Ο Θόδωρος Σολδάτος για το “Σχόλιο της ημέρας”

Ο Θόδωρος Σολδάτος για το “Σχόλιο της ημέρας”

Λάβαμε κάποιες απόψεις –ενημέρωση που μας έστειλε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε Πορεία» κ. Θοδωρής Σολδάτος που αναφέρονται και αφορούν το «Σχόλιο της Ημέρας: Ας το ξανασκεφθούν» και τις οποίες ευχαρίστως δημοσιεύουμε:

***

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ:

Λευκάδα, 29.03.2021

 

Σχετικά με το άρθρο-σχόλιό σας «Ας το ξανασκεφθούν» στις 28.03.2021

 

Οι αναφορές σας είναι τουλάχιστον ανακριβείς ή λειψές:

  1. Δεν αρκεστήκαμε μόνο στην ανάδειξη της ανάγκης να υπάρξει πρόσθετη διάβαση έξω από τους χώρους του συγκροτήματος, μέσω της γνωστής ανοικτής επιστολής του επικεφαλής μας προς το Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου.

Σας πληροφορούμε λοιπόν, ότι μεταξύ των άλλων, προχωρήσαμε  σε γραπτή επιστολή – παραίνεση προς το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής την παραμονή της επίμαχης συνεδρίασής του, κατά την οποία διατυπώθηκε η ομόφωνη αντίρρηση των μελών του για τις σχεδιαζόμενες και όχι μόνο παρεμβάσεις.

Προηγήθηκε επισταμένη εργασία μελών και συνεργατών της δημοτικής μου παράταξης, τόσο σε τεχνικό όσο και σε νομικό επίπεδο.

Δίνουμε σήμερα για 1η φορά στη δημοσιότητα, το κείμενο της επικοινωνίας μας με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στις 27.02.2021, όταν “κάποιοι κοιμόταν ακόμη τον ύπνο του δικαίου”:

 

«Λευκάδα, 27.01.2021

Προς το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Λευκάδας

 

Κοινοποίηση:

Δήμαρχο Λευκάδας κ. Χαράλαμπο Καλό

Πρόεδρο Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας κ. Σπύρο Καρβούνη

 

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

στο εκτάσεως 8371,09 τ.μ. παραθαλάσσιο ακίνητο του Κάστρου, που περιλαμβάνει τα κτίσματα του τουριστικού περιπτέρου και των παρακείμενων καμπινών, σχεδιάζεται μεταξύ των άλλων σύμφωνα με την μετά από ερώτησή μου πρόσφατη ενημέρωση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, η λειτουργία Υπηρεσιών Ύπνου, (με την ανακατασκευή στην ουσία των καμπινών και τη μετατροπή τους σε 7 παραθαλάσσιες Καμπάνες).

Η πρόθεση του επενδυτή να αναπτύξει Υπηρεσίες Ύπνου, δηλαδή καταλύματα διανυκτέρευσης είτε ως ξενοδοχείο είτε διαφορετικά, άφησε άφωνους τους ανυποψίαστους και απληροφόρητους επί των εξελίξεων  πολίτες της Λευκάδας.

Επιπρόσθετα λοιπόν προς τις ανησυχίες που σας γνωστοποίησα, με την κοινοποίηση προς το Συμβούλιό σας σχετικής επιστολής μου προς το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, αισθάνομαι την ιδιαίτερη ανάγκη απευθυνόμενος πλέον κατευθείαν στο Συμβούλιό σας, να σας καταθέσω την πλήρη αντίθεσή μας σε μια τέτοια προοπτική.

Το ενδεχόμενο αναπτύξεως Υπηρεσιών Ύπνου στο συγκεκριμένο ακίνητο, σε συνδυασμό με τις προοπτικές που ανοίγονται από την «αξιοποίηση» άλλων παρακείμενων κτισμάτων όπως κατά το παρελθόν έχει λεχθεί, αλλάζει το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της περιοχής και έρχεται πιστεύω σε αντίθεση με την αντίληψη που μας διακατέχει ως Λευκαδίτες, περί ήπιας ανάπτυξης και σεβασμού προς την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Είναι προφανές ότι δε μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στα ενδεχόμενα που αναφέρω. Προσδοκούμε από σας, αλλά και από κάθε συναρμόδιο φορέα, να προασπίσετε με τις αποφάσεις σας το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχουν τα επενδυτικά και αναπτυξιακά εγχειρήματα στην πόλη μας και κατ’ επέκταση στο νησί μας.

Επιθυμούμε η ανάπτυξη στην περιοχή μας να συντελείται με σεβασμό προς το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Να μη γίνεται βορά στις μυλόπετρες που συνθλίβουν τις όποιες προσπάθειες, για ένα επόμενο βήμα μικρής έστω ανάτασης αλλά ουσιαστικής αναζωογόνησης.»

 

  1. Η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου ΔΕΝ ήταν ομόφωνη. Το μέλος της παράταξής μας στη Διοικητικό Συμβούλιο διαφώνησε με την εισήγηση περί αλλαγής χρήσης, ψηφίζοντας «παρόν» και μάλιστα με αιτιολόγηση ψήφου.

Το «παρόν» είναι αρνητική τοποθέτηση. Θα υπήρχε ομοφωνία αν δήλωνε «ότι απέχει».  Γι’ αυτό και η διάκριση μεταξύ «παρόν» και «απέχω».

  1. Στη συνεδρίαση δε συμμετείχε ο Λιμενάρχης όπως ισχυρίζεστε. Όσοι συμμετείχαν ήταν πολίτες του Δήμου Λευκάδας και επιπλέον ένας Μεγανησιώτης.
  2. Ήταν το μέλος της δημοτικής μας παράταξης Πάνος Γληγόρης, εκείνος που πρώτος ανέδειξε την παραχώρηση ή μη της έκτασης γύρω από τις εγκαταστάσεις, τόσο με σχετική του ερώτηση, όσο και με την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου.

Ως εκ τούτου η τοποθέτηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου δε μπορεί παρά να μας βρίσκει σύμφωνους.

 

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και αντιπαρερχόμενοι τις αναφορές σας γύρω από τις θέσεις της παράταξής μας και τον επικεφαλής της.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ»

Θοδωρής Σολδάτος

 

**************************************************************

Και τα σχόλια επ΄ αυτών του Σχολιαστή:

Αγαπητέ κ. Σολδάτε,

Φοβάμαι πως παρερμηνεύσατε το κείμενό μου με τίτλο “Το σχόλιο της ημέρας: Ας το ξανασκεφθούν” θεωρώντας πως πραγματεύεται και σχολιάζει άλλες, προηγούμενες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας για το Τουριστικό Περίπτερο στο Κάστρο κι όχι την τελευταία. Ίσως βέβαια το κείμενό μου να μην ήταν αρκούντως σαφές ως προς την συνεδρίαση που αναφέρεται, απλούστατα γιατί δεν ήταν αυτό το μείζον. Προς αποσαφήνιση της κατάστασης λοιπόν, σας διευκρινίζω πως ο χαρακτηρισμός “ομόφωνα” πήγαινε στην πρόσφατη σχετική απόφαση της τελευταίας συνεδρίασής του (με τηλεδιάσκεψη), την οποία παρακολουθήσατε κι εσείς καθώς και ο κ. Βερροιώτης της Λαϊκής Συσπείρωσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ με τον τίτλο: “Ομόφωνα ναι στην επικαιροποίηση της παραχώρησης του Τουριστικού Περιπτέρου στο Κάστρο από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας”  (που δημοσιεύτηκε τόσο στο “Meganisinews.gr”  όσο και στο “Lefkadatoday.gr”.)

Το Meganisinews.gr  μάλιστα με τον υπότιτλο: “Όλοι πλην των μελών του  Λιμενικού Ταμείου από το Μεγανήσι( απουσίαζαν), που άφησαν τους Λευκαδίτες (ορθώς)  ν΄ αποφασίσουν για την τύχη του Τουριστικού  τους  Περιπτέρου”, επιβεβαιώνει (και αυτό) τις δικές μου εκτιμήσεις ως προς το πως λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις…

 Δείτε στην συνέχεια σε ποιο ακριβώς απόσπασμα (του ρεπορτάζ) βασίστηκε το δικό μου σχόλιο:

“…Τη συνεδρίαση µέσω τηλεδιάσκεψης παρακολουθούν οι δηµοτικοί σύµβουλοι Θεόδωρος Σολδάτος και Ευάγγελος Βερροιώτης που παίρνουν τον λόγο για να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο κατόπιν διαλογικής συζήτησης και λαµβάνοντας υπόψη: α) την εισήγηση του Προέδρου, β)το νομικό καθεστώς, αποφάσισε οµόφωνα :

Εγκρίνει την επικαιροποίηση – συµπλήρωση της αριθµ. 10/2020 απόφασης ∆.Σ. ως εξής:

1. Προστίθενται οι κάτωθι όροι: α) Ο παραχωρησιούχος να αφήσει επιπλέον ελεύθερη πρόσβαση προς την παραλία µε τη µορφή διόδου πλάτους 3µ. νότια, εντός του παραχωρούµενου χώρου και πριν των εγκαταστάσεων. β) Το ∆.Λ.Τ.Λ. εκφράζει την επιθυµία του να περιοριστεί κατά το δυνατόν η …κ.λ.π. κ.λ.π.”

***

Φαντάζομαι να συμφωνήσετε πως τα παραπάνω επιβεβαιώνουν το δικό μου σχόλιο στα σημεία τουλάχιστον που αναφέρει “ομοφωνίες”. Επιβεβαιώνομαι επίσης πανηγυρικά, ως προς τον τρόπο που παίρνονται οι αποφάσεις για τέτοιου είδους ζητήματα- κι εδώ να σας πω ότι αυτή η αναφορά μου για τους Μεγανησιώτες (και για τον Λιμενάρχη) είχε την έννοια του τι “είθισται” και δεν αναφέρονταν σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη συνεδρίαση ούτε σε κάποιον συγκεκριμένο Λιμενάρχη…

Όσον δε αφορά τις υπόλοιπες ενέργειές σας, που όντως ήταν εντυπωσιακές και οι ενδεινκυόμενες,  για τις οποίες είχατε την καλοσύνη να μας πληροφορήσετε, επισυνάπτοντας μάλιστα και την επιστολή σας προς την Αρχιτεκτονική Επιτροπή, σας ευχαριστούμε θερμά κι επειδή όλα είναι πολύ ενδιαφέροντα, γι αυτό και τα ξανα-δημοσιεύουμε άλλωστε, παρότι έχουν ήδη αναρτηθεί σαν σχόλια κάτω από το αρχικό μου άρθρο..

Όμως δεν σας κρύβω πως τελικά με μπερδέψατε, ενώ μου δημιουργήσατε και μια απορία: Αφού είχατε τόσους ενδοιασμούς, προβληματισμούς κι επιφυλάξεις και αφού τελικά συμφωνείτε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, τότε γιατί στην ευχή ψηφίσατε -αν δεν λαθεύω- υπέρ  στο σχετικό Δημοτικό Συμβούλιο;

Με πολλή εκτίμηση

Ο Σχολιαστής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *