Κακοκαιρία “Μήδεια”: Τα χιόνια θα φτάσουν στις ακτές!

Κακοκαιρία “Μήδεια”: Τα χιόνια θα φτάσουν στις ακτές!

Η κακοκαιρία «Μήδεια» πλησιάζει με απειλητικές διαθέσεις και αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα τη χώρα από το Σάββατο, με τον κρατικό μηχανισμό να τίθεται σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, η ψυχρή εισβολή που θα πλήξει τη χώρα θα είναι αξιόλογη, αφού θα φέρει ψύχος και σφοδρές χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα.

Από το Σάββατο, στο στόχαστρο της κακοκαιρίας μπαίνει η Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη και πολλές περιοχές να ντύνονται στα λευκά. Η χιονόπτωση θα είναι σε τέτοια επίπεδα που αναμένεται να χιονίσει μέχρι και την παραλία της Θεσσαλονίκης, με τη θερμοκρασία το Σάββατο να είναι από τους -2 έως 1 βαθμούς Κελσίου.

Σταδιακά και από την Κυριακή και τη Δευτέρα, η «Μήδεια» θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα, φτάνοντας μέχρι και την Κρήτη, με κύριο χαρακτηριστικό την ακραία πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα πέσει κατακόρυφα, ακόμη και 16 βαθμούς από τις σημερινές θερμοκρασίες.

Το ψύχος και η σφοδρή χιονόπτωση αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται υπ’ ατμόν.

Η Αττική

Η Αττική δε θα μείνει ανεπηρέαστη από αυτό το κύμα της κακοκαιρίας, με τα πρώτα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους στα βόρεια προάστια από το βράδυ της Κυριακής, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Παγετός αναμένεται να εκδηλωθεί στα κεντρικά και νότια, όπου στα βόρεια θα είναι ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρο το 24ωρο). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πόλη της Αθήνας, η θερμοκρασία την Τρίτη 16/02 δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, σημειώνοντας μια πτώση της τάξης των 13 βαθμών συγκριτικά με τη θερμοκρασία της Παρασκευής 12/02, ενώ στη Φλώρινα από το Σάββατο 13/02 έως την Τρίτη 16/02 θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η κακοκαιρία θα εκδηλωθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση αφορά το διάστημα από το πρωί του Σαββάτου έως και την Κυριακή, με κύρια χαρακτηριστικά:

*Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικός παγετός στη Δυτική Μακεδονία

*Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά (έως το απόγευμα του Σαββάτου) και στα παραθαλάσσια

*Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας

*Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά

Η δεύτερη φάση αφορά το διάστημα από Δευτέρα 15/02 έως Τρίτη 16/02, όπου τα φαινόμενα θα αφορούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επικρατήσει ισχυρός παγετός.

Συνοπτικά για τη δεύτερη φάση, τα κύρια χαρακτηριστικά της, θα είναι:

*Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα

*Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης

*Παγετός στα κεντρικά, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια.

*Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο

Χιόνια στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, «το πιο ισχυρό κάστρο για τις χιονοπτώσεις είναι αυτό της Αττικής».

Εξηγεί ο μετεωρολόγος : Η Αττική, τις περισσότερες φορές, αποτελεί “απόρθητο” κάστρο σε ότι αφορά στις χιονοπτώσεις οι οποίες αναμένονται κατά τη διάρκεια ακόμη και μιας έντονης μεταφοράς ψύχους, όπως αυτό που έρχεται από αύριο και από την βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, πολλές φορές, το αν θα χιονίσει ή όχι στο κέντρο της Αθήνας είναι κάτι που μπορεί να παίζεται ακόμη και για 1°C διαφορά.

Πράγματι, αυτή η ψυχρή εισβολή έρχεται λίγο πιο αποδυναμωμένη σε σχέση με αυτό που φαινόταν για την Αττική πριν 2-3 ημέρες. Γι’ αυτό σας έλεγα να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα γιατί μέχρι και την τελευταία στιγμή τα προγνωστικά μοντέλα μπορεί να “μαζέψουν” μια κατάσταση και επομένως πάντα ο καιρός είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο.

Πηγή: www.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *