος του καταστήματος ΕΛΤΑ Βασιλικής και την γενικότερη υποβάθμιση υπηρεσιών των ΕΛΤΑ Λευκάδας

 

Η εξέλιξη της τραγικής κατάστασης που έχουν επέλθει τα ΕΛΤΑ δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Το ΚΚΕ, χρόνια τώρα με τις παρεμβάσεις του έχει καταγγείλει και προειδοποιούσε για την πολιτική σχεδιασμού ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ.

Η εξέλιξη αυτή είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της στρατηγικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για την «απελευθέρωση της αγοράς», δηλαδή την παράδοσή της στους επιχειρηματικούς ομίλους,  η οποία ζημιώνει πολλαπλά τόσο το κοινό αυτών των υπηρεσιών όσο και τους εργαζόμενους στον κλάδο. Σε αυτό το πλαίσιο τα ΕΛΤΑ απαξιώθηκαν συστηματικά για να μπορέσουν να αποκτήσουν μερίδιο και άλλες εταιρίες, λειτουργώντας, παράλληλα, με κριτήριο το κέρδος και τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών για να μεγαλώσουν το μερίδιο τους στην αγορά. Έτσι, τα προηγούμενα χρόνια οδηγήθηκαν στο να κλείσουν ταχυδρομικά καταστήματα, που «δεν ήταν κερδοφόρα», σε όλη τη χώρα και στη Λευκάδα. Η «λύση» του ταχυδρομικού πρακτορείου είναι ξεπερασμένη, παλιότερων εποχών και δεν μπορεί να εμφανίζεται ως σύγχρονη αντιμετώπιση.

 

Ιδιαίτερη ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προώθησε παραπέρα τη στρατηγική αυτή εντάσσοντας τα ΕΛΤΑ στο «Υπερταμείο», ανοίγοντας το δρόμο στην ολοκλήρωσή της από την κυβέρνηση της ΝΔ. Διακηρυγμένος στόχος είναι η είσοδος «ενός νέου», στρατηγικού επενδυτή που θα εξαγοράσει την κερδοφόρα εταιρεία, για την οποία ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ολόκληρες περιουσίες.
Αυτή η πολιτική έχει κάνει τις ταχυδρομικές υπηρεσίες πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό ενώ η κερδοφορία των ομίλων έχει εκτοξευτεί, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο προωθείται η περαιτέρω υποβάθμιση και το σταδιακό «ξήλωμα» των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

 

Στη Βασιλική μεθοδεύεται το κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ που λειτουργούσε στη δημοτική ενότητα του πρώην Δήμου Απολλωνίων. Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα με τη διανομή της αλληλογραφίας στην περιοχή. Επίσης, στο συγκεκριμένο κατάστημα, υπάρχει τραπεζική θυρίδα που εξυπηρετεί τους κατοίκους και για αναλήψεις ή καταθέσεις χρημάτων.

Στην πόλη της Λευκάδας και συνολικά στο νησί τον τελευταίο χρόνο οι καθυστερήσεις στην αλληλογραφία είναι μεγάλες σε χρονική διάρκεια, ενώ πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε ανακοίνωση από το κεντρικό ταχυδρομικό κατάστημα ότι η διανομή της αλληλογραφίας της πόλης της Λευκάδας θα πραγματοποιείται στο εμπορικό κέντρο «the city» και στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου με μοιρασμένες τις περιοχές της πόλης, δύο φορές την εβδομάδα για μια ώρα την κάθε φορά για την εξυπηρέτηση του κοινού!

Η καθολική υποχρέωση να φτάνουν τα ΕΛΤΑ σε κάθε σημείο της χώρας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο, μπαίνει στο ζύγι του κέρδους. Έτσι, θα συνεχίσουν να κλείνουν καταστήματα, θα μειωθεί και άλλο ο αριθμός των ταχυδρόμων, θα μπουν νέα κριτήρια για την παράδοση γραμμάτων και δεμάτων, ανάλογα με το αν αυτό επιφέρει κέρδος στον επενδυτή και όχι η υποχρεωτική και καθημερινή παράδοση όπως γνωρίζαμε. Αυτό ονοματίζεται από την κυβέρνηση ως «εξυγίανση» και «εκσυγχρονισμός» κρύβοντας ότι κριτήριο για τη λειτουργία των υπηρεσιών ταχυδρομείου – ταχυμεταφορών είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα κι όχι οι ανάγκες του λαού.

Απαιτούμε να διατηρηθούν και να στελεχωθούν πλήρως με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα τα Ταχυδρομικά καταστήματα της Λευκάδας!

Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός είναι σύγχρονες ταχυδρομικές υπηρεσίες καθολικές και προσβάσιμες σε κάθε περιοχή της χώρας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες. Με σύγχρονες υποδομές, γραφεία, κέντρα διαλογής, οχήματα και μέσα που να διασφαλίζουν την φτηνή και ποιοτική πρόσβαση του λαού σε ενιαία κοινωνική υπηρεσία ταχυδρομείου – ταχυμεταφορών, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό απαλλαγμένη από το «βραχνά» του κέρδους και του ανταγωνισμού με τις άλλες εταιρίες.

17/5/2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *