Στη 19 Μαΐου στη Βουλή ο εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση

Στη 19 Μαΐου στη Βουλή ο εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση

Αισιοδοξία* ότι η Ελλάδα μετά την πανδημία θα έχει μια «ισχυρή ανάκαμψη», πολύ καλύτερη από τις πρόσφατες αισιόδοξες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. (…)
Ο αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης Υπουργός ανακοίνωσε ότι ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις 19 Μαΐου και θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023.
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι σε αυτόν προβλέπεται εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη με 43 % από τον πρώτο γύρο, πλαφόν 3 % για είσοδο στα Συμβούλια, επαναφορά της πενταετούς θητείας και λελογισμένη μείωση του αριθμού των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε νέα έκτακτη χρηματοδότηση των ΟΤΑ μετά από αποτίμηση που θα υπάρξει για τις απώλειες που υπέστησαν από την πανδημία (μη απόδοση δημοτικών τελών από τις κλειστές επιχειρήσεις κ.α.) το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου. Για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, εν μέσω της πανδημίας, το Κράτος έχει συνδράμει τους ΟΤΑ με 187,1 εκατ. ευρώ. πέρυσι και με 50 εκατ. ευρώ τους πρώτους μήνες φέτος, είπε ο κ. Πέτσας.
Ανέφερε ότι η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους θα γίνει κατόπιν διαλόγου που θα ακολουθήσει τη βασική θεσμική μεταρρύθμιση, που είναι η λεγόμενη πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικού Κράτους και Αυτοδιοίκησης και την μεταφορά των απαραίτητων πόρων προς την τελευταία.
Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα η συζήτηση της Κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ) για τις αρμοδιότητες να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο προκειμένου τον Σεπτέμβριο να πάρει τη μορφή νομοθετήματος.

* Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/via airetos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *