ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
για το Νομοσχέδιο περί εκλογής Δημοτικών & Περιφερειακών Αρχών (12-2-2021)
Η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση της ΝΔ για “ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ” δεν είναι τελικά τίποτα άλλο, παρά η επιστροφή στο παρελθόν και η προσπάθεια επαναφοράς ενός συστήματος που δοκιμάστηκε και απέτυχε 15 ολόκληρα χρόνια πριν, το 2006.
Είναι σαφές ότι πρόκειται για πλήρως μεθοδευμένη και από την αρχή ιεραρχημένη επίθεση αυτής της κυβέρνησης, στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης. Η επιλογή του 43% ως ορίου εκλογής, αλλά και μια σειρά άλλων απαράδεκτων διατάξεων, αποκαλύπτουν δύο στοιχεία:
α) Ότι μοναδική στόχευση της Νέας Δημοκρατίας είναι να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες επανεκλογής των δικών της δημάρχων, δημιουργώντας ένα κλειστό «γαλάζιο»club και συνδυάζοντας το ατομικό βόλεμα με την κομματική σκοπιμότητα. Ακόμη προωθώντας την διάταξη για την μετατροπή του έτσι κι αλλιώς αποδυναμωμένου Δημοτικού Συμβουλίου, σε σύναξη… πρώην δημάρχων με την αριστίνδην ένταξή τους στο κορυφαίο αυτοδιοικητικό όργανο.
β) Ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτό, η ΝΔ δεν διστάζει να θέσει θεσμικά εμπόδια, που θα δυσχεράνουν τις άλλες παρατάξεις να κερδίσουν τις εκλογές, καθώς γνωρίζει καλά ότι πιθανές συμπράξεις των -ιστορικά πλειοψηφικών στη χώρα- προοδευτικών δυνάμεων τη δεύτερη Κυριακή θα έθεταν σε κίνδυνο την επανεκλογή των γαλάζιων δημάρχων ή των συνεργαζόμενων.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί επιδεικτικά για τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ισοδυναμία της ψήφου. Επικαλούμενη την κυβερνησιμότητα, επαναφέρει τη μεγάλη διαφοροποίηση της βαρύτητας της ψήφου, ως προς τη διαμόρφωση των κατά τόπους δημοτικών συμβουλίων.
Το υπερπλειοψηφικό μοντέλο που προτείνεται αποτελεί μια ευρωπαϊκή πρωτοτυπία που ακυρώνει στην πράξη κάθε δημοκρατική κατάκτηση της Μεταπολίτευσης.
Όταν η μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών χρησιμοποιεί αναλογικά εκλογικά συστήματα που αναδεικνύουν την λαϊκή βούληση και οι ΟΤΑ λειτουργούν δίχως προβλήματα κυβερνησιμότητας, στην Ελλάδα του 2021 στο όνομα αυτής. προωθείται η στρέβλωση της λαϊκής εντολής και ο συγκεντρωτισμός.
Η αλήθεια είναι πως τη ΝΔ δεν την αφορά τίποτα από όλα αυτά. Συνεχίζει να βλέπει τους ΟΤΑ όχι ως αυτόνομο πεδίο άσκησης πολιτικής δίπλα στις ανάγκες του πολίτη, αλλά ως ένα ακόμα πεδίο μεταφοράς των παθογενειών της κεντρικής διοίκησης και της κομματικής αντιπαράθεσης σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό σε κάθε γειτονιά. Οι μεγάλες ανάγκες όμως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με εκλογικές στρεβλώσεις και με νόθευση της λαϊκής ετυμηγορίας. Η κυβερνησιμότητα και η δημοκρατία δεν γίνεται να λειτουργούν αντιπαραθετικά.
Στόχος μας είναι η ενίσχυση της Δημοκρατίας και της Συμμετοχής των πολιτών.
Στην κατεύθυνση αυτή:
- Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στα πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα. Το προτεινόμενο 43% για την εκλογή Δημάρχου, με τα 3/5 των συμβούλων να πηγαίνουν στον πρώτο ψηφοδέλτιο, σε συνδυασμό με τη μείωση των δημοτικών συμβούλων και το πλαφόν εκλογής Συμβούλου στο 3% που οδηγεί σε πλήρη πολιτικό παραγκωνισμό των μειοψηφιών, το θεωρούμε απόλυτα καλπονοθευτικό και το απορρίπτουμε.
- Σε κάθε περίπτωση η εκλογή δημάρχων περιφερειαρχών με 50%+1 που σηματοδοτεί αυξημένη πολιτική νομιμοποίηση, αποτελεί για μας κόκκινη γραμμή.
Πιστεύομε ότι τα αναλογικά εκλογικά συστήματα στις διάφορες παραλλαγές τους, όπως εφαρμόζονται στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. είναι η καλύτερη λύση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Διαφωνούμε πλήρως με την κατάργηση της δυνατότητας συμμετοχής ανεξαρτήτων ψηφοδελτίων στις τοπικές κοινότητες. Η ενεργοποίηση πολιτών και η συμμετοχή τους στα κοινά χωρίς παραταξιακές ταμπέλες στις μικρές κοινότητες, είναι ένα από τα τελευταία εργαλεία για το «ζωντάνεμά» τους που πρέπει να είναι εθνικός στόχος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η συντριπτική πλειοψηφία (διακομματικά), των τοπικών συμβούλων είναι κάθετα αντίθετοι στην προτεινόμενη διάταξη.
- Θεωρούμε αδιανόητη τη μείωση της συμμετοχής των γυναικών από 40 στο 33%, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Υπενθυμίζουμε ότι η καθιέρωση του 40% έγινε με γενικότερη νομοθετική ρύθμιση και αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο. Άρα πως θα καταργηθεί με ένα εκλογικό Νομοσχέδιο;
- Στεκόμαστε απέναντι στη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων (για τη Λευκάδα από 33 σε 21), η οποία είναι μία αρνητική επιλογή αφού περιορίζει αισθητά τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των πολιτών. Ταυτοχρόνως, δυσκολεύει πολύ την ανανέωση των δημοτικών συμβουλίων με την εκλογή νέων συμβούλων.Επίσης η μείωση του αριθμού των συμβούλων, δυσκολεύει αφάνταστα τη λειτουργία των διοικήσεων αλλά και των συνδυασμών της μειοψηφίας, κυρίως σε ότι αφορά στη στελέχωση τωνδεκάδων Επιτροπών και τωνδιοικήσεων των Ν.Π..
- Διαφωνούμε κατηγορηματικά, με διατάξεις όπως αυτή της κατάθεσης των συνδυασμών, τρεισήμισι (3,5) μήνες πριν τις εκλογές που δείχνει τους μικροκομματικούς και πελατειακούς σχεδιασμούς που θυμίζουν δεκαετία του ‘’60’’.
Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε την απόσυρση του Σχεδίου νόμου και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα διορθώνει αδυναμίες του υπάρχοντος εκλογικού νόμου, κυρίως όμως επιζητούμε την έναρξη ενός διαλόγου για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας.