Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Πότε θα βγάλουμε τη μάσκα

Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Πότε θα βγάλουμε τη μάσκα

Οι ειδικοί μιλούν για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, τους μαζικούς εμβολιασμούς και σχολιάζουν παράλληλα την άρση των περιορισμών αλλά και τα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν κατά την τουριστική περίοδο

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, την άρση των μέτρων και το ενδεχόμενο να βγάλουμε τις μάσκες μίλησαν στην εκπομπή του Open «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, κάνοντας ειδική αναφορά στις μάσκες.

Όπως είπε ο κ. Βατόπουλος, «η κοινωνία δεν άντεχε άλλο το οριζόντιο κλείσιμο, γι’ αυτό πλέον ακολουθούμε τον καθολικό έλεγχο του πληθυσμού με τεστ» και υπογράμμισε ότι «δεν ανοίγουμε επειδή η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά επειδή ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του».  Τόνισε ωστόσο ότι «o ιός είναι εδώ» και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς όπως είπε, ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα μπορεί να συμβεί, γι’ αυτό και όλοι πρέπει να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα, σημείωσε.

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Για το πότε θα βγάλουμε τη μάσκα, ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε σε 3 προϋποθέσεις. Όπως είπε «πρέπει να ανέβει το επίπεδο εμβολιασμού και να πέσει η συχνότητα των κρουσμάτων, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη μάσκα» και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι εφικτό «όταν ο μισός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί». Σημείωσε ακόμα ότι «η επιτροπή θέλει να γίνονται τα πράγματα σιγά σιγά, για να μπορεί να υπάρχει μια αξιολόγηση» και παραδέχτηκε ότι «η άρση των μέτρων είναι ένα ρίσκο». «Πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος που ασχολείται στον τουρισμό. Ταξιτζήδες, υπάλληλοι αεροδρομίων κλπ Ο δείκτης θετικότητας αυτή τη στιγμή είναι λίγο μπερδεμένος».

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, σημείωσε ότι πάντα θα είναι κίνδυνος οι μεταλλάξεις και θα παραμείνουν μέχρι να εμβολιαστεί το 90% του πλανήτη. Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Μπουρλά για το αν θα χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου, η ίδια αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν δεδομένα για τη διάρκεια ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο. Είναι πολύ βιαστικό να το πούμε», ενώ για το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες τόνισε ότι δεν είναι ακόμη κάτι σίγουρο, «να εμβολιαστούν πρώτα 6.000.000 Έλληνες». Η κ. Λινού σημείωσε ότι είναι ανησυχητικό με το άνοιγμα του τουρισμού να επιτρέπεται η εστίαση σε εσωτερικό χώρο.

Πηγή:www.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *