Φορέας προστασίας και αξιοποίησης του “Ναυαγίου” της Ζακύνθου

Φορέας προστασίας και αξιοποίησης του “Ναυαγίου” της Ζακύνθου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

 

Στήριξη της προσπάθειας του Υπουργείου Τουρισμού,

για την θέσπιση του Φορέα  προστασίας και αξιοποίησης του Ναυαγίου

 

  • Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: “Χαιρετίζουμε την αξιοποίηση και προστασία του χώρου, του εμβληματικού πλοίου και των επισκεπτών, κάτι που σηματοδοτεί μια προοπτική ανάπτυξης, κάνοντας την τοπική κοινωνία να νιώσει υπερηφάνεια”

 

Την προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού για την θέσπιση του Φορέα Διαχείρισης “Ναυάγιο Ζακύνθου Α.Ε.” με στόχο την ορθολογική διαχείριση ενός πρωταγωνιστικού τουριστικού τόπου της Ζακύνθου και της χώρας, στηρίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων με την κατα πλειοψηφία απόφασή του, συζητώντας το θέμα “Η προωθούμενη σύσταση Α.Ε για την περιοχή του Ναυαγίου” που εισήγαγε η παράταξη της “ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά” κατά την τακτική συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε μέσω της υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης e:Presence.gov.gr.

 

Με το κατά πλειοψηφία ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ζητάει στον υπο θέσπιση φορέα να γίνει πρόβλεψη εκπροσώπησης των φορέων Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου και της ταυτότητας  του φυσικού μνημείου της περιοχής του Ναυαγίου που θα χειριστεί ο Φορέας.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητάει επιπρόσθετα ο Φορέας να έχει οπωσδήποτε παρουσία στην Ζάκυνθο και να προβλεφθούν μέτρα και δεσμεύσεις για ανταποδοτικά οφέλη από την αξιοποίησή του προς την Ζακυνθινή κοινωνία σε διάφορους τομείς.

 

Κατα την διάρκεια της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ξενοδόχων της Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη και Γιώργος Τσουρουνάκης (Λαγανα), Γιώργος Μάργαρης (Ζακυνθου) και Νικος Γκλαβάς (Τσιλιβι) και ο Πρόεδρος του Επιμελητηριου Ζακύνθου και Περιφερειακού Επιμελητηρίου Ιονίων Νήσων Φώτης Κόττης εξέφρασαν την πάγια θέση τους ότι η διαχείριση του Ναυαγίου είναι θέμα τοπικό αλλά και εθνικό και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τον εθνικό τουριστικό σχεδιασμό και ως τέτοιο έχει τεθεί στα κέντρα των εθνικών αποφάσεων.

Παράλληλα, δήλωσαν την σημασία που θα έχει η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην διαχείριση της υπόθεσης του Ναυαγίου.

Συμμετείχε, επίσης, ο κ. Τζανέτος Πομώνης, συνεργάτης του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, αείμνηστου Λευτέρη Νιοτόπουλου.

 

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου δήλωσε ότι “η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στέκεται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο σχέδιο της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση και προστασία του Ναυαγίου και θα ανταποκριθεί στο ρόλο που θα της προταθεί και στην συνεργασία για αναπτυξιακές δραστηριότητες και συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής του Ναυαγίου”.

 

Το ψήφισμα της Περιφερειακής Αρχής έχει ως ακολούθως:

 

  1. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στηρίζει την προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού και συναρμόδιων Υπουργείων, για την θέσπιση του “Φορέα Διαχείρισης του Ναυαγίου Ζακύνθου”. Προσπάθεια που πρέπει να στοχεύει στην ορθολογική διαχείριση του σημαντικού, αν όχι μοναδικού τουριστικού προορισμού της Ζακύνθου και της χώρας, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της ζακυνθινής κοινωνίας.
  2. Ζητάμε στον υπό θέσπιση φορέα να γίνει πρόβλεψη εκπροσώπησης των φορέων Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας για την συμμετοχή στην διαχείριση του Φορέα και την πρόβλεψη συνεργασιών εντός και εκτός Ζακύνθου.
  3. Ζητάμε την πρόβλεψη να εξασφαλιστεί, ότι για τον χώρο και την περιουσία που θα χειριστεί ο Φορέας να διατηρηθεί και να συνεχιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας, όπως και η ταυτότητα του φυσικού αυτού μνημείου της περιοχής του Ναυαγίου.
  4. Ζητάμε ο φορέας να έχει οπωσδήποτε παρουσία στην Ζάκυνθο και επίσης να προβλεφθούν μέτρα και δεσμεύσεις για ανταποδοτικά οφέλη προς την Ζακυνθινή κοινωνία σε τομείς ερευνητικούς, τουριστικούς και εκπαιδευτικούς, από τα οφέλη αξιοποίησης του Ναυαγίου.
  5. Το σχέδιο προστασίας και αξιοποίησης του Ναυαγίου και η κρατική μέριμνα μπορεί να αποτελέσει ειδική εμπειρία για την προστασία και αξιοποίηση άλλων τόπων με μορφολογικές και γεωλογικές ιδιαιτερότητες, μεγάλου φυσικού κάλλους και έντονης επισκεψιμότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *