Απαγορεύονται τα αδρανή υλικά στους κάδους

Μην αφήνετε αδρανή υλικά στους κάδους

Μην αφήνετε αδρανή υλικά στους κάδους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Λευκάδα, 10/5/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός: “Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες. Επιβάλλεται η υπεύθυνη στάση όλων μας.”

 

Απαγορεύεται η εναπόθεση αδρανών υλικών σε κοινόχρηστους χώρους και κάδους

 

Ενημερώνουμε όλους τους δημότες μας ότι, τα προϊόντα και τα υλικά προερχόμενα από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και γενικά οικοδομικές εργασίες, δηλαδή μπάζα, χώματα και άλλα αδρανή υλικά, θεωρούνται ειδικά απορρίμματα και μεταφέρονται αποκλειστικά με ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του υπεύθυνου εργασιών, και δεν επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους.

Βάση του άρθρου 7 της ΚΥΑ 36259/2010 και του ν. 4042/2012 «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος − Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ − Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων − Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ − Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής», είναι υποχρέωση των ιδιωτών η εναλλακτική διαχείριση (ανακύκλωση) – συλλογή και παράδοση αποβλήτων κατεδαφίσεων (μπάζα) που παράγουν. Η υποχρέωση προκύπτει από την νομοθεσία των ΑΕΚΚ όπου ορίζεται ότι υπεύθυνος για τη διαχείριση των αποβλήτων είναι ο παραγωγός τους.

Απαγορεύεται αυστηρά η με οποιοδήποτε τρόπο απόρριψη αχρήστων υλικών, (αδρανή υλικά, μπάζα, στερεά απόβλητα), σε κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς χώρους, όπως οικόπεδα, ακάλυπτοι χώροι, ρέματα, άλση, δάση κλπ. Η εναπόθεση οικοδομικών υλικών ή μπαζών στους κοινούς κάδους απορριμμάτων και στους κάδους ανακύκλωσης τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο.

Η ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων (μπαζών) στο περιβάλλον δημιουργεί κινδύνους, όπως πυρκαγιών και πλημμυρών. Υποβαθμίζει αισθητικά και ουσιαστικά το φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά και το έδαφος. Συχνά δε, τα μπάζα (ΑΕΚΚ) περιέχουν και επικίνδυνες ουσίες. Ακόμη σοβαρότερους κινδύνους για το περιβάλλον και την πανίδα επιφέρει το συχνό φαινόμενο της απόθεσης μπαζών σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές και υγροβιότοπους.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με το Τμήμα Καθαριότητας και Πρασίνου στο 2645360535.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *