Τα μέτρα κατά την Μ. Εβδομάδα-Τα ωράρια των καταστημάτων

Τα μέτρα κατά την Μ. Εβδομάδα Τα ωράρια των καταστημάτων

Το ωράριο κυκλοφορίας αλλά και οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων – Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες – Υποχρεωτικά self tests στο Δημόσιο από τη Δευτέρα

Ξεκίνημα Μεγάλης Εβδομάδας, από αύριο, 26 Απριλίου, και νέες αλλαγές στα μέτρα του lockddown μπαίνουν στη ζωή μας. Έτσι τη Μεγάλη Εβδομάδα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 05:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 μέχρι και τις 23:00. Tο Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό μετακίνησης 6 όπως συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο.

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία στις εκκλησίες του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, όπως έχει γίνει γνωστό:

  • Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών
  • Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα που έχει προτείνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου.

Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν και σήμερα Κυριακή 25 Απριλίου, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή θα μείνουν ανοικτά έως τις 19.00. Υπενθυμίζεται πως λόγω μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη 4 Μαΐου.

Το προτεινόμενο πασχαλινό ωράριο λειτουργίας:

Κυριακή 25 Απριλίου 11.00 – 18.00
Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Τρίτη 27 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 13.00 – 19.00
Μ. Σάββατο 1 Μαΐου 09.00 – 15.00
Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου Κλειστά
Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου Κλειστά
Τρίτη 4 Μαΐου 2021 Κλειστά

Yποχρεωτικό self test στο Δημόσιο από τη Μεγάλη Δευτέρα

Aπό τη Δευτέρα 26 Απριλίου, γίνεται υποχρεωτικό το self test gia όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.

Ειδικά για την εβδομάδα 26 Απριλίου έως 5 Μαΐου, θα διατεθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες 2 self-test. Στην εκπαιδευτική κοινότητα η διάθεση των self-test θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα, καθώς τα σχολεία πλέον είναι κλειστά για τις διακοπές του Πάσχα. Η μεταβατική χρονική περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παρατείνεται μέχρι 2 Μαΐου.

Μετακίνηση εκτός νομού

Τα έκτακτα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων εκτός νομού δημοσιεύθηκαν το πρωί της Παρασκευής μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, τα οποία θα ισχύουν, έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

Πηγή:www.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *