Σαλπάρισε για τη χώρα των αγγέλων ο Μαέστρος Νίκος Θάνος

Έφυγε σήμερα από την ζωή ο Νίκος Θάνος “Μορίνας”.

Το ομοίωμα του Ε/Γ ΓΛΑΡΟΣ, ένα από τα πολλά χειροποίητα έργα του εκλιπόντος Μαέστρου που υπάρχουν στο Μουσείο της Φανερωμένης. Επί χρόνια ο ΓΛΑΡΟΣ ήταν το μοναδικό συγκοινωνιακό μέσο προς Πειραιά (&Αθήνα)

***

Αισθητά φτωχότερη από σήμερα η Λευκάδα, αφού έχασε ένα από τα πιο ξεχωριστά παιδιά της, τον κορυφαίο Αρχιμουσικό, χοροδιδάσκαλο, και πολύπλευρο καλλιτέχνη Νίκο Θάνο – Μορίνα, ή απλά “Μαέστρο” όπως συνηθίζαμε να τον αποκαλούμε όσοι είχαμε την τύχη να υπάρξουμε μαθητές του. Και είμαστε πάρα πολλοί, καθώς ο Μαέστρος έγραψε με την παρουσία και την δράση του πολλές και λαμπρές σελίδες  σε όλα σχεδόν τα παλαιότερα μουσικοχορευτικά σωματεία της Λευκάδας, στα οποία άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, αλλά και σε πολλές μουσικές και χορευτικές σχολές εκτός Λευκάδας.

Θεωρώ βέβαιο πως άλλοι, πολύ καταλληλότεροι από μένα, που έζησαν και συνεργάστηκαν πολύ περισσότερο μαζί του, θα αναφερθούν στο έργο του και στην τεράστια προσωπικότητα του εκλιπόντος. Εγώ θα αρκεστώ να αναφερθώ σε δυο αποκλειστικά δικά του δημιουργήματα τα οποία και θεωρώ σαν κορυφαία κληροδοτήματα στον πολιτισμό και την τέχνη της Λευκάδας:  Το ένα είναι ο χορός με τους τεντζερέδες που τον εμπνεύστηκε στην πλατεία της Καρυάς, όταν ήταν μαέστρος του Απόλλωνα, βλέποντας τις λυγερόκορμες Καρσάνες να μεταφέρουν το νερό από την παρακείμενη βρύση με τις τέντζερες  αμολητές στο κεφάλι! Χορός που έκτοτε καθιερώθηκε σαν το σήμα κατατεθέν του Απόλλωνα Καρυάς.  Το άλλο είναι η χειροποίητη από τον ίδιο Συλλογή από περίπου 60 ξύλινα ομοιώματα ιστορικών και άλλων πλοίων, που δώρισε προ δεκαετίας στην Ι. Μονή της Φανερωμένης και πλέον αποτελούν το “Ναυτικό Μουσείο” της Ι. Μονής..

Καλό σου ταξίδι Μαέστρο και σε ευγνωμονούμε για την σπουδαία παρουσία και προσφορά σου…

Νίκος Γαζής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *