Βουλευτής: Θετική η Υπ. Πολιτισμού στα σημαντικά αιτήματά μας

Βουλευτής: Θετική η Υπ. Πολιτισμού στα σημαντικά αιτήματά μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 26 Απριλίου 2021

 

Θανάσης Καββαδάς: «Μία παραχώρηση και τρεις μελέτες για το Αρχαιολογικό Μουσείο, τις Αλυκές Αλεξάνδρου και τα διατηρητέα της οδού Θ.Στράτου, τα αιτήματα που έθεσα στην Υπουργό Πολιτισμού – Θετική η κ. Μενδώνη»

 

Τηλεδιάσκεψη εφ’ όλης της ύλης για θέματα πολιτισμού της Λευκάδας είχε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, παρουσία και της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας κ. Ολυμπίας Βικάτου.

Ο Βουλευτής επεδίωξε την τηλεδιάσκεψη, προκειμένου από κοινού να επικαιροποιήσουν την πορεία των θεμάτων που είχαν συζητηθεί με την Υπουργό το Δεκέμβριο του 2020 και που αφορούν μεταξύ άλλων το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαίο Θέατρο, τις Αλυκές Αλεξάνδρου, τη συντήρηση ιστορικών κτιρίων, όπως τα δύο διατηρητέα κτίρια επί της οδού Θ.Στράτου (έναντι ΟΤΕ), τη χρηματοδότηση πολιτιστικών συλλόγων, και άλλα.

Σχετικά με τη δημιουργία νέου αρχαιολογικού μουσείου, και σε συνέχεια επικοινωνίας του Βουλευτή με τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ κ. Μπέζα, αλλά και άλλων ενεργειών του σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, για την παραχώρηση του οικοπέδου Ο.Τ.479 του ΒΚ75 από την ΕΤΑΔ στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο κ.Καββαδάς ζήτησε από την Υπουργό να συνδράμει στην πρόοδο της διαδικασίας, καταθέτοντας επίσημο αίτημα προς την ΕΤΑΔ. Η Υπουργός δεσμεύθηκε ότι μέσα στις προσεχείς ημέρες το Υπουργείο Πολιτισμού θα ζητήσει και επίσημα το οικόπεδο με έγγραφό του.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής στάθηκε στο θέμα της ανάδειξης των Αλυκών Αλεξάνδρου στους Καρυώτες, ζητώντας τη συνδρομή της Υπουργού προκειμένου με κατάλληλες παρεμβάσεις να δημιουργηθεί ένα υπαίθριο μουσείο και την αναστήλωση και ανάπλαση κτιρίων για αναπαράσταση και αναβίωση των δραστηριοτήτων που σχετίζονταν με την παραγωγή αλατιού. Ο Βουλευτής συμφώνησε με την Υπουργό το επόμενο διάστημα να επισκεφθεί το χώρο  τεχνικό κλιμάκιο του Υπουργείου καθώς και να δρομολογηθεί ένα master plan για τη μελλοντική αξιοποίηση της περιοχής.

Επιπλέον συζητήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης των μελετών που απαιτούνται για την ανακατασκευή των δυό διατηρητέρων κτιρίων της Οδού Θ.Στράτου, που το ένα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και στεγάζει σήμερα διάφορα πολιτιστικά σωματεία, και το άλλο ανήκει στο Δήμο Λευκάδας και στεγάζει το ιστορικό αρχείο.  Ο Βουλευτής τόνισε την ανάγκη τέτοια εμβληματικά κτίρια να ανακαινίζονται και να αξιοποιούνται, καθώς αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Η Υπουργός δεσμεύθηκε να εισηγηθεί την ένταξη των μελετών σε κάποιο από τα προγράμματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στη συνέχεια συζητήθηκε η πορεία των απαλλοτριώσεων, στο πλαίσιο των εργασιών ανάδειξης του αρχαίου Θεάτρου, για τις οποίες ο Βουλευτής ζήτησε την επιτάχυνσή τους, ενώ αναφορά έγινε στην πορεία των επισκευών σε ιερούς ναούς του νησιού, οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Τέλος, έθεσε υπ’ όψιν της Υπουργού μια σειρά αιτημάτων επιχορήγησης για πολιτιστικά σωματεία και δράσεις στην Λευκάδα. Η κ.Μενδώνη τον ενημέρωσε ότι τέτοια αιτήματα θα αξιολογηθούν από ειδικές επιτροπές αμέσως μετά το Πάσχα.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Βουλευτής ευχαρίστησε την Υπουργό για τη μέχρι τώρα θετική στάση της απέναντι στις πολιτιστικές ανάγκες της Λευκάδας, τονίζοντας ότι η περαιτέρω στήριξη των μακραίωνων παραδόσεων, της ιστορίας και της ιδιαίτερης κουλτούρας του νησιού είναι παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές Λευκαδιτών, αλλά και ένα δώρο μοναδικής αξίας από την Λευκάδα στους επισκέπτες της και σε όλο τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *