Το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά COVID-19

Το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά Covid 19

“Καθημερινά αποδεικνύεται ότι τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες είναι  εξίσου ή πολλές φορές και καλύτερα από τις συνθήκες των κλινικών μελετών”

***

Ακολουθεί η εξαιρετικά διαφωτιστική ενημέρωση των συντακτών υγείας από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

***

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας και καλό μήνα. Ξεκινά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19 από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Κυρία Θεοδωρίδου, έχετε το λόγο

***

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Καλησπέρα σας και καλό μήνα και από εμένα. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν πολλές αναφορές για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ημέρα που η χώρα μας αντιμετώπισε την επιδημία του κορονοϊού.

Οι εξελίξεις ήταν πολλές και ραγδαίες. Θα ήθελα να επικεντρωθώ σήμερα συνοπτικά στο θέμα των εμβολίων, που αναμφισβήτητα καθορίζουν και το μέλλον μας.

Έχουν περάσει δύο μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα μας. Η εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία», ξεκίνησε με το πιο δύσκολο στη διαχείριση εμβόλιο, το mRNA, και σήμερα έχουμε τρία διαφορετικά εμβόλια που χορηγούνται στα εμβολιαστικά κέντρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση των ευρημάτων των πολλών επιστημονικών μελετών που γίνονται, εξελίσσονται παράλληλα με την εφαρμογή των εμβολιασμών, έτσι που καθημερινά να αποδεικνύεται ότι τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες είναι  εξίσου ή πολλές φορές και καλύτερα από τις συνθήκες των κλινικών μελετών.

Τα στοιχεία τα οποία σφραγίζουν και χαρακτηρίζουν ως επιτυχή τα εμβόλια, είναι πρώτον η ασφάλεια. Δεν έχει μέχρι σήμερα δοθεί κανένα σήμα παγκοσμίως για σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια.

Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η αποτελεσματικότητα. Και για τα τρία εμβόλια, η πρόληψη της σοβαρής νόσου, η αποφυγή εισαγωγής στα Νοσοκομεία, η πρόληψη των θανάτων που προσεγγίζει το 100%, η πρόληψη της ήπιας και μέτριας νόσου, είναι από τα κύρια πλεονεκτήματα των εμβολίων που εφαρμόζονται.

Θα πρόσθετα σε αυτά και μία από τις πιο πρόσφατες γνώσεις, τη μείωση της ασυμπτωματικής λοίμωξης, ένα γεγονός που συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού στο περιβάλλον. Δηλαδή προσφέρει το εμβόλιο και την ατομική προστασία, αλλά συμβάλλει και στη μείωση του φορτίου στο περιβάλλον.

Και τα τρία εμβόλια, και της Pfizer και της Moderna και της AstraZeneca, είναι αποτελεσματικά και για τη βρετανική μετάλλαξη. Αναμένεται τους επόμενους μήνες να έχουμε ένα νέο εμβόλιο, της Johnson & Johnson, το οποίο έχει παρασκευαστεί με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου ιικού φορέα, συγκεκριμένα του αδενοϊού 26.

Το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό, σύμφωνα με τις μελέτες, κατά 86% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και 100% για την πρόληψη θανάτου. Είναι σημαντικό ότι η αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου είναι συγκρίσιμη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νοτίου Αφρικής, ενώ έχει το πλεονέκτημα να είναι εύχρηστο και μονοδοσικό, με μία μόνο δόση.

Τα τρία, λοιπόν, εμβόλια που χορηγούνται μέχρι σήμερα, έχουν διαφορές ως προς το μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, όπως έχουμε αναφέρει και άλλοτε.

Μελέτες και στη χώρα μας από το Πανεπιστήμιο, από τη θεραπευτική Κλινική, από την ομάδα του κυρίου Δημόπουλου, δείχνουν ότι με το mRNA εμβόλιο επιτυγχάνονται υψηλότατοι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Η πιθανή επομένως επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσεως αποτελεί ένα θέμα συζήτησης στη βιβλιογραφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε μία διαφοροποίηση στις ηλικίες χορήγησης για το εμβόλιο της AstraZeneca, λόγω ανεπαρκών στοιχείων αποτελεσματικοτητας σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Όμως, πρόσφατη αξιολόγηση των δεδομένων μεγάλης μελέτης που έγινε στη Σκωτία, διαπιστώνει την υψηλή αποτελεσματικότητα και αυτού του εμβολίου και στις μεγάλες ηλικίες, γεγονός που αναμένεται να δρομολογήσει επικαιροποίηση των συστάσεων.

Καθώς αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμών, αυξάνουν και πρακτικά ερωτήματα. Το σχήμα των δύο δόσεων αποτελεί κανόνα.  Καμία όμως δόση δεν ακυρώνεται ανοσολογικά. Δηλαδή, αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση και μια και δυο και τρεις εβδομάδες, αυτή η δόση μπορεί να γίνει και να είναι εξίσου αποτελεσματική.

Ορισμένα άτομα επίσης μπορεί να νοσήσουν και μετά από την πρώτη ή ακόμη και μετά από τη δεύτερη δόση. Αυτό δεν μειώνει την αξία και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Είναι οι περιπτώσεις που ο εμβολιασμός έγινε πριν ολοκληρωθεί η ανοσιακή αντίδραση από τον εμβολιαζόμενο. Επίσης, όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να εμβολιαστούν με το συνιστώμενο μέχρι σήμερα σχήμα.

Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες, όπως πριν εμβολιαστούν. Να συμπεριφέρονται δηλαδή κοινωνικά το ίδιο όπως οι ανεμβολίαστοι, μάσκες, τήρηση των αποστάσεων, ατομικά μέτρα υγιεινής. Υπενθυμίζεται ότι σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο μπορούν να μολυνθούν και να συντελέσουν στη μετάδοση και οι εμβολιαζόμενοι.

Επομένως, οι ίδιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους. Ο ιός παραμονεύει.  Για πόσο; Είναι πολύ σημαντική η απάντηση όταν δοθεί και όλοι την περιμένουμε, διότι τα πάντα εξαρτώνται από το πόσο διαρκεί η ανοσία.

Η γνώση αυτή θα μεταβάλει πολλά πράγματα στην αντιμετώπιση της νόσου. Μέχρι τότε τι πρέπει να κάνουμε; Εμβολιασμούς, να είμαστε πειθαρχημένοι στα μέτρα και να αισιοδοξούμε.

Ο Μάρτιος είναι η αρχή της Άνοιξης. Με τις πιο φωτεινές μέρες νομίζω ότι θα έχουμε έναν καλό σύμμαχο στην αισιοδοξία.

Ευχαριστώ.

***

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε την κυρία Θεοδωρίδου. Το λόγο έχει ο κύριος Θεμιστοκλέους.

 

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα και καλό μήνα. Σήμερα έχουμε διενεργήσει μέχρι στιγμής 30.000 εμβολιασμούς. Αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 34.000 εμβολιασμούς οριακά, και ίσως να είναι το ημερήσιο ρεκόρ από την πρώτη μέρα που αρχίσαμε.

Έχουμε διενεργήσει από τον Δεκέμβριο 915.000 εμβολιασμούς. 915.000 συμπολίτες μας εμβολιάστηκαν και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1.000.000 εμβολιασμούς.

Εδώ θα ήθελα να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση στο τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο στηρίζεται σε τρεις άξονες, σε τρεις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας είναι ο πυλώνας της ασφάλειας. Ασφάλεια από την παραλαβή, την αποθήκευση, τη διανομή και την ασφαλή διενέργεια των εμβολιασμών.

Αποθηκεύουμε σε πέντε κεντρικά σημεία και δευτερογενώς σε 500 περίπου σημεία σε όλη την χώρα. Όλα τα σημεία, και οι κεντρικές αποθήκες και η αποθήκευση στα εμβολιαστικά κέντρα, τηρούν όλα τα πρωτόκολλα, όλες τις προδιαγραφές.

Έχουμε καταγραφικά θερμοκρασίας σε όλα τα ψυγεία. Αντλούμε τα δεδομένα κάθε μέρα, πριν από τη διενέργεια των εμβολιασμών, αναλύουμε τα δεδομένα και αν υπάρχουν οποιεσδήποτε αποκλίσεις ή ερωτήσεις από τα εμβολιαστικά κέντρα, υπάρχει ειδική εξειδικευμένη ομάδα στο Κέντρο Επιχειρήσεων από ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι, αν χρειαστεί, επικοινωνούν και με το εξωτερικό ad hoc και δίνουν την απάντηση για την διενέργεια ή όχι των εμβολιασμών.

Με τα ίδια πρωτόκολλα ασφαλείας διενεργούνται και οι διανομές. Μέχρι στιγμής, για την διενέργεια των 900.000 εμβολιασμών έχουν γίνει περισσότερες από 6.000 διανομές σε όλα τα σημεία που βρίσκονται τα εμβολιαστικά κέντρα.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι έχουμε κάνει περισσότερες από 300 μοναδικές διανομές, όπως τις ονομάζουμε, στα νησιά, γιατί από την πρώτη στιγμή τα νησιά ήταν η πρώτη προτεραιότητα, μαζί με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, έτσι ώστε να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας στα νησιά, και έχουμε κάνει αποστολές μεταφέροντας ακόμα και μόνο 50 δόσεις.

Έχουμε ήδη καταφέρει να έχουμε εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού στα νησιά, πηγαίνοντας περισσότερο από δύο ή τρεις φορές. Από τα πρώτα νησιά είναι το Καστελόριζο, που έχουμε εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού το οποίο ήθελε να εμβολιαστεί.

Το σύνθημα εδώ είναι «ασφάλεια πάνω από όλα». Για κάθε διανομή, για κάθε αποθήκευση απασχολείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων, από τους εργαζόμενους στις αποθήκες, στην εταιρεία διανομής, ακόμα και στην Αστυνομία που συνοδεύει κάθε όχημα που κάνει την διανομή.

Επίσης, για το θέμα της ασφάλειας έχουμε ενεργοποιημένο τον μηχανισμό της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εδώ αναφέρονται περιστατικά ή συμβάντα και ακολούθως ειδική ομάδα, ειδικοί επιστήμονες αναλύουν τα συμβάντα και καταλήγουν αν σχετίζονται ή όχι με το εμβόλιο.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 1.266 συμβάντα, «κίτρινες κάρτες» όπως είναι η σωστή ορολογία, τα οποία έχει αναλύσει ειδική ομάδα και πολύ λίγα περιστατικά συνδέονται με το εμβόλιο.

Ενδεικτικά αναφέρω, ότι είχαμε μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες έχουν αντιμετωπιστεί όλες επιτυχώς και οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους.

Ο δεύτερος πυλώνας, είναι  ο πυλώνας της διαφάνειας και της τήρησης της λίστας προτεραιοποίησης, όπως την έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Εδώ έχουν αναφερθεί λιγότερα από 10 περιστατικά, είτε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που είδαμε και τις τελευταίες μέρες ή και στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, είτε ακόμα και απευθείας στο Κέντρο Επιχειρήσεων που βρισκόμαστε εμείς, υπάρχουν αναφορές για τέτοια περιστατικά.

Η αρχή μας είναι  ότι διερευνούμε οποιοδήποτε περιστατικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Γίνεται πάντα έρευνα και εάν προκύψουν οποιεσδήποτε ευθύνες, επιβάλλονται κυρώσεις.

Θέλω να κάνω δύο επισημάνσεις. Βελτιώνουμε σε καθημερινή βάση τις δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες που κάποιος θα μπορεί να παραβιάσει τη σειρά προτεραιοποίησης.

Έχουμε ενεργοποιήσει από την πρώτη στιγμή την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που έχει κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό από τους σχεδόν 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα και έχει ενεργήσει και επιτόπιους ελέγχους σε περισσότερα από 100 σημεία στα οποία την είχαμε στείλει εμείς, έτσι ώστε να διερευνήσει περιστατικά.

Επίσης, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τρέχει σε καθημερινή βάση τις λίστες, έτσι ώστε να μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή συμβάντα τα οποία αξίζουν να διερευνηθούν.

Ο τρίτος άξονας είναι η εξάλειψη της ταλαιπωρίας των πολιτών και εδώ αφήνουμε τα συμπεράσματα κυρίως στην κρίση των ανθρώπων οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή των ανθρώπων που έχουν μεταφέρει τις εμπειρίες τους στους υπόλοιπους συμπολίτες μας.

Έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής περισσότερο από 900.000 συμπολίτες μας και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών. Είναι τα άτομα που έχουν πολλές φορές ταλαιπωρηθεί στη ζωή τους, έχουν πολλές φορές στηθεί σε ουρές στη ζωή τους, έχουν πολλές φορές απογοητευτεί από το ελληνικό Κράτος και από την ελληνική Πολιτεία.

Εμείς πήγαμε σε αυτούς τους ανθρώπους, επικοινωνήσαμε το ραντεβού τους και τους υποδεχθήκαμε με ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο στα εμβολιαστικά κέντρα.

Θα ήθελα να κλείσω με την εικόνα από τα εμβολιαστικά κέντρα. Εκεί είναι  η εικόνα της Ελλάδας που ξέρουμε, είναι ο παππούς, η γιαγιά, μαζί με το γιο, την κόρη, τον εγγονό. Είναι η οικογένεια η οποία συναντιέται με την Ελλάδα  που εργάζεται, την Ελλάδα που συστηματικά όταν δουλεύει, μπορεί να κάνει μικρά βήματα προς τα εμπρός.

Είναι η Ελλάδα που προοδεύει και είναι εκεί που το χαμόγελο σμίγει μαζί με το «ευχαριστώ».

Πηγή:ΕΟΔΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *