Ρόδη Κράτσα: Εκτίθεται ο κ. Γαλιατσάτος όταν αναφέρεται στο ΕΣΠΑ

Ρόδη Κράτσα: Εκτίθεται ο κ. Γαλιατσάτος όταν αναφέρεται στο ΕΣΠΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου:

Kρείττον εστί το σιγάν του λαλείν”

Εκτίθεται ο κ. Γαλιατσάτος όταν αναφέρεται στο ΕΣΠΑ

 

Επανερχόμενος στο θέμα της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 ο κ. Γαλιατσάτος επιβεβαιώνει την φτώχεια των επιχειρημάτων του και την κακή πρόθεση του ιδίου να αναγνωρίσει την πρόοδο της Περιφερειακής Αρχής και να παίξει γόνιμο ρόλο για το καλό των πολιτών.
Ειλικρινά είναι για λύπηση.

 

Θα ήταν πιο αξιοπρεπές να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος ή ότι τον συμβούλευσαν λάθος ή ότι προσπάθησε με τον τρόπο αυτό να αφυπνίσει τους υπέυθυνους για το καλό του ΕΣΠΑ. Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε γιατί απλούστατα δεν τον ενδιαφέρει το ΕΣΠΑ, το δήλωσε επί της θητείας του, το αποδεικνύει και σήμερα.

Δεν επιδεικνύει ούτε το ελάχιστο ενδιαφέρον. Απλά λοιδορεί, βυσσοδομεί, διαστρεβλώνει, αποσιωπά τα πραγματικά γεγονότα. Τον ενδιαφέρει μόνο να διχάσει. Με αυτό τρέφεται προκειμένου να καλύψει την ανεπάρκειά του στο παρελθόν και την ανυπαρξία ρόλου στο παρόν.

 

Εμείς δεν τον ακολουθούμε στα παιχνιδάκια των ανακοινώσεων. Για αυτό θα του υπενθυμίσουμε μόνο τέσσερα πράγματα με δεδομένα και αριθμούς, όπως πάντα.

 

Πρώτο. Τα οικονομικά στοιχεία που επικαλούμαστε είναι αυθεντικά, αξιόπιστα και δεν επιδέχονται τις αλχημείες του. Κάνει πως καταλαβαίνει ο κ. Γαλιατσάτος ότι στον παρονομαστή μπαίνει πάντα ο Προϋπολογισμός του Προγράμματος (συνολικός προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ, δηλαδή σταθερός αριθμός). Αυτό το κλάσμα δίνει το ποσοστό προόδου, το οποίο είναι συγκρίσιμο.

 

Δεύτερο. Επειδή καμαρώνετε κ. Γαλιατσάτο ότι “παραδώσατε” 108,4 εκ. € συμβάσεις σας υπενθυμίζουμε ότι “παραδώσατε” μόνο 58,8 εκ. € πληρωμές, άρα “παραδώσατε” 49,6 εκ. € συμβάσεις που δεν απορροφήθηκαν. Να σας θυμίσουμε επίσης ότι από τα 108,4 εκ. € συμβάσεις τα 60,3 εκ. € (δηλαδή το 56%) προέρχονται από έργα που ήταν ενταγμένα και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013, δηλαδή της προηγούμενης θητείας από την δική σας και τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα βρήκατε έτοιμα με συμβάσεις. Να σας θυμίσουμε επίσης ότι από τα 58,8 εκ. € πληρωμές τα 45,2 εκ. € (δηλαδή 77%) προέρχονται από την ίδια παραπάνω κατηγορία, δηλαδή έργα του 2017-2013.

 

Τρίτο. Αν ανησυχείτε για την τύχη των έργων που δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023, σας υπενθυμίζουμε, γιατί το ξέρετε βέβαια, ότι τα έργα αυτά θα αποτελέσουν την “προίκα” για το ΕΣΠΑ 2021-2027. Όπως το ΕΣΠΑ 2014-2020 πήρε την “προίκα” των έργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013 έτσι μπορεί να γίνει πάλι.

Τότε θεωρούσατε ότι τα έργα αυτά στερούν ευκαιρίες από το δικό σας πρόγραμμα. Τώρα καμαρώνετε για αυτήν την “προίκα” που αφήσατε.

Αποδεικνύετε, λοιπόν, ακόμη μια φορά ότι χρησιμοποιείτε τα δεδομένα όπως σας συμφέρει, και ουδόλως για την αλήθεια και την διαφάνεια.

 

Τέταρτο. Γιατι αποσιωπάτε επιμελώς 102% αύξηση των Εντάξεων, 94% αύξηση των Συμβάσεων και 47,6% αύξηση των πληρωμών που πραγματοποιούνται επι της νέας Περιφερειακής Αρχής; Αυτά έγιναν μόλις τους 19 τελευταίους μήνες με τις πρωτοφανείς συνθήκες δυσχερειών που επικρατούν στην δημόσια διοίκηση και στην κοινωνία λόγω πανδημίας, και λόγω των επιχειρησιακών δυσκολιών των νέων Δήμων που προέκυψαν χωρίς σχεδιασμό και προετοιμασία.

 

Εμείς δεν θα επανέλθουμε κ. Γαλιατσάτε.

 

Εσείς αντι να καταναλίσκεστε σε αλχημείες, μικροπολιτική και λαϊκισμό, σας προτείνουμε να βοηθήσετε με γόνιμες ιδέες τόσο στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, όσο και στην διαβούλευση για την κατάρτιση του ΕΣΠΑ 2021-2027, όπου είσαστε απόλυτα απών.

 

Μην απεμπολείτε και αυτό το κομμάτι του θεσμικού σας ρόλου.

 

Μπροστά στις μεγάλες ανάγκες της Περιφέρειάς μας όλοι πρέπει να είμαστε παρόντες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *