Ο Δήμαρχος Λευκάδας για την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ο Δήμαρχος Λευκάδας για την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ο Δήμαρχος Λευκάδας για την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Λευκάδα 8-3-21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

8 Μαρτίου 2021 – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας.  Είναι μια ημέρα τιμής για να μας θυμίζει τη διαχρονική παρουσία της γυναίκας στην οικοδόμηση της κοινωνίας, μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους. Συνάμα, είναι και μια ημέρα σύμβολο των αγώνων, των θυσιών και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου.

Η μεγάλη διαμαρτυρία των γυναικών που έγινε στις  8 Μαρτίου 1857, στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, ζητώντας «ίση αμοιβή σε ίση εργασία» και καλύτερες συνθήκες εργασίας, εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα. Το κίνημα επηρέασε και την Ελλάδα, όπου αναβαθμίστηκε ο ρόλος της γυναίκας στην Ελληνική Κοινωνία, τουλάχιστον θεσμικά, το 1952, όπου οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Εν έτη 2021, η Ημέρα της Γυναίκας, περνάει άλλα μηνύματα…

Στη σημερινή εποχή της κρίσης και της ανεργίας, η γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά και ποικίλα προβλήματα, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και θύμα βίας. Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα οι γυναίκες ακόμα αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς, από ότι οι άνδρες. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Επιπροσθέτως, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί που έχουν επιβληθεί σαν μέτρα προφύλαξης έναντι του κορονοϊού, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα κατά ποσοστό 90% γυναίκες.

Ισότητα των φύλων, τουλάχιστον στην Ελλάδα του 2021, δεν υπάρχει ακόμα. Αυτή θα είναι και η πρόκληση της γενιάς μας.  Διότι, έως να υπάρξει ισότητα, δεν θα μπορέσει να υπάρξει ισορροπία στην κοινωνία μας.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *