Ομιλία Θ. Καββαδά στην Βουλή για το Ν/σ του ντόπινγκ κοντρόλ

Ομιλία του Θ. Καββαδά στην Βουλή για το Ν/σ ντόπινγκ κοντρόλ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 1 Απριλίου 2021

 

Θανάσης Καββαδάς: «Ο αθλητισμός διαπλάθει χαρακτήρα, καλλιεργεί το ήθος, αναδεικνύει υψηλές αξίες και ιδανικά, δεν αφορά μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή. Με το νέο νόμο για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, η Ελλάδα επαναφέρει στον αθλητισμό το ‘ευ αγωνίζεσθαι’»

 

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, με την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία του παγκόσμιου κώδικα αντιτόπινγκ και την ενίσχυση του νεοσύστατου Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ).

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η μακρά θητεία του στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού τον κάνει να πιστεύει σε ένα υγιές αθλητικό κίνημα το οποίο όμως για να διασφαλιστεί, ιδιαίτερα στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, όπου υπεισέρχεται ο παράγοντας κέρδος, πρέπει να υπάρχουν και να εφαρμόζονται οι νόμοι. Τόνισε ότι, ενώ στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού χρειάζεται μια μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση, στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού χρειάζονται κανόνες, ώστε να καταπολεμηθεί και να απαλειφθεί η τοξικότητα που είχε κυριαρχήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Σχολίασε ότι η θεσμοθέτηση και εκχώρηση εσόδων από το Στοίχημα στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό, σε μια ισομερή κατανομή, αποτελεί μια επιλογή της κυβέρνησης που δίνει ώθηση στον αθλητισμό, ενώ το υπό ψήφιση νομοσχέδιο στοχεύει περαιτέρω στη θωράκισή του από τη μάστιγα του ντόπινγκ.

Τόνισε ότι ο ελληνικός αθλητισμός δέχθηκε ισχυρά πλήγματα, κατά το πρόσφατο παρελθόν, από ανάλογες υποθέσεις, επισημαίνοντας ότι η κοινωνία και η πολιτεία θέλουν καθαρούς αθλητές, καθαρό αθλητισμό, καθαρά μετάλλια, θέλουν οι φίλοι του αθλητισμού, όσοι παρακολουθούν και αγαπούν τα σπορ, να ξέρουν ότι αυτό που βλέπουν είναι κάτι αγνό, αληθινό, υγιές, θέλουν ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την καταπολέμηση και τον έλεγχο των αναβολικών ουσιών στον αθλητισμό.

Ανέφερε ότι το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο εναρμονίζεται με τον νέο επικαιροποιημένο κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), ο οποίος το 2018 είχε επισημάνει τα κενά που υπήρχαν  στη χώρα μας, στο θεσμικό αλλά και στο λειτουργικό πλαίσιο των υπηρεσιών που ήταν επιφορτισμένες με τον έλεγχο χρήσης αναβολικών ουσιών στον ελληνικό αθλητισμό.

Για τη συμμόρφωση με αυτές τις συστάσεις, ανέφερε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε μια νέα ανεξάρτητη αρχή, τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (EOKAN), με ουσιαστική αυτονομία και ανεξαρτησία, οικονομική αυτοτέλεια και διευρυμένες αρμοδιότητες, έναν σύγχρονο και λειτουργικό οργανισμό αντιντόπινγκ, καθώς η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία του νέου, διεθνούς αναθεωρημένου κώδικα αντιντόπινγκ επιβάλλει την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης αρχής που θα ελέγχει και θα εγγυάται την εφαρμογή του.

Αναφέρθηκε στο μέχρι πρότινος υφιστάμενο πλαίσιο, στα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ και τα κενά συμμόρφωσης που υπήρχαν με το διεθνές πλαίσιο, και που οδήγησαν στην άρση της αναγνώρισης του εργαστηρίου που λειτουργούσε στο ΟΑΚΑ, το οποίο αντιμετώπιζε προβλήματα βιωσιμότητας και λειτουργίας.

Στηλίτευσε την προηγούμενη κυβέρνηση σχολιάζοντας ότι, αν και είχε περάσει νομοθετική ρύθμιση αρχές του 2019 για τη μεταφορά του Εργαστηρίου στο Δημόκριτο, ωστόσο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα αφού δεν εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για τη μεταφορά του, αλλά ούτε οι κανονιστικές διατάξεις για τα ζητήματα της χρηματοδότησης και του προσωπικού.

Σε όλα αυτά, τόνισε, έδωσε λύση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού πέρα από τα 2 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευτεί για να ενισχυθεί με εξοπλισμό το εργαστήριο, προβλέπεται η χρηματοδότηση του με 480.000 ευρώ μέχρι να επανακτήσει τη διαπίστευσή του και να αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ, ενώ 400.000 ευρώ θα διατίθενται σε ετήσια βάση από τον προϋπολογισμό. Ήδη, τόνισε ο πρώτος διαγωνισμός για την προμήθεια του εξοπλισμού του εργαστηρίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, με σύγχρονα όργανα αξίας 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι δημιουργούνται οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για να διενεργούνται αιφνιδιαστικοί και κυρίως αποτελεσματικοί έλεγχοι στους αθλητές, αφού ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν πραγματοποιηθεί 100 έλεγχοι εκτός αγώνων, ενώ ολόκληρη την τριετία 2016-2018 έγιναν συνολικά περίπου 200, σχολίασε δε ότι έτσι η Ελλάδα βάζει τις βάσεις για να αποτελέσει χώρα-πρότυπο στον έλεγχο χρήσης αναβολικών ουσιών στον αθλητισμό, δικαιώνοντας την περίοπτη θέση, που έχει διαχρονικά και ιστορικά, στο Ολυμπιακό Κίνημα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσα και την πρόθεση του κυρίου Υπουργού να αναληφθεί μια ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την πρόληψη του ντόπινγκ, η οποία πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσει μέσα από τα σχολεία.

Ως θιασώτης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, πιστεύω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά είναι ότι ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο, ούτε κυρίως, το σώμα, αλλά την ψυχή. Διαπλάθει χαρακτήρα, καλλιεργεί το ήθος, αναδεικνύει υψηλές αξίες και ιδανικά που δεν σχετίζονται μόνο με τις υψηλές επιδόσεις, αλλά και με το σεβασμό στον συναθλητή, με το «ευ αγωνίζεσθαι», την αξία της προσπάθειας και της συμμετοχής.

Αυτές τις αρχές πρέπει να έχουν όπλο τους τα παιδιά, και κυρίως εκείνα που φιλοδοξούν να είναι οι αυριανοί πρωταθλητές. Γιατί μόνο έτσι θα διατηρήσουν την ισορροπία τους μέσα στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον του πρωταθλητισμού. Μόνο έτσι θα αντισταθούν στο ντόπινγκ, θα παραμείνουν ακέραιοι άνθρωποι, μόνο έτσι θα κατορθώσουν να γίνουν αληθινά επιτυχημένοι αθλητές, ανεξάρτητα από νίκες και ήττες.

Πεποίθησή μου είναι ότι σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που στέκεται στο πλευρό των αθλητών για να τους βοηθήσει να προστατεύσουν και τους εαυτούς τους και αυτό που αγαπούν, πρέπει να εκφραστεί η ευρεία συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων για να προστατεύσουμε τον καθαρό, τον υγιή αθλητισμό.»

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *