Προοπτική ολοκλήρωσης των υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά

Προοπτική ολοκλήρωσης των υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης του δικτύου υδατοδρομίων στα Ιόνια νησιά

 

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή η Προγραμματική Σύμβαση

Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – Λιμενικών Ταμείων και ΔΕΠΑΝ

Προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης του δικτύου υδατοδρομίων και της λειτουργίας τους αποκτούν τα Ιόνια νησιά, μετα την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των Λιμενικών Ταμείων της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς & Ιθάκης, της Λευκάδας και του Μεγανησίου (της Κέρκυρας και των Παξών έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τον ΟΛΚΕ) και της ΔΕΠΑΝ (Δίκτυο ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη).

 

Η ίδρυση των υδατοδρομίων, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αποτελεί αναπτυξιακή προοπτική που μπορεί να επιφέρει πολλαπλα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας νέες τουριστικές τάσεις και καλύπτοντας ταυτόχρονα κοινωνικές ανάγκες μεταφορών όπως και ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των νησιών, είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν όλοι οι τοπικοί παράγοντες στα Ιόνια Νησιά.

 

“Για αυτό στόχος είναι η συνεννόηση, η συνεργασία και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για την επιτυχία του εγχειρήματος και την πρωτοπορία των Ιονίων Νήσων είναι απαραίτητες βάσεις. Η Περιφέρειά μας ετσι θα έχει όλα τα πλεονεκτήματα για την έλξη εταιρειών που θα διασφαλίσουν ένα αξιοπιστο πτητικό έργο” δηλώνει η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κρατσα – Τσαγκαροπούλου.

 

Η προγραμματική σύμβαση, είναι προϊόν συστηματικής συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία τόσο για την χρηματοδότηση (Υπουργείο Ανάπτυξης) όσο και για την αδειοδοτηση με το Υπουργείο Μεταφορών. Φορέας υλοποίησης επιλέγεται ο μη κερδοσκοπικός φορέας ΔΕΠΑΝ, το Δίκτυο των 103 Δήμων και 40 επιχειρήσεων ΟΤΑ με μεγάλο εύρος υλοποίησης μελετών και έργων που ανήκει ουσιαστικά στους φορείς κεντρικού Δημοσίου. Η ΔΕΠΑΝ είναι, επίσης, Τεχνικός Σύμβουλος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έχει οριστεί έως 3.056.290€, εκ των οποίων τα 2.011.290€ αφορούν την κατασκευή και την προμήθεια των αναγκαίων υποδομών & εξοπλισμού τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ως κρατική ενίσχυση, ενώ τα υπόλοιπα 1.044.700€ αφορούν τις λοιπές δράσεις όπως εκπόνηση μελετών, αδειοδοτησεις, τεχνική υποστήριξη των Λιμενικών Ταμείων καθώς και δράσεις δημοσιότητας οι οποίες θα  καλυφθούν από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στις λοιπές δράσεις αυτές, θα συνυπολογιστούν τα παραδοτέα από προηγούμενες ενέργειες και η συμμετοχή των λιμενικών ταμείων μέσω κρατικής χρηματοδότησής τους σύμφωνα με τον κανόνα DE MINIMIS.

 

Η Προγραμματική Σύμβαση που θα υπογράψουν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τα Λιμενικά Ταμεία και η ΔΕΠΑΝ, θα υλοποιηθεί σε δυο υποέργα και θα περιλαμβάνει:

  • Προμήθεια, εγκατάσταση και θέσει σε λειτουργία των απαραίτητων υποδομών στην χερσαία και υδάτινη ζώνη του λιμένα για την λειτουργία υδατοδρομίων
  • Εκχώρηση αρμοδιότητας αναθέτουσας αρχής

 

Για τον προϋπολογισμό του έργου, έχει εφαρμοστεί το αυστηρό πλαίσιο υπολογισμού και διαδικασιών του ΕΣΠΑ, παρότι το έργο δεν χρηματοδοτείται από πόρους ΕΣΠΑ αλλά απο πόρους Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης οι προμήθειες έχουν υπολογιστεί βάσει του νόμου των δημοσίων συμβάσεων 4412/16, και ακολουθούν τις προδιαγραφές EASA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Αεροπορική Ασφάλεια) ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες κοστολογούνται βάσει του νόμου του 2005 (σε ισχύ), που αφορά στην αξιοποίηση επιστημονικού προσωπικού.

 

“Η λειτουργία των υδατοδρομιων ως μέρος του συνόλου των εγκαταστάσεων των Οργανισμών Λιμένων και των Λιμενικών Ταμείων δημιουργεί υπεραξίες και νέες ευκαιρίες, ενισχύοντας έτσι τον θεσμικό τους ρόλο.

Προωθεί την τουριστική αγορά στην ευρύτερη περιοχή των λιμένων αλλά και σε περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα δεν ήταν ούτε εύκολα και γρήγορα προσβάσιμες αλλά ούτε και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί και μάλιστα καθ’ όλη της διάρκεια του έτους. Σε συνεργασία με τη βιομηχανία της κρουαζιέρας, δημιουργείται η δυνατότητα της καλύτερης εξυπηρέτησης αλλά και της επισκεψιμότητας περισσότερων τουριστικών περιοχών

Δεν μπορεί όμως να μην υπολογιστεί και η ιδιαίτερη σημασία της εξωστρέφειας ενός τέτοιου έργου, συνδέοντας τον τόπο μας με την υπόλοιπη χώρα και τονώνοντας το αίσθημα ασφάλειας στα πανέμορφα μα αποκομμένα ως τώρα νησιά μας” δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, ο οποίος χειρίζεται το έργο αυτό από την πλευρά της Περιφέρειας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *