Συνάντηση του βουλευτή Θ. Καββαδά με τον Υπουργό Εθ. Άμυνας

Συνάντηση του βουλευτή Θ. Καββαδά με τον Υπουργό Εθ. Άμυνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 2 Φεβρουαρίου 2021

 

Συνάντηση του Βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά

με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, είχε την Τρίτη ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Θανάσης Καββαδάς, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που απασχολούν τις ένοπλες δυνάμεις, να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και να μεταφέρει αιτήματα του εν ενεργεία προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε συνέχεια των νομοσχεδίων που συζητήθηκαν πρόσφατα στη Βουλή για την απόκτηση των 18 σύγχρονων γαλλικών αεροσκαφών Rafale και των οπλικών τους συστημάτων, αλλά και για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, συζητήθηκε το μεσοπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, η δομή και οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, έπειτα και από τις αλλαγές στη διάρκεια της θητείας  ανάλογα με τα επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά των μονάδων και, γενικά, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν επιπλέον οι συμφωνίες για την αναβάθμιση των 84 αεροσκαφών F16 στην εκδοχή Viper και την υποστήριξη των Mirage 2000/-5, καθώς και οι υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες για τις νέες φρεγάτες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Βουλευτής σε τρία σημαντικά θέματα που αφορούν ένστολους, καταθέτοντας στον Υπουργό και σχετικά έγγραφα. Το πρώτο είναι το πρόβλημα των αποφοίτων των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) που προκλήθηκε με το άρθρο 32  του Ν.4609/19 της προηγούμενης Κυβέρνησης το οποίο επέφερε μείζον ζήτημα ιεραρχικής και ηθικής φύσεως σε βάρος των κρινόμενων κατά το ν.2439/96 έξι τάξεων Αξιωματικών αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) της Ανώτερης Βαθμίδας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή για περίπου 2.300-2.400 άτομα. Επεσήμανε ότι το θέμα είχε αναδείξει ο ίδιος σε ομιλία του τον Απρίλιο του 2019, στο σχετικό νομοσχέδιο, στηλιτεύοντας τη σχετική διάταξη η οποία και καταψηφίστηκε από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Συνάντηση του βουλευτή Θ. Καββαδά με τον Υπουργό Εθ. Άμυνας

Το δεύτερο θέμα που ανέφερε είναι η υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των μονιμοποιηθέντων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας του Ν.Δ.445/74.

Αφορά την αναγνώριση και το συνυπολογισμό της στρατιωτικής θητείας εκείνων που εντάχθηκαν στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά το πέρας της στρατιωτικής τους θητείας.

Οι ανωτέρω βρίσκονται σε δυσμενή θέση σε σχέση με εκείνους τους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν τη δυνατότητα να ενσωματωθούν στις τάξεις της ενόσω υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία. Για το θέμα είναι ενήμερος και ο Αρχηγός της Π.Α. Αντιπτέραρχος (Ι) κ. Γεώργιος Μπλιούμης.

Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα των αποφοίτων ΑΣΣΥ 1991/1992, οι οποίοι κρίνονται σύμφωνα με τον Νόμο 3883/2010 που προβλέπει μεγαλύτερους χρόνους προαγωγής έναντι άλλων συναδέλφων τους που κρίνονται με τον παλαιότερο Νόμο 2439/96. Ο Βουλευτής ζήτησε να εξαλειφθούν οι ανισότητες, τόσο για τη σειρά 91/92 όσο και για τους καταταγέντες της ΑΣΣΥ έτους 1993 από τους οποίους έχει λάβει σχετική επιστολή όπου του γνωστοποίησαν ότι έχουν το ίδιο πρόβλημα. Ο Υπουργός τον ενημέρωσε ότι βλέπει θετικά το θέμα για τους καταταγέντες 91/92, ενώ για το 93 θα εξεταστεί στο άμεσο μέλλον από τους αρμόδιους του Υπουργείου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *